Γιώργος Κολλιδάς (PwC): με οδηγό την επιχειρηματική στρατηγική και όχημα την τεχνολογία
Η παροχή στις ελληνικές επιχειρήσεις μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, που ξεκινά από τον σχεδιασμό της στρατηγικής και φτάνει μέχρι την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων, αποτελεί το βασικό πλεονέκτημα της PwC, για την οποία ο χώρος των ψηφιακών τεχνολογιών έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
«Το σημείο διαφοροποίησής μας είναι το γεγονός ότι συνδυάζουμε την τεχνολογική εξειδίκευση με την σε βάθος γνώση της αγοράς σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς» σημειώνει στο CNN Greece o Γιώργος Κολλιδάς, εταίρος της PwC και επικεφαλής της ομάδας τεχνολογίας (technology leader) της εταιρείας για την Ελλάδα».
«Αντλούμε τεχνογνωσία από όλο το φάσμα των συμβουλευτικών υπηρεσιών μας για να προσφέρουμε λύσεις τεχνολογίας που είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Αυτα τα έργα στην PwC τα ονομαζουμε ¨business-led, technology-enabled” Συνεπώς, στην PwC αντιμετωπίζουμε την τεχνολογία ως όχημα για την επίτευξη και την επιτάχυνση της ευρύτερης επιχειρηματικής στρατηγικής των οργανισμών» τονίζει ο κ. Κολλιδάς.
«Διαθέτουμε εξειδικευμένες ομάδες, που αναλαμβάνουν να βοηθήσουν κάθε επιχείρηση σε όλα τα στάδια της πορείας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της», σημειώνει στο CNN Greece o Γιώργος Κολλιδάς, εταίρος της PwC και επικεφαλής της ομάδας τεχνολογίας της εταιρείας για την Ελλάδα. «Αρχικά, είναι η ομάδα που αναλαμβάνει να διαμορφώσει τη στρατηγική τεχνολογίας για έναν οργανισμό. Στη συνέχεια, υπάρχουν ομάδες που είτε προσαρμόζουν υφιστάμενες πλατφόρμες στις ανάγκες της εταιρείας, είτε δημιουργούν τις δικές τους εφαρμογές, προκειμένου να καλύψουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις ενός πελάτη. Τα δεδομένα είναι η καρδιά για να λειτουργήσει οποιαδήποτε τεχνολογική λύση. Αρα οι άνθρωποί μας στο data engineering, αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν την υποδομή για την αξιοποίηση των δεδομένων. Τέλος, υπάρχει και η ομάδα για τον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ο οποίος πλέον είναι πιο κρίσιμος από ποτέ. Οι παραπάνω ομάδες τεχνολογίας, έχουν πρόσβαση στις ομάδες συμβούλων επιχειρήσεων καθ’όλη τη διάρκεια ενός έργου, έτσι ώστε να αντλούν την απαραίτητη επιχειρησιακή γνώση που πολλές φορές είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας για την ολοκλήρωσή έργων τεχνολογίας» επισημαίνει ο κ. Κολλιδάς.
Διπλασιασμός του ανθρώπινου δυναμικού
Συνολικά, η τεχνολογική ομάδα της PwC στην Ελλάδα αποτελείται από περισσότερα από 500 άτομα και επεκτείνεται διαρκώς. «Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό όσων απασχολούνται σε έργα ψηφιακών τεχνολογιών», τονίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος της PwC. Σημειώνεται ότι σχεδόν το 90% των μελών της ομάδας τεχνολογίας της PwC ασχολείται με έργα σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Αυτό, όμως, δεν αποκλείεται να αλλάξει, δεδομένου ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα έχουν οδηγήσει εταιρείες της PwC σε άλλες χώρες να στραφούν προς την ελληνική αγορά, προκειμένου να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει η εταιρεία εντός συνόρων.
Από το σχεδιασμό ως την υλοποίηση ενός έργου τεχνολογίας, η προσέγγισή μας έχει στο επίκεντρο τη στρατηγική ανάπτυξης των πελατών μας
Σύμφωνα με τον κ. Κολλιδά, η PwC έχει εξελιχθεί από μία εταιρεία που κατά κύριο λόγο παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες τεχνολογίας σε έναν οργανισμό που είναι σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις τεχνολογιας και να λειτουργεί ως integrator.
Όσον αφορά στα έργα που έχουν υλοποιηθεί, περιλαμβάνονται projects όπως είναι portals για πελάτες και πλατφόρμες δεδομένων στον ασφαλιστικό κλάδο αλλά και πολλές υλοποιήσεις εφαρμογών, έργα στρατηγικης καθώς και αναδιοργάνωσης/βελτιστοποίησης του τμήματος πληροφορικής στο χώρο της ενέργειας, έναν κλάδο όπου η PwC είναι έχει ηγετική θέση. Η εταιρεία καταγράφει, επίσης, ισχυρή παρουσία στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, σε τομείς όπως είναι η ανάπτυξη εξειδικευμένων πλατφορμών, η μετάβαση στο cloud και η δημιουργία λύσεων που προσφέρουν προσωποποιημένη εξυπηρέτηση στους πελάτες ενός μεγάλου οργανισμού.
Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο κ. Κολλιδάς, η ελληνική ομάδα τεχνολογίας έχει υλοποιήσει πολύ σημαντικά έργα στο χώρο της κυβερνοασφάλειας. Και αυτός ήταν και από τους βασικούς λόγους που η PwC αναδείχτηκε πρόσφατα σε συνεργάτη της χρονιάς (partner of the year) για το 2024 για τη Microsoft, μία διάκριση που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική στο οικοσύστημα του αμερικανικού κολοσσού. «Σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η υλοποίηση τεχνολογικών λύσεων κυβερνοασφάλειας στο Microsoft Cloud για οργανισμούς με κρίσιμες υποδομές, η ελληνική ομάδα είναι εκ των κορυφαίων παγκοσμίως», σπεύδει να προσθέσει το υψηλόβαθμο στέλεχος της PwC.
Νέες τεχνολογικές τάσεις
Πέραν της Microsoft, η PwC συνεργάζεται με τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογικών λύσεων παγκοσμίως, καθώς στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται ονόματα όπως είναι η AWS, η SAP, η Salesforce και η Google. «Θέλουμε να είμαστε μέρος των τεχνολογικών εξελίξεων που έρχονται μέσα από αυτές τις εταιρείες. Με αυτό τον τρόπο εντοπίζουμε και τις νέες τάσεις πριν έρθουν στην ελληνική αγορά», σημειώνει ο κ. Κολλιδάς.
Όσον αφορά στους τομείς με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ο Γιώργος Κολλιδάς θεωρεί ότι η υιοθέτηση του cloud έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει στην Ελλάδα. «Το cloud σου προσφέρει μεγάλη ευελιξία, αναφορικά με την αξιοποίηση των πόρων των πληροφοριακών υποδομών, αλλά και ταχύτητα όσον αφορά στην υλοποίηση εφαρμογών και λύσεων», τονίζει ο κ. Κολλιδάς.
Επιπλέον, ισχυρό ενδιαφέρον καταγράφεται και για την αξιοποίηση των δεδομένων, τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την υλοποίηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς, επίσης, και για την κυβερνοασφάλεια. «Εκτιμώ ότι θα δούμε πολλές εξελίξεις στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, την οποία αποκαλώ “ιατρική” της πληροφορικής. Πλέον, η κυβερνοπροστασία μεταφέρεται από τα κεντρικά πληροφοριακά συστήματα στο αποκαλούμενο “άκρο” του δικτύου (edge) και στις τερματικές συσκευές των χρηστών», εξηγεί ο ίδιος.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Κολλιδάς σημειώνει ότι η χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν ακολούθησε την ψηφιακή επανάσταση με τον ρυθμό που είδαμε σε άλλες αγορές. «Η Ελλάδα έμεινε πίσω στην υιοθέτηση συγκεκριμένων τεχνολογιών, όπως είναι το cloud, η αρχιτεκτονική για τα δεδομένα (data engineering) και η κυβερνοασφάλεια, που είναι η βάση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μιας επιχείρησης. Επιπλέον, η κρίση είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί μία γενιά στελεχών που μετακόμισε στο εξωτερικό», επισημαίνει σχετικά. Και σπεύδει να προσθέσει ότι αυτή η καθυστέρηση έχει δημιουργήσει και ένα πλεονέκτημα: «Μπορούμε να μάθουμε από τις υλοποιήσεις σε άλλες χώρες, όσον αφορά τις απαιτήσεις των έργων που πρέπει να υλοποιήσουμε στην Ελληνική αγορά».
Ο ρόλος της περιφέρειας
Μία άλλη ευκαιρία είναι αυτής της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού στην περιφέρεια. Με την PwC να είναι από τις εταιρείες που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον συγκεκριμένο τομέα μέσω της δημιουργίας τοπικών γραφείων εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι η δημιουργία τοπικού γραφείου στο Βόλο, σε συνεργασία με τη Microsoft. Πρόκειται για το 4ο γραφείο, με τα υπόλοιπα να έχουν δημιουργηθεί σε Πάτρα, Ιωάννινα και Ρόδο.
«Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να ενισχύσουμε το κοινωνικό μας αποτύπωμα συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του τοπικού ταλέντου, στην αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας και στη διαμόρφωση ενός οικοσυστήματος που μπορεί να προσελκύει επενδύσεις, να δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης και να προάγει μια κουλτούρα καινοτομίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή ενισχύουμε τις σχέσεις μας με την ακαδημαϊκή και την ερευνητική κοινότητα, επιδιώκοντας την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την προώθηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας δίνοντας την ευκαιρία σε καινοτόμες ιδέες να βρουν άμεση εφαρμογή σε πολλούς τομείς της οικονομίας. »
Το πλάνο, σύμφωνα με τον κ. Κολλιδά, είναι το γραφείο στο Βόλο να φτάσει να απασχολεί 80 άτομα από τα 40 που έχουν ήδη προσληφθεί. «Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό που προέρχεται από τις πανεπιστημιακές σχολές της Θεσσαλίας, σε τομείς όπως είναι το cloud, το ΑΙ, data engineering και η κυβερνοασφάλεια», αναφέρει ο κ. Κολλιδάς, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πλάνα για επέκταση των γραφείων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.