ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όργιο απάτης με το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

Πρόσφατη πανελλαδική έρευνα της ΔΕΗ απεκάλυψε δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου που φέσωναν για χρόνια την επιχείρηση με εκατοντάδες χιλιάδες, καλυπτόμενοι μάλιστα πίσω από το ειδικό καθεστώς προστασίας του ΚΟΤ που εμποδίζει τη διακοπή ρεύματος.

Το καμπανάκι χτύπησε τους τελευταίους μήνες όταν το ηλεκτρονικό σύστημα της ΔΕΗ έδειξε αφύσικα μεγάλη αύξηση των υπερβολικών καταναλώσεων ρεύματος. Επελέγησαν οφειλέτες - δικαιούχοι του ΚΟΤ που, παρότι χρωστούσαν μεγάλα ληξιπρόθεσμα ποσά, προστατεύονταν από το ευνοϊκό καθεστώς που απαγορεύει στη ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σε πολλές περιπτώσεις, εύποροι καταναλωτές είχαν βρει, χάρη σε ένα διάτρητο σύστημα, «παράθυρα» ένταξης στο ΚΟΤ, όπου και παρέμεναν για χρόνια χρεώνοντας τη ΔΕΗ αλλά και αποκρύπτοντας, απ’ ό,τι φαίνεται, εισοδήματα και από την εφορία.

Είχαν όλοι δηλώσει ότι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, κάτι μάλιστα που η εφορία είχε επιβεβαιώσει στη ΔΕΗ, όταν η τελευταία της το είχε ζητήσει, όπως είθισται, προκειμένου να χορηγήσει στους αιτούντες τη σχετική έκπτωση.


Τώρα μένει να φανεί αν ήταν αναληθή και τα στοιχεία που είχαν αναγράψει στις φορολογικές τους δηλώσεις και αν είχαν παρακάμψει τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς η ΔΕΗ έχει αποστείλει τις υποθέσεις στις αρμόδιες ελεγκτικές και δικαστικές Αρχές.

Η έρευνα της ΔΕΗ αποκαλύπτει και μια δεύτερη κατηγορία, όσων δηλαδή δηλώνουν πολύ λιγότερα από τα πραγματικά τετραγωνικά του ρευματοδοτούμενου ακινήτου για το οποίο τους χορηγείται το ΚΟΤ.

Την απάτη έφεραν στην επιφάνεια οι αυτοψίες που διενήργησε τελευταίως η επιχείρηση και οι οποίες αποκάλυψαν ότι επρόκειτο για βίλες με απίστευτα υψηλές καταναλώσεις και μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και εδώ η απάτη είναι πολλαπλή, δηλαδή τόσο προς τη ΔΕΗ όσο και προς την εφορία, αλλά και προς τους δήμους, (σ.σ. τα δημοτικά τέλη εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος με βάση τα τετραγωνικά). Και αυτό καθώς οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας είχαν δηλώσει ψευδή στοιχεία στα συμβόλαια αγοραπωλησίας που προσκόμισαν τόσο στην Εφορία όταν απέκτησαν το ακίνητο όσο και στη ΔΕΗ προκειμένου να γίνουν πελάτες της.

Είναι ενδεικτικό πως κάτοχος βίλας στη Κηφισιά, 972 τετραγωνικών μέτρων, καταναλώνει 8.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο, χρωστά εδώ και χρόνια στη ΔΕΗ 28.000 ευρώ, αλλά εμφανίζεται ως δικαιούχος Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Σε άλλη περίπτωση, δικαιούχος του ΚΟΤ είναι ιδιοκτήτης οικίας στην Καστέλλα, 760 τετραγωνικών, που καταναλώνει 7.500 κιλοβατώρες το τετράμηνο και οφείλει μέχρι σήμερα 32.000 ευρώ στη ΔΕΗ. Παράθυρο για να χωθεί στο ευνοϊκό καθεστώς του ΚΟΤ, που εξασφαλίζει έκπτωση ώς και 42%, είχε βρει και ιδιοκτήτης μονοκατοικίας στη Δροσιά, έκτασης 180 τετραγωνικών, που παρουσιάζει κατανάλωση 13.000 κιλοβατώρες και χρωστά σήμερα 23.248 ευρώ.

Σύμφωνα με Τα Νέα το μοντέλο του ΚΟΤ βρίσκεται σε φάση ολικής αναθεώρησης. Αρκετές χιλιάδες από τους σημερινούς 680.000 δικαιούχους ενδέχεται να «κοπούν» μέσα στους επόμενους μήνες και να βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις στα τιμολόγια, με βάση τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχει εισηγηθεί από το καλοκαίρι η ΡΑΕ. Την περίοδο αυτή το υπουργείο αναζητά τη χρυσή τομή προκειμένου να βρεθούν εκτός ΚΟΤ μόνο όσοι πραγματικά δεν το δικαιούνται και όχι και νοικοκυριά που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Εν προκειμένω, η Αρχή έχει εισηγηθεί τέσσερις νέες κατηγορίες, με εκπτώσεις που ξεκινούν από 20% και κλιμακώνονται σε 40%, 60% και 80%, με βάση νέα κριτήρια. Η εισήγηση μιλούσε για εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και τις καταθέσεις που εμφανίζονται στους λογαριασμούς των 680.000 δικαιούχων. Όσοι αποδειχθεί ότι δεν πληρούν τα κριτήρια θα χάσουν το ΚΟΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης