ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πληγή» για την Ελλάδα η υποαπασχόληση - Προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ

«Πληγή» για την Ελλάδα η υποαπασχόληση - Προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ
REUTERS/Jacky Naegelen/File Photo

Ένα από τα βασικά θέματα που έχουν αναδειχθεί στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον είναι οι επιπτώσεις της μη ηθελημένης υποαπασχόλησης στην ανάπτυξη. Δηλαδή το τί συμβαίνει σε μια οικονομία όταν το εργατικό δυναμικό απασχολείται σε δουλειές μερικής απασχόλησης (part time), από ανάγκη και όχι από επιλογή.

Το θέμα αναλύεται διεξοδικά στην έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που έδωσε το ΔΝΤ στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδος, όπου επισημαίνεται πως στις χώρες που η ανεργία είναι υψηλή και το μερίδιο της μη ηθελημένης υποαπασχόλησης αυξημένο, οι μισθοί δεν αυξάνονται ικανοποιητικά και η ανάπτυξη είναι αναιμική.

Στο θέμα αναφέρθηκε την Παρασκευή ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον, ο οποίος τόνισε πως η έρευνα του ΔΝΤ καταδεικνύει πως οι οικονομίες στις οποίες ο αριθμός εκείνων που δουλεύουν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ θέλουν να έχουν πλήρη απασχόληση, είναι αυξημένος, είναι οικονομίες που αναπτύσσονται πολύ αργά.

Η επισήμανση αυτή είναι εξαιρετικά ανησυχητική για την Ελλάδα, η οποία πλήττεται από την υποαπασχόληση. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ η υποαπασχόληση στα χρόνια της κρίσης έχει αυξηθεί από 99.000 εργαζομένους το 2008 σε 267.000 εργαζομένους το 2017, δηλαδή έχει κυριολεκτικά τριπλασιαστεί.

Την ίδια στιγμή, οι μερικώς απασχολούμενοι μεταξύ Ιουνίου 2010 Ιουνίου -2017 έχουν αυξηθεί από 287.900 άτομα σε 374.300, εκ των οποίων το 67% εργάζεται part time, καθώς δεν μπορεί να βρει πλήρη απασχόληση.

Το CNN Greece ρώτησε χθες τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν τόσο για το θέμα της υποαπασχόλησης, όσο και της καθήλωσης των μισθών. Εκείνος αν και αναγνώρισε πως οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν μειωθεί, αντέτεινε ως λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποαπασχόλησης τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η λογική του ΔΝΤ είναι πως εάν η Ελλάδα γίνει μια οικονομία ελκυστική για επενδύσεις, εάν αποκτήσει ένα υγιές τραπεζικό σύστημα ικανό να χορήγει δάνεια και περιορίσει το υψηλό μη μισθωτικό κόστος (σήμερα για κάθε 1 ευρώ που λαμβάνει ως αμοιβή ο Έλληνας μισθωτός, ο Έλληνας εργοδότης καταβάλει 1,92 ευρώ για τους φόρους και τις εισφορές του εργαζόμενου), τότε θα περιοριστεί η ακούσια υποαπασχόληση.

Ωστόσο, εάν δεν υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις τότε η ελληνική οικονομία δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της χαμηλής απασχόλησης από το οποίο πλήττεται, καθώς και το πρόβλημα της αντικατάστασης θέσεων πλήρους απασχόλησης από θέσεις μερικής απασχόλησης. Αν μάλιστα παγιωθεί αυτό το φαινόμενο ουσιαστικά θα λειτουργεί ως κρυφός μηχανισμός λιτότητας στην οικονομία με υφεσιακές επιπτώσεις, αλλά και ως βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος.

Μπορεί λοιπόν το ΔΝΤ να προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της υποαπασχόλησης στην οικονομία, ωστόσο θα φανεί εάν στις επικείμενες συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση θα προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.