ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλληνες τραπεζίτες σε Τόμσεν : «Κρείττον του λαλείν το σιγάν»

EPA

Στη φράση «κρείττον του λαλείν το σιγάν», δηλαδή ότι σε μερικές περιπτώσεις είναι καλύτερο κανείς να σιωπά, συμπυκνώνεται το περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν χθες οι Έλληνες τραπεζίτες με το Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, καθώς του ζήτησαν να κρατήσει «σιγήν ιχθύος» μέχρι να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ ξεκαθάρισε στα στελέχη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πως βασική προτεραιότητα του Ταμείου είναι να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η δεύτερη πιο σημαντική προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί πως οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και πως διαθέτουν μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη μείωση των κόκκινων δανείων τους. Η τρίτη προτεραιότητα στην οποία αναφέρθηκε ο Πόουλ Τόμσεν είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η αντιπροσωπεία των Ελλήνων τραπεζιτών, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρο της Eurobank Νίκο Καραμούζη, ζήτησε από το ΔΝΤ κατά την περίοδο διεξαγωγής των τεστ αντοχής των τραπεζών να μην υπάρχουν διαρροές από την πλευρά του Ταμείου σχετικά με τις πιθανές ανάγκες ανακεφαλαιοποιήσεως των πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Μη βγαίνετε να λέτε νούμερα. Μην κάνετε υποθέσεις για 5 δισ. ευρώ, 10 δισ. ευρώ ή για άλλα νούμερα σχετικά με μια ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση. Περιμένετε πρώτα να βγουν τα stress test», ανέφεραν στον Πόουλ Τόμσεν και στην Ντέλια Βελκουλέσκου οι τραπεζίτες ζητώντας χαμηλούς τόνους έως το Μάιο από το Ταμείο.

Στη βάση αυτή παρουσίασαν στα στελέχη του ΔΝΤ το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», σημειώνοντας πως ναι μεν αυτό προχώρα, αλλά ειδικά στο σκέλος των πωλήσεων χαρτοφυλακίων είπαν πως «δεν μπορεί να δημιουργηθεί αγορά μέσα σε μία νύχτα».

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών παραμένει υψηλός στα περισσότερα χαρτοφυλάκια. Στο τέλος του Ιουνίου του 2017, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων άγγιζε το 42,7% για το στεγαστικό, το 53,6% για το καταναλωτικό και το 44,4% για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Στην ελληνική αποστολή εκτός από τον κ. Καραμούζη μετείχαν ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης και ο CFO της τράπεζας Bασίλης Ψάλτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης