ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ο Alisher Usmanov κερδίζει τη δίκη κατά του γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού ARD

AP Photo/Dmitry Lovetsk

Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Αμβούργου επέβαλε ασφαλιστικά μέτρα σε δήλωση που διαδόθηκε από το ARD (First German Television) για τον Alisher Usmanov για ένα υποτιθέμενο «σύστημα δωροδοκίας διαιτητών» στη Διεθνή Ομοσπονδία Ξιφασκίας (FIE).

Τον Αύγουστο του 2024, το ARD δημοσίευσε δύο άρθρα και ένα βίντεο ρεπορτάζ σχετικά με την ξιφασκία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, στο οποίο ο δημοσιογράφος Hans-Joachim «Hajo» Seppelt κατηγορούσε τον Alisher Usmanov, ο οποίος είχε αναστείλει οικειοθελώς τα καθήκοντά του ως πρόεδρος της FIE στις αρχές του 2022 λόγω των κυρώσεων της ΕΕ, για τη δημιουργία ενός συστήματος «δωροδοκίας διαιτητών» στο εν λόγω άθλημα, μεταξύ άλλων κατηγοριών. Η έκθεση προβλήθηκε σε εθνικό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ βασίστηκε στην περίπτωση του Γεωργιανού αθλητή, Sandro Bazadze, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι έχασε έναν αγώνα στον τελικό των Ολυμπιακών 1/8 στο Παρίσι λόγω άδικης διαιτησίας. Αργότερα, ο Πρόεδρος της Γεωργιανής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, Merab Bazadze, απέρριψε τον ισχυρισμό, χαρακτηρίζοντάς τον ως συναισθηματικό και ζήτησε επίσημα συγνώμη από τη FIE.

Επιπλέον, οι ισχυρισμοί του ARD διαψεύστηκαν επίσημα από την ηγεσία της FIE. Ο εντεταλμένος Πρόεδρος του οργανισμού, Emmanuel Katsiadakis, δήλωσε ότι η κύρια πηγή του ρεπορτάζ ήταν ένας πρώην διαιτητής «ο οποίος απέτυχε να προκριθεί το 2023 και αφαιρέθηκε από τον κατάλογο των διαιτητών από την επιτροπή των κριτών» και αυτός ο χειρισμός από την ομάδα διαιτησίας αποκλείστηκε λόγω του συστήματος ανάθεσης δικαστών της FIE μέσω υπολογιστή, μισή ώρα πριν από την πάλη.

Το γερμανικό διαδικτυακό ειδησεογραφικό μέσο Sport1.de και η αυστριακή εφημερίδα Krone.at, που αναδημοσίευσε τις εσφαλμένες δηλώσεις του ARD, διόρθωσαν το υλικό τους κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων του κύριου Usmanov.

Ωστόσο, το ARD αρνήθηκε να διορθώσει οικειοθελώς τις ψευδείς πληροφορίες του, αναγκάζοντας τους εκπρόσωπους του κύριου Usmanov να καταθέσουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Αμβούργου. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι κατηγορίες του ARD ήταν ψευδείς, εξέδωσε την αιτούμενη προσωρινή διαταγή (324 O 421/24) και απαγόρευσε τη διάδοση των ισχυρισμών αυτών ως «Απαράδεκτη δήλωση που βασίζεται σε υποψίες».

Στην περίπτωση που η δικαστική απόφαση παραβιαστεί, ο εναγόμενος θα υποχρεωθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους έως και ευρώ 250.000 ευρώ ή να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης για κάθε παράβαση.

Ο Joachim Steinhöfel, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον κύριο Usmanov σε υποθέσεις που αφορούν στο δίκαιο των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε:

«Η δικαστική απόφαση αποδεικνύει ότι το ρεπορτάζ του ARD και των κορυφαίων αθλητικών δημοσιογράφων του είναι μία θλιβερά ηθική και δημοσιογραφική αποτυχία. Το ρεπορτάζ δεν περιέχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο παρά μόνο φήμες, που διαδίδονται από σκιώδεις μάρτυρες, φανταστικούς υπαινιγμούς, εικασίες και φήμες. Η δήλωση που απαγορεύτηκε από το δικαστήριο είναι επίσης ποινικό αδίκημα. Το παράνομο ρεπορτάζ εντάσσεται στην πανταχού παρούσα συκοφαντική εκστρατεία κατά του πελάτη μου – επιφανή φιλάνθρωπου, επιτυχημένου αθλητικού μάνατζερ και πρώην επιχειρηματία – και βασίζεται στην παραδοχή ότι “Ένας πλούσιος Ρώσος είναι εξ ορισμού ένοχος”. Ο σεβασμός για την αλήθεια, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ακριβής πληροφόρηση αποτελούν τα βασικά στοιχεία του γερμανικού τύπου κώδικα και αυτά έχουν παραβιαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα».

Οι υποθέσεις δυσφήμισης του Alisher Usmanov

Κατά την περίοδο 2022-2024, μια σειρά από ευρωπαϊκά, κυρίως γερμανικά, μέσα ενημέρωσης και δημόσια πρόσωπα παραδέχθηκαν ότι δεν μπορούσαν να αποδείξουν τους δικούς τους ισχυρισμούς σχετικά με τον Alisher Usmanov και υπέγραψαν γραπτές δεσμεύσεις για τον τερματισμό της παράνομης διάδοσης των ισχυρισμών αυτών.

Αυτήν τη στιγμή, έχουν ήδη γίνει περίπου 30 τέτοιες δηλώσεις υπέρ του κύριου Usmanov. Επιπλέον, δεκάδες μέσα ενημέρωσης διόρθωσαν οικειοθελώς ή διέγραψαν άρθρα αφού έλαβαν επιστολές από τον κύριο Usmanov.

Ως αποτέλεσμα των νομικών διαδικασιών, οι δικηγόροι του κύριου Usmanov έχουν εξασφαλίσει σημαντικό αριθμό δικαστικών ασφαλιστικών μέτρων που απαγορεύουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών από τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης (συμπεριλαμβανομένων αυτών κατά του ARD).

Μεταξύ των πιο σημαντικών περιπτώσεων, ήταν μια δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2024 και απαγορεύει δηλώσεις που έγιναν για τον κύριο Usmanov από το αμερικανικό περιοδικό Forbes, το οποίο είχε αποτελέσει ένα από τα βασικά στοιχεία για την αιτιολόγηση της υπαγωγής του στις κυρώσεις της ΕΕ. Προηγουμένως, ο κύριος Usmanov κέρδισε μία αγωγή ενάντια στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, εξασφαλίζοντας μία απόφαση που απαγόρευε στην εφημερίδα να διαδίδει τον ισχυρισμό ότι ο κύριος Putin αποκάλεσε τον κύριο Usmanov «Τον αγαπημένο του ολιγάρχη».

Κάθε δήλωση του παρόντος άρθρου αντανακλά αποκλειστικά την προσωπική άποψη, τη γνώμη ή την εμπειρία του ατόμου που παρέχει τη μαρτυρία και δεν αντικατοπτρίζει τις απόψεις ή τις γνώμες μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης