ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Πόνοι περιόδου: Οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης

Πόνοι περιόδου: Οι αιτίες και οι τρόποι αντιμετώπισης

Οι πόνοι περιόδου είναι συχνό πρόβλημα στις γυναίκες. Πρόκειται για μια συνθήκη που η κάθε γυναίκα τη βιώνει διαφορετικά.

Μελέτες αναφέρουν ότι η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια ή επώδυνη έμμηνος ρύση είναι μια κοινή γυναικολογική πάθηση, η οποία επηρεάζει το 45 έως 95% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα;

Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια εκδηλώνεται με έντονο πόνο και συχνά κράμπες στην κατώτερη κοιλιακή χώρα, μόλις προηγουμένως ή και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, που μπορεί να επηρεάζουν και τη μέση ή και τους μηρούς.

Οι πόνοι περιόδου, που βιώνουν οι γυναίκες με δυσμηνόρροια, μπορούν να είναι πολύ έντονοι, καθώς έχουν παρομοιαστεί με νεφρικούς κολικούς. Διαρκούν τυπικά για 8 έως 72 ώρες και είναι πιο έντονοι κατά τη διάρκεια της πρώτης ή δεύτερης μέρας περιόδου.

Σε πολυάριθμες μελέτες, που διεξήχθησαν σε όλο τον κόσμο, με εκατοντάδες έως χιλιάδες γυναίκες ενήλικες και έφηβες, οι πόνοι περιόδου φαίνεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε πολλαπλές πτυχές της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής τους. Μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις με την οικογένεια, την απόδοση στο σχολείο ή τη δουλειά, καθώς και τις κοινωνικές δραστηριότητες ή τις δραστηριότητες αναψυχής.

Τρόποι αντιμετώπισης των πόνων περιόδου

Η ένταση του πόνου διαφέρει στην κάθε γυναίκα. Κάποιες αντιμετωπίζουν έντονα συμπτώματα, ενώ άλλες πιο ήπια. Μετά από μελέτες που έχουν διεξαχθεί ανά τον κόσμο, η πιο ευρέως αποδεκτή εξήγηση για την αιτία που προκαλεί τους πόνους περιόδου είναι η υπερπαραγωγή προσταγλανδινών στη μήτρα, ουσιών που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον μηχανισμό της φλεγμονής.

Η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) στην αντιμετώπιση των πόνων περιόδου έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν με ασφάλεια αποτελεσματική ανακούφιση. Και αυτό, καθώς τα ΜΣΑΦ κατατάσσονται στους αναστολείς της σύνθεσης των προσταγλανδινών, ουσιών, που επάγουν τη φλεγμονώδη διαδικασία και είναι από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα παγκοσμίως.

Επιπλέον, πολλές γυναίκες στρέφονται και σε εναλλακτικές μεθόδους για την ανακούφιση του πόνου, συνοδευτικά με τη φαρμακευτική θεραπεία. Κάποιες από αυτές τις μεθόδους περιλαμβάνουν:

  • Ήπια άσκηση, όπως το περπάτημα ή/και η γιόγκα, καθώς ενισχύει την έκκριση ενδορφινών, ουσίες που μας ανακουφίζουν από τον πόνο
  • Ζεστό μπάνιο, που συμβάλλει στη χαλάρωση του σώματος και στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος
  • Χρήση θερμοφόρας στην περιοχή της κοιλιάς, που μπορεί να τονώσει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή και να ανακουφίσει από τον πόνο
  • Κατανάλωση ζεστών αφεψημάτων, όπως είναι το χαμομήλι, τα οποία βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου λόγω της θερμότητας που προσφέρουν στην περιοχή της κοιλιάς
Picture5.jpg
Picture6.jpg

H ΕLPEN κυκλοφορεί το αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες φάρμακο Gopain® για την ανακούφιση από καθημερινούς πόνους, όπως είναι ο πονοκέφαλος, οι μυοσκελετικοί πόνοι και οι πόνοι περιόδου. To Gopain®, περιέχει σε μοναδική αναλογία δύο καταξιωμένες δραστικές ουσίες, την παρακεταμόλη και την ιβουπροφαίνη σε ένα μόνο δισκίο. Η χρήση του ενδείκνυται για βραχυπρόθεσμη συμπτωματική θεραπεία του ήπιου έως μέτριου πόνου με τη δράση του να ξεκινά από τα πρώτα 10 λεπτά.

Σε ένα μόνο δισκίο προσφέρει τη διπλή δράση των καταξιωμένων φαρμάκων παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη στις ελάχιστες συγκεντρώσεις του συγκεκριμένου συνδυασμού. Συμβάλλει αποδεδειγμένα στην γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό με μεγάλες δόσεις φαρμάκων. Περιέχοντας 500 mg παρακεταμόλης και 150 mg ιβουπροφαίνης ανά δισκίο, τo Gopain® προσφέρει ευελιξία στη δοσολογία, ανάλογα με την ένταση του πόνου. Ταυτόχρονα, η λήψη δύο ουσιών σε ένα μόνο δισκίο εξασφαλίζει ευκολία στη χρήση, καλύτερη συμμόρφωση και μείωση της πιθανότητας υπέρ- ή υπο- δοσολόγησης. Η χορήγησή του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα έξι δισκία ημερησίως και μπορεί να γίνει με τη μορφή ενός ή δύο δισκίων ανά έξι ώρες, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν για αναλγησία.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΟΦ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.