Τα έργα υποδομών που μετατρέπουν τη Βόρεια Ελλάδα σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο
Σε ένα περιβάλλον έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων, η ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια ανέρχονται σε στόχους πρωταρχικής σημασίας σε διεθνές επίπεδο.
Την ίδια στιγμή, η κλιματική κρίση υπογραμμίζει τη σημασία της διαφοροποίησης των ενεργειακών πόρων και της επένδυσης σε «καθαρές» μορφές ενέργειας.
Με μια σειρά από έργα στρατηγικής σημασίας στα οποία συμμετέχει, η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ανθεκτικότητας της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στην ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο.
Φωτοβολταϊκά πάρκα: Η «πράσινη» ενέργεια στο προσκήνιο
Έχοντας συνειδητοποιήσει τη σημασία διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της για το μετασχηματισμό της σε έναν ανταγωνιστικό ενεργειακό όμιλο με υψηλή καθετοποίηση, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ηγέτιδα δύναμη στον τομέα ενέργειας της χώρας, επενδύει δυναμικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Συγκεκριμένα, έχει δρομολογήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων μεγάλης κλίμακας στη Δυτική Μακεδονία τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, ισχύος άνω των 800 MW, τα οποία υπολογίζεται ότι θα αυξήσουν κατά 12% την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτή η επένδυση, που ξεπερνά το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, θα καλύψει τις ανάγκες περίπου 278.000 νοικοκυριών ετησίως, και παράλληλα, θα στηρίξει έμπρακτα τις περιοχές που αφήνουν πίσω τους τις ρυπογόνες πηγές ενέργειας. Συγκεκριμένα, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όχι μόνο στη φάση κατασκευής, αλλά και λειτουργίας των φωτοβολταϊκών πάρκων, θα ενισχύσει την απασχόληση και την τοπική οικονομία των περιοχών αυτών.
Η χρηματοδότηση ύψους 390 εκατομμυρίων ευρώ η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο, επιτρέπει στον πρωτοπόρο όμιλο ενέργειας να υλοποιήσει το φιλόδοξο στρατηγικό σχεδιασμό του που στρέφεται στην παραγωγή «καθαρής» ενέργειας με στόχο την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη: Ενέργεια και ανάπτυξη
Την ίδια στιγμή, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εισέρχεται και στην ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο φυσικό αέριο, η οποία αποτελεί κομβικό σημείο της ενεργειακής μετάβασης, καθώς εξισορροπεί τις διακυμάνσεις στην παραγωγή των ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, ο όμιλος συμμετέχει, μαζί με τη ΔΕΗ και την DAMCO, στη νέα υπερσύγχρονη θερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW, η οποία αντιστοιχεί στην ενέργεια που παράγουν τρεις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες.
Πέρα από την απομάκρυνση από τον λιγνίτη, το έργο είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί και με καθαρά καύσιμα, όπως το υδρογόνο, γεγονός που θα διευκολύνει την «πράσινη» μετάβαση.
Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εξαγόρασε πρόσφατα το 35% της FIER THERMOELECTRIC SA, η οποία θα κατασκευάσει αντίστοιχη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία, ισχύος 174 MW. Στο πλαίσιο μακροχρόνιου συμβολαίου, ο όμιλος θα την προμηθεύει, μάλιστα, με φυσικό αέριο, ενισχύοντας την παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή.
FSRU Αλεξανδρούπολης: Η πύλη για το φυσικό αέριο
Ένα ακόμη έργο στρατηγικής σημασίας, στο οποίο συμμετέχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, στη Βόρεια Ελλάδα, είναι η κατασκευή του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Αυτή η υποδομή θα επιτρέψει στη χώρα να εισάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από διάφορες πηγές και μετατρέποντάς σε αέριο να το διοχετεύει στο εθνικό δίκτυο μεταφοράς.
Παράλληλα, είναι κρίσιμης σημασίας για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης, καθώς προσφέρει εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, μειώνοντας την εξάρτηση από παραδοσιακούς προμηθευτές.
Με τον τρόπο αυτό, το FSRU καθιστά τη Βόρεια Ελλάδα πύλη για την προμήθεια φυσικού αερίου όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για τις γειτονικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Οι στρατηγικές επενδύσεις οδηγούν το μέλλον
Τα μεγάλα έργα που προωθεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας στη Βόρεια Ελλάδα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να καθιερωθεί η περιοχή ως ενεργειακός κόμβος διεθνούς σημασίας. Η ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών συνδυάζει την αξιοποίηση των παραδοσιακών και των ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων, ενώ παράλληλα προωθεί την ενεργειακή ασφάλεια και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Με αυτά τα έργα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ενισχύει τον ρόλο της Βόρειας Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και προωθεί τη μετάβαση προς μια πιο «πράσινη» και βιώσιμη ενεργειακή οικονομία.