ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Παπαστράτος: Πολύτιμος και σταθερός σύμμαχος στη «μάχη» κατά του παράνομου εμπορίου

Newsroom

Σε παγκόσμια «μάστιγα» με πολλαπλές συνέπειες, τόσο για την οικονομία, όσο και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των πολιτών, έχει εξελιχθεί το παράνομο εμπόριο καπνού.

Τα ποσοστά κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων παραμένουν σε ανησυχητικά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το 2023, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International, ο όγκος τους αυξήθηκε τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Μόνο στη χώρα μας, το 2023 καταναλώθηκαν συνολικά 3,5 δισ. παράνομα τσιγάρα, με το ποσοστό τους να εκτιμάται στο 23,7% της συνολικής κατανάλωσης, αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022. Την ίδια στιγμή, τα χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία υπολογίζονται σε 624 εκατ. ευρώ, μόνο για το 2023.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, καταναλώθηκαν 52,2 δισ. παράνομα τσιγάρα, εκ των οποίων τα 35,2 δισ. στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε., με τη Γαλλία να διατηρεί την πρώτη θέση, αντιπροσωπεύοντας το 47,7% της συνολικής κατανάλωσης. Οι απώλειες των εσόδων για τα δημόσια ταμεία των χωρών της Ε.Ε. το 2023 υπολογίζονται σε 11,6 δισ. ευρώ.

Πέραν των σημαντικών οικονομικών επιπτώσεων, ωστόσο, ανησυχητικές είναι και οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία καθώς στα παράνομα προϊόντα καπνού, δεν διασφαλίζεται ότι ακολουθούνται οι απαραίτητοι υγειονομικοί κανονισμοί.

Στη μεγάλη «μάχη» για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, η συμβολή της Παπαστράτος αποδεικνύεται, διαχρονικά, πολύτιμη. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2012, η εταιρεία έχει συνάψει σειρά Συμφωνιών Συνεργασίας με τις διωκτικές Αρχές και έχει στηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειές τους, προσφέροντας συνολικά πάνω από 7 εκατ. ευρώ για αγορά εξοπλισμού, κάλυψη λειτουργικών αναγκών και υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

Στο πλαίσιο αυτό, η Παπαστράτος αναλαμβάνει ακόμη μία σημαντική δράση, προκειμένου να συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική διασύνδεση των αρμόδιων διωκτικών Αρχών, για τον καλύτερο συντονισμό τους. Συγκεκριμένα, η εταιρεία προχώρησε στη δωρεά, προς το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου, μίας καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας αξίας 155.000 ευρώ, με στόχο, να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, όχι μόνο των καπνικών, αλλά και ενεργειακών και αλκοολούχων προϊόντων. Ουσιαστικά, μέσω της πλατφόρμας θα γίνεται η συλλογή και η απεικόνιση, σε πραγματικό χρόνο, των δεδομένων των κατασχέσεων, σε έναν ενιαίο χάρτη, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την άμεση ανάλυση και κατά συνέπεια την ορθή κατανομή των πόρων από τις διωκτικές Αρχές.

Η νέα αυτή δράση, ανακοινώθηκε από την εταιρεία, σε κοινή εκδήλωση με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Περίπτερο της Παπαστράτος στην 88η ΔΕΘ, παρουσία του Υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη και του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας κ. Γιώργου Μαργώνη, ενώ υπογράφηκε και η σχετική Συμφωνία Συνεργασίας.

«Στην Παπαστράτος, στεκόμαστε αρωγοί στο πλευρό της Πολιτείας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, το οποίο στερεί πολύτιμους πόρους από τα δημόσια ταμεία και ενισχύει τη δράση εγκληματικών οργανώσεων» υπογράμμισε ο κ. Μαργώνης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. «Με τη νέα μας δωρεά για τη δημιουργία μιας καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας για τη διασύνδεση των διωκτικών Αρχών, ενισχύουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Για κάθε μας βήμα προς τα μπροστά, κάνουμε και ένα βήμα μαζί με την κοινωνία» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας τα έσοδα που στερεί κάθε χρόνο από το Δημόσιο το λαθρεμπόριο τσιγάρων και γενικότερα των καπνικών προϊόντων, επισήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ακόμη πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα. «Η Πολιτεία κάνει πολλές προσπάθειες μόνη της, αλλά και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, προς αυτή την κατεύθυνση. Η συνεργασία με την Παπαστράτος είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει σειρά κινήσεων από κοινού. Τώρα, με τη χρηματοδότηση της Παπαστράτος, προχωρούμε σε αυτή την ψηφιακή πλατφόρμα, που θα συντελέσει πολύ στον συντονισμό των διαφόρων διωκτικών αρχών, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα και ταχύτερα. Και γι' αυτό το λόγο ευχαριστούμε την Παπαστράτος για τη συνεισφορά της.» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Τη σημασία της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για την επίτευξη στόχων που αφορούν στην προστασία των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου, υπογράμμισε και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής. «Το θέμα του λαθρεμπορίου καπνού είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο για τα δημόσια έσοδα αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι αξιέπαινες, βοηθούν το έργο των διωκτικών Αρχών και θωρακίζουν το κοινωνικό σύνολο» επισήμανε ο κ. Πιτσιλής.

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα που δωρίζει η Παπαστράτος στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Καταπολέμησης Λαθρεμπορίου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2025, αποτελώντας στο εξής, ένα πολύτιμο «εργαλείο» στην προσπάθεια της αντιμετώπισης ενός ιδιαίτερα σημαντικού προβλήματος, με αλυσιδωτές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης