ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Η Coca-Cola στην Ελλάδα στο πλευρό της Θεσσαλίας: Ολοκληρώθηκε αντιπλημμυρικό έργο στα Τρίκαλα

Πριν από περίπου 12 μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2023, η Θεσσαλία, εκεί όπου είναι συγκεντρωμένο το 32% των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων της Ελλάδας, «δοκιμάστηκε» από την κακοκαιρία Daniel.

Στο πέρασμά της άφησε καταστροφές μεγάλης έκτασης στις καλλιέργειες, οι οποίες έχουν επηρεάσει τη συνολική αγροτική παραγωγή της χώρας μας, ενώ έκαναν φανερή την ανάγκη για τη δημιουργία έργων υποδομής που θα μπορούν να στηρίζουν την τοπική κοινωνία.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, η Coca-Cola στην Ελλάδα επέλεξε να συμβάλλει στις προσπάθειες στήριξης των ανθρώπων που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Έτσι, ανέλαβε την ολοκλήρωση και παράδοση ενός σημαντικού αντιπλημμυρικού έργου στα Τρίκαλα, το οποίο αναμένεται να δώσει νέα ζωή στην περιοχή, ενώ πραγματοποίησε και άλλες δράσεις ανακούφισης των κατοίκων της Θεσσαλίας.

Ένα έργο που θωρακίζει το μέλλον

Μόλις έναν χρόνο μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, η Coca-Cola στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med) και με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation), παρέδωσε στον Δήμο Τρικκαίων ένα αντιπλημμυρικό έργο, το πρώτο που είναι αποτέλεσμα σύμπραξης ιδιωτικού-δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ) στην περιοχή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Πιο αναλυτικά, το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός νέου αγωγού απομάκρυνσης όμβριων υδάτων από την περιοχή της Μπάρας προς την τάφρο της Μπαλκούρας των Τρικάλων. Η τεχνική παρέμβαση του έργου, το οποίο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola, έχει στόχο να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της περιοχής μέσα από τη θωράκισή της απέναντι στις έντονες βροχοπτώσεις, δίνοντας τη δυνατότητα απομάκρυνσης του νερού, ωφελώντας συνολικά τους κατοίκους του Δήμου.

Ουσιαστικά, η εγκατάσταση δρα συμπληρωματικά ενισχύοντας τα έργα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Τρικκαίων (ΔΕΥΑΤ). Ως προς τα προσδοκώμενα οφέλη, αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία της περιοχής από ενδεχόμενα μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα συμβάλλοντας στην πρόληψη των πλημμυρικών φαινομένων και τη συνολική ανθεκτικότητα του τόπου απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Παράδοση του έργου στους ανθρώπους των Τρικάλων

Το αντιπλημμυρικό έργο της Coca-Cola στην Ελλάδα παραδόθηκε στον Δήμο Τρικκαίων σε ειδική τελετή στην οποία παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής κ. Πέτρος Καμπούρης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Σακκάς, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Τρικάλων (ΔΕΥΑΤ) κ. Χρήστος Μπλουγούρας, ο Γενικός Διευθυντής της The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα κ. Σταύρος Μουρελάτος και ο Προέδρος του Global Water Partnership – Mediterranean κ. Μιχαήλ Σκούλλος.

Ο κ. Καμπούρης δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Είναι εξαιρετική τιμή να βρίσκομαι εδώ στα εγκαίνια ενός αντιπλημμυρικού έργου καίριας σημασίας, το οποίο παραδίδεται στην πόλη των Τρικάλων, ένα έτος μετά το φαινόμενο της κακοκαιρίας Daniel και τις ισχυρές καταστροφές που προκλήθηκαν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Το έργο αυτό αποτελεί απτό παράδειγμα της δημιουργικής σύμπραξης μεταξύ του κεντρικού Κράτους, κυρίως της τοπικής Αυτοδιοίκησης, και του δραστήριου και οραματιστή ιδιωτικού τομέα που στη συγκεκριμένη περίπτωση ακούει στο όνομα Coca-Cola στην Ελλάδα».

Ο κ. Σακκάς στάθηκε και αυτός στη σύμπραξη αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα τονίζοντας ότι: «Η συνεργασία του Δήμου μας και της ΔΕΥΑΤ με την Coca-Cola στην Ελλάδα και την GWP-Med ήταν άψογη. Η σύμπραξη αυτή μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιήθηκε, από την πρώτη κιόλας στιγμή. Παράλληλα, η κοινή μας πορεία έδωσε απτά δείγματα, για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν, η αυτοδιοίκηση και ο ιδιωτικός τομέας, να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση πλευρών της κλιματικής κρίσης, που τόσο έντονα επηρέασε την πόλη και χωριά του Δήμου μας. Με τα αντιπλημμυρικά έργα που υλοποιήθηκαν μέσα σε πραγματικό ελάχιστο διάστημα, επιδιώκουμε να γίνουμε πιο ισχυροί απέναντι σε ακραία φυσικά φαινόμενα, προστατεύοντας τους πολίτες και τις περιουσίες τους. Ευχαριστώ κάθε συνεργάτη και συνεργάτιδα από τον Δήμο μας, τη ΔΕΥΑΤ και τις συμπράττουσες εταιρείες, που συνέβαλαν στο να υλοποιηθεί αυτό το μεγάλο – από κάθε πλευρά – έργο».

Εκ μέρους του Ιδρύματος της Coca-Cola, ο κ. Pagoaga σημείωσε πως: «Η ολοκλήρωση αυτού του αντιπλημμυρικού έργου, σε συνεργασία με το GWP-Med και τον Δήμο Τρικκαίων, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη προστασία της περιοχής από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της τοπικής κοινωνίας».

Ο κ. Μουρελάτος, ως Γενικός Διευθυντής της The Coca-Cola Company για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, στάθηκε στη σημασία του έργου για τους κατοίκους της Θεσσαλίας και τη δέσμευση της εταιρείας. «Η ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού έργου στον Δήμο Τρικκαίων αποτελεί για εμάς ένα πολύ σημαντικό ορόσημο. Είμαστε υπερήφανοι που με την στήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola, σταθήκαμε στο πλευρό των κατοίκων και ανταποκριθήκαμε άμεσα, ολοκληρώνοντας το έργο σε μόλις έναν χρόνο, ενισχύοντας έτσι την ανθεκτικότητα της περιοχής. Η δέσμευσή μας να στεκόμαστε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας παραμένει σταθερή και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε έργα που προάγουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την προστασία από τις επιπτώσεις την κλιματικής κρίσης. Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες μας και την τοπική κοινωνία για την υποστήριξή τους στις δράσεις που υλοποιήσαμε μαζί για τη Θεσσαλία», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του Global Water Partnership – Mediterranean, ο κ. Σκούλλος σχολίασε ότι: «Φαινόμενα όπως η καταστροφική κακοκαιρία Daniel δεν μπορούν πλέον να μας εκπλήσσουν. Όλες οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή καταδεικνύουν αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, και καθιστούν επείγουσα και αναγκαία την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των πόλεών μας. Το είδαμε και πρόσφατα στην Κεντρική Ευρώπη και άλλου στον πλανήτη. Σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και ενισχύοντας τα έργα που είχε ήδη δρομολογήσει, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola ένα έργο που θωρακίζει την περιοχή της Μπάρας, στην καρδιά των Τρικάλων, απέναντι σε πλημμύρες. Η παρέμβασή μας περιλαμβάνει και δράσεις ενδυνάμωσης προς τους τοπικούς φορείς, αλλά και ένα νέο εξειδικευμένο σχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την κλιματική ανθεκτικότητα που θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά στα σχολεία των Τρικάλων».

Συνολική συνεισφορά της Coca-Cola στην Ελλάδα στους πληγέντες της Θεσσαλίας

Πιστή στη δέσμευσή της να αποτελεί ενεργό μέλος της κοινωνίας, η Coca-Cola κινητοποιήθηκε άμεσα για να προσφέρει ανακούφιση στους κατοίκους της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel. Έτσι, σχεδίασε και υλοποίησε ένα ευρύ πλέγμα δράσεων για την περιοχή.

Συγκεκριμένα, από τον Σεπτέμβριο του 2023, η Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Hellas και Coca-Cola Τρία Έψιλον) υποστήριξε τους κατοίκους της Θεσσαλίας προχωρώντας σε δωρεά εμφιαλωμένου νερού, σχολικών ειδών και ειδών ρουχισμού. Παράλληλα, μέσα από τη συνεργασία της με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τους Γιατρούς του Κόσμου, υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα αρωγής, διάρκειας πέντε μηνών, για τους πληγέντες μέσω κινητής μονάδας η οποία επισκέφτηκε οργανωμένα διάφορα χωριά, ενώ πραγματοποίησε και επισκέψεις πόρτα-πόρτα για τις ευπαθείς ομάδες.

Οι καταστροφές στη Θεσσαλία ανέδειξαν πως η συνένωση δυνάμεων ανάμεσα σε κράτος, αυτοδιοίκηση και ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως η Coca-Cola στην Ελλάδα ενδυναμώνει τους ανθρώπους και φέρνει την ελπίδα για ένα πιο φωτεινό αύριο. Και αυτό είναι κάτι που το έχουμε ανάγκη όλοι και όλες.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης