ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ δεν μπορεί να είναι με το ένα πόδι μέσα και με το ένα πόδι έξω

European Union

Στην ανάγκη να καταστεί σαφές το εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείοθα μείνει ή θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση της Σχολής Διεθνών Σχέσεων Έλλιοττ (Elliott School of International Affairs) στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός απηύθυνε αρχικά ομιλία με θέμα «Πού πηγαίνει η Ευρώπη;» και εν συνεχεία είχε εκτεταμένο διάλογο με τους παριστάμενους. Στο πλαίσιο των ερωταποκρίσεων αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης, στο θέμα της καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα, αλλά απεκάλυψε και τα θέματα που προτίθεται να θέσει αύριο στη συνάντηση που θα έχει με τη Κριστίν Λαγκάρντ.

Αρχικά ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εργάζονται ώστε να υπάρξει μια καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα. «Ας ξεκινήσω με την ερώτηση για την καθαρή έξοδο. Σύμφωνα με την άποψη μας το τελευταίο Eurogroup πριν το καλοκαίρι (Ιουνίου) ήταν καθοριστικό, καθώς η τελευταία παράγραφος του ανακοινωθέντος του, έλεγε πως το συμβούλιο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της και να κτίσει «μαξιλάρια» ασφαλείας για να είναι σε θέση να εξέλθει του προγράμματος», ανέφερε και προσέθεσε: «Λοιπόν αυτός είναι για εμάς ο στόχος. Έχουμε στηριχθεί πολύ από τους Ευρωπαίους. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Πιέρ Μοσκοβισί έχουν δηλώσει πως η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει από το πρόγραμμα χωρίς να χρειαστεί νέο πρόγραμμα. Ήταν πολύ ξεκάθαροι σε αυτό και πιστεύω πως όλοι εργάζονται για αυτό».

Στη βάση αυτή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απεκάλυψε πως η κυβέρνηση δρομολογεί και νέα έξοδο στις αγορές. «Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση εξόδου στις αγορές, για να κτίσουμε το «μαξιλάρι» ασφαλείας. Πήγαμε στις αγορές τον Ιούλιο και έχουμε πρόγραμμα για να ξαναβγούμε στις αγορές , το οποίο ωστόσο δεν μπορώ να σας ανακοινώσω τώρα», ανέφερε σχετικά.

Ο ίδιος εξήγησε στο ακροατήριο τους λόγους που η κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος στην έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στο τι θα ακολουθήσει μετά από αυτή.«Η στρατηγική μας είναι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατόν ώστε να έχουμε τρεις σημαντικές συζητήσεις μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.Η πρώτη συζήτηση σχετίζεται με το ρόλο του ΔΝΤ. Η δεύτερη συζήτηση έχει κάνει με την αποκρυστάλλωση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία αναφέρονται στο ανακοινωθέν του Eurogroup. Και η τρίτη συζήτηση έχει να κάνει με τη φύση της εξόδου», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θέλει το Ταμείο να είναι σαφές ως προς τις προθέσεις του. «Σχετικά με το ΔΝΤ -δεδομένου ότι θα συναντήσω τη Γενική Διευθύντρια το Σάββατο πρέπει να είμαι πιο προσεκτικός σε αυτά που θα σας πως από ότι είμαι συνήθως- η θέση μας είναι πολύ απλή και την έχω πει δημοσίως πολλές φορές. Μπορούμε να δουλέψουμε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του προγράμματος, μπορούμε να συνεργαστούμε με το ΔΝΤ εκτός του προγράμματος, αυτό που είναι πολύ δύσκολο είναι να εργαστούμε με έναν οργανισμό που είναι με το ένα πόδι μέσα και το ένα πόδι έξω», υπογράμμισε με σαφήνεια ο Έλληνας υπουργός.

Ακολούθως εξήγησε πως η στάση αυτή του οργανισμού δημιουργεί αβεβαιότητα στις αγορές για το ρόλο του Ταμείου. «Νομίζω πως πρέπει να το κλείσουμε αυτό το θέμα. Το ΔΝΤ ακολουθεί το πρόγραμμα από τον Ιούλιο του 2015 και έχουμε φθάσει στον Οκτώβριο του 2017. Είναι πολύ καιρός. Νομίζουμε πως πρέπει να πάρουν μια απόφαση για το εάν οι Ευρωπαίοι κάνουν αρκετά για το χρέος και για το εάν εμείς κάνουμε αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις… Χρειαζόμαστε σαφήνεια. Οι αγορές χρειάζονται σαφήνεια. Και αυτό θα θέσω στην Κριστίν Λαγκάρντ στη συζήτηση μας το Σάββατο», ανέφερε.

Τέλος, για το θέμα του χρέους παραδέχθηκε πως έως ότου σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση θα παραμείνει τελματωμένο.«Δεν νομίζω πως θα έχουμε μια απόφαση έως ότου έχουμε τη νέα γερμανική κυβέρνηση. Οπότε αυτό θα πάρει χρόνο. Εμείς είμαστε ενδιάμεσα απασχολημένοι με το να κλείσουμε την τρίτη αξιολόγηση. Δεν είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί πριν από τα Χριστούγεννα , αλλά θα συζητηθεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Τον Ιανουάριο θα δούμε πως θα πάμε στο μέτωπο αυτό», είπε ο υπουργός.

Στην ίδια εκδήλωση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μίλησαν ο καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, Χάρης Μυλωνάς και η Ειρήνη Χειλά, Καθηγήτρια Διεθνούς Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης