ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ελλάδα και Ουζμπεκιστάν συμπληρώνουν 32 χρόνια διπλωματικών σχέσεων

Το Ουζμπεκιστάν και η Ελλάδα συμπληρώνουν 32 χρόνια διπλωματικών σχέσεων το 2024, καθώς προετοιμάζονται για το άνοιγμα της πρεσβείας της Ελλάδας στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν.

Οι διπλωματικές τους σχέσεις εισέρχονται σε μια νέα φάση μετά από δεκαετίες συνεργασίας, σημαδεμένες από κοινές απόψεις για βασικά διεθνή ζητήματα και υψηλό βαθμό συντονισμού.

Η 32η επέτειος των σχέσεων μεταξύ Ουζμπεκιστάν και Ελλάδας ακολουθεί τα 33 χρόνια ανεξαρτησίας του Ουζμπεκιστάν.

Η Ελλάδα και το Ουζμπεκιστάν ίδρυσαν σχέσεις το 1992, λίγο μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Τα τελευταία χρόνια, οι οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις έχουν αναπτυχθεί, με σημαντική ώθηση να πραγματοποιείται το 2016 όταν ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Σαβκάτ Μιρζιόγιεφ. Από τότε, το Ουζμπεκιστάν έχει ενισχύσει τη διεθνή οικονομική και πολιτική του θέση, προσελκύοντας πολυδισεκατομμύρια δολάρια ξένων επενδύσεων και προοδεύοντας στις μεταρρυθμίσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στις μακροχρόνιες τους σχέσεις, η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει την πρεσβεία της στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Ουζμπεκιστάν, με πληθυσμό περίπου 3 εκατομμυρίων. Πριν από αυτό, οι διπλωματικές σχέσεις διαχειρίζονταν σε προξενικό επίπεδο.

Το 2022, καθώς οι δύο χώρες γιόρταζαν τα 30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν Abdulaziz Kamilov, ο οποίος τώρα είναι ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου του Ουζμπεκιστάν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι:

«Και οι δύο πλευρές έχουν σημαντικές δυνατότητες να ενισχύσουν τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς, να επεκτείνουν τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του τουρισμού και να εμβαθύνουν τον διακοινοβουλευτικό διάλογο».

Η ελληνική στάση ευθυγραμμίζεται με αυτήν του Ουζμπεκιστάν, το οποίο καταβάλλει προσπάθειες για περαιτέρω ένταξη στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με δήλωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχουν προοπτικές για οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ουζμπεκιστάν σε διάφορους τομείς, όπως η κατασκευή, τα φαρμακευτικά προϊόντα, η πληροφορική, η ενέργεια (με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της υποδομής και των ανανεώσιμων πόρων) και ο τουρισμός. Η Ελλάδα δεσμεύεται επίσης να υποστηρίξει την ενίσχυση των δεσμών του Ουζμπεκιστάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν και οι διμερείς σχέσεις είναι περιορισμένες, υπάρχει κοινή βούληση για ενίσχυση των πολιτικών, εμπορικών και οικονομικών δεσμών», ανέφερε το υπουργείο.

Τόσο το Ουζμπεκιστάν όσο και η Ελλάδα έχουν υποστεί επιτάχυνση του πληθωρισμού καταναλωτών από το 2022, οδηγούμενη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις κατά αυτής της χώρας. Ως απάντηση, και τα δύο έθνη εργάζονται για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα οι συνέπειες των αντι-ρωσικών κυρώσεων, φαίνεται να έχουν ρίξει τη σκιά τους πάνω στις σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών. Ο Ουζμπέκος δισεκατομμυριούχος Αλίσερ Ουσμάνοφ, ο οποίος κατέχει και τις ουζμπεκικές και τις ρωσικές υπηκοότητες, με καθαρή αξία 13,4 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Forbes, ήταν κάποτε μεγάλος φίλος και υποστηρικτής της Ελλάδας και της Κύπρου σε πολλές περιπτώσεις.

Ως σταθερός δωρητής σε φιλανθρωπικά έργα μέχρι το 2022, αναγκάστηκε με λύπη να σταματήσει τη δουλειά και την υποστήριξή του μετά την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ για τους φερόμενους δεσμούς του με το Κρεμλίνο (τους οποίους αρνήθηκε). Ως αποτέλεσμα, ο Ουσμάνοφ απαγορεύτηκε να ταξιδεύει στην ΕΕ και τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ευρώπη πάγωσαν. Πάγωσαν επίσης τα περιουσιακά στοιχεία των διακριτικών εμπιστοσύνης που είχε συστήσει ο Ουσμάνοφ για κληρονομικούς σκοπούς, στα οποία η περιουσία διαχειριζόταν και ανήκε στην πραγματικότητα σε ανεξάρτητους διαχειριστές.

Λόγω του ψευδούς ισχυρισμού στις Βρυξέλλες ότι ο Ουσμάνοφ βρίσκεται πίσω από τα καταπιστεύματα, οι κυρώσεις επεκτάθηκαν και στους συγγενείς του Ουσμάνοφ, συμπεριλαμβανομένης της αδερφής του, Γκουλμπαχόρ Ισμαΐλοβα, μιας γυναικολόγου από την Τασκένδη. Η Ισμαΐλοβα έχει λάβει διάφορα μέτρα για να άρει τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης από τα δικαιώματά της να λάβει οποιεσδήποτε παροχές από τα καταπιστεύματα, σε μια προσπάθεια να διακόψει οποιουσδήποτε δεσμούς που οδήγησαν στην επιβολή κυρώσεων σε αυτήν. Ωστόσο, παραμένει υπό κυρώσεις παρά την σαφή γνώμη στους διπλωματικούς κύκλους ότι τίποτα δεν δικαιολογεί την περαιτέρω παράτασή τους.

Κάθε δήλωση του παρόντος άρθρου αντανακλά αποκλειστικά την προσωπική άποψη, τη γνώμη ή την εμπειρία του ατόμου που παρέχει τη μαρτυρία και δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις ή τις γνώμες μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης