ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Petr Hermann (Schneider Electric): Θέλουμε να είμαστε η πιο «τοπική» από τις παγκόσμιες εταιρείες

Με τις ραγδαίες εξελίξεις στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή και την επιτακτική ανάγκη για βιώσιμες λύσεις, η Schneider Electric βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» της καινοτομίας και της «πράσινης» μετάβασης.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Schneider Electric στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Petr Hermann, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον, ενώ εξήγησε και πώς η Schneider Electric ανταποκρίνεται με στρατηγικές λύσεις που προάγουν τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Άλλωστε, με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα εδώ και πάνω από 55 χρόνια, η Schneider Electric προσαρμόζει τις λύσεις της για να ανταποκριθεί στις τοπικές ανάγκες και τις κανονιστικές απαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα προάγει τις εταιρικές αξίες της στο εργατικό της δυναμικό.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Petr Hermann στο CNN Greece:

Τα τελευταία χρόνια, οι εξελίξεις στο παγκόσμιο τοπίο ενέργειας είναι ραγδαίες. Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Schneider Electric και πώς ανταποκρίνεται η εταιρεία σε αυτές;

Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν αναδείξει την επιτακτική ανάγκη για δράσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ευρύτερες πρωτοβουλίες γύρω από τη βιωσιμότητα. Νέα μέτρα και πολιτικές τίθενται σε εφαρμογή για τον περιορισμό των κυριότερων πηγών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας, τα αυτοκίνητα και οι μεταφορές, τα εργοστάσια και η θέρμανση των κατοικιών. Τα μέτρα αυτά συνολικά στοχεύουν στη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 55% μέχρι το 2030 και στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050, ωθώντας τις χώρες, τους οργανισμούς και τον κάθε ένα από εμάς στην υιοθέτηση πιο βιώσιμων πρακτικών.

Σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο, ο σκοπός μας στη Schneider Electric είναι να δημιουργούμε θετικό αντίκτυπο, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους να αξιοποιούν στο μέγιστο την ενέργεια και τους πόρους τους, συνδυάζοντας έτσι την πρόοδο με τη βιωσιμότητα για όλους. Αποστολή μας είναι να αποτελούμε τον αξιόπιστο συνεργάτη για τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα και να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας μέσω της τεχνογνωσίας μας στον εξηλεκτρισμό, τον αυτοματισμό και την ψηφιοποίηση σε οποιονδήποτε τομέα κι αν δραστηριοποιούνται - από τη βιομηχανία και τις υποδομές, μέχρι τα data centres, τα κτήρια και τα σπίτια.

Είμαστε εδώ, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, τον επιταχυνόμενο ρυθμό του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη μεταβαλλόμενη δυναμική της ενεργειακής μετάβασης. Για να επιτύχουμε τα παραπάνω, λοιπόν, επικεντρωνόμαστε και στις δύο πλευρές της ενεργειακής «εξίσωσης».

Βοηθάμε τους πελάτες μας στην πλευρά της παραγωγής ενέργειας, παρέχοντας καινοτόμες ψηφιακές λύσεις που διευκολύνουν τη βέλτιστη και αξιόπιστη ενσωμάτωση καθαρών πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα. Αυτές περιλαμβάνουν λύσεις για τα έξυπνα δίκτυα, συστήματα ελέγχου microgrids καθώς και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Η διαθέσιμη τεχνολογία επιτρέπει την αποδοτική ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια στο δίκτυο, βελτιστοποιώντας τη χρήση τους και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του δικτύου.

Και από την άλλη πλευρά, στο κομμάτι της ζήτησης ενέργειας, εργαζόμαστε για την αποδοτικότερη χρήση της. Οι λύσεις διαχείρισης ενέργειας και αυτοματισμού που διαθέτουμε έχουν σχεδιαστεί για να βελτιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας και να ενισχύουν τη λειτουργική αποδοτικότητα. Για παράδειγμα, παρέχουμε στους πελάτες μας καινοτόμα συστήματα διαχείρισης κτηρίων, έξυπνες λύσεις για το σπίτι, τεχνολογίες αυτοματισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης για τις βιομηχανίες και προηγμένο λογισμικό διαχείρισης ενέργειας. Με την αξιοποίηση αυτών των τεχνολογιών, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες μπορούν να παρακολουθούν, να ελέγχουν και να βελτιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, να εξοικονομούν -σε σημαντικό βαθμό- ενέργεια και να περιορίζουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Επιπλέον, συμβάλλουμε στον ευρύτερο εξηλεκτρισμό των διαδικασιών των πελατών μας, προσφέρουμε υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες των πελατών μας για απανθρακοποίηση και βιωσιμότητα.

Petr Hermann, Πρόεδρος της Schneider Electric στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Κύριε Hermann, μπορείτε να επεκταθείτε στους μακροπρόθεσμους στόχους βιωσιμότητας της Schneider Electric και τις βασικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η εταιρεία για την επίτευξή τους;

Η αφοσίωση της Schneider Electric στη βιωσιμότητα έχει μακρά ιστορία. Ήδη από το 2005 ξεκινήσαμε να καταγράφουμε τον αντίκτυπό μας στους ανθρώπους και τον πλανήτη. Σήμερα, η βιωσιμότητα είναι στο επίκεντρο της επιχειρηματικής μας λειτουργίας. Είμαστε περήφανοι για την αναγνώριση που λαμβάνουμε ως ηγέτες στη βιώσιμη ανάπτυξη από διαφόρους φορείς, με την πιο πρόσφατη να είναι η ανάδειξή μας ως η πιο βιώσιμη εταιρεία στον κόσμο, από το περιοδικό Time και την Statista.

Το πρόγραμμα βιωσιμότητάς μας, Schneider Sustainability Impact (SSI), το οποίο ορίζει συγκεκριμένες μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, οδηγεί και μετρά την πρόοδο της εταιρείας προς τους παγκόσμιους στόχους βιωσιμότητας 2021–2025, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, και καλύπτουν την περιβαλλοντική, αλλά και την κοινωνική και διακυβερνητική (ESG) διάσταση. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, βοηθήσαμε τους πελάτες μας να μειώσουν και να αποφύγουν εκπομπές άνθρακα κατά 553 εκατ. τόνους CO2 από το 2018. Επίσης, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στον μετασχηματισμό της δικής μας εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι εκπομπές άνθρακα από τους 1.000 βασικότερους προμηθευτές της Schneider Electric μειώθηκαν κατά 27% από την αρχή του προγράμματος και το 21% των στρατηγικών συνεργατών της εφοδιαστικής αλυσίδας μας πληροί τα πρότυπα της Schneider Electric για την αξιοπρεπή εργασία.

Επιπλέον, οι δεσμεύσεις μας εκτείνονται πολύ πέρα από τους στόχους του 2025. Ήδη περιορίζουμε τις εκπομπές σε όλα τα επίπεδα (Scope 1, 2 και 3) και θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης θερμοκρασίας. Μέχρι το 2025, στοχεύουμε να πετύχουμε μηδενικές εκπομπές άνθρακα στις λειτουργίες μας και μέχρι το 2030 στοχεύουμε σε μείωση κατά 25% των απόλυτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε όλη την αλυσίδα αξίας μας. Ο στόχος μας εδώ είναι να επιτύχουμε μηδενικές εκπομπές CO2 σε όλη την αλυσίδα αξίας μας έως το 2050. Αυτό συνδέεται επίσης με τη δέσμευσή μας για τη βιοποικιλότητα, όπου στοχεύουμε σε «μηδενική απώλεια βιοποικιλότητας» από τις λειτουργίες μας έως το 2030, υπογραμμίζοντας την αφοσίωσή μας στη διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων.

Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, δε επιδιώκουμε να πετύχουμε μόνο τους δικούς μας στόχους βιωσιμότητας, αλλά να ενδυναμώνουμε και άλλους να επιτύχουν τους δικούς τους, αποδεικνύοντας την προσήλωσή μας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Πώς προσαρμόζει η Schneider Electric τις ενεργειακές της λύσεις ώστε να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες και τις κανονιστικές απαιτήσεις της ελληνικής αγοράς;

Στη Schneider Electric θέλουμε να είμαστε η πιο «τοπική» από τις παγκόσμιες εταιρείες. Αυτό σημαίνει πρώτα απ' όλα ότι έχουμε ένα multi-hub επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας που διασφαλίζει ισορροπημένα έσοδα και ανθρώπινο δυναμικό παγκοσμίως, αλλά και επιτρέπει τον τοπικό σχεδιασμό και ανάπτυξη προϊόντων και λύσεων, την παραγωγή και την πώληση καθώς και την τοπική ή διατοπική εύρεση πρώτων υλών αλλά και την κάλυψη των τοπικών αναγκών και συνθήκων. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερες λύσεις έρχονται από την Ευρώπη για την Ευρώπη με στόχο να διασφαλίσουμε τις ειδικές ανάγκες των χωρών και των πελατών μας.

Επιπλέον, έχουμε μακροχρόνια παρουσία στις τοπικές αγορές. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, δραστηριοποιούμαστε για πάνω από 55 χρόνια, έχοντας πολύ στενή επαφή με τους πελάτες μας και με το δίκτυο συνεργατών μας. Γνωρίζουμε, επομένως, και μπορούμε να προβλέπουμε τις ανάγκες των πελατών, και όχι μόνο να συμμορφωνόμαστε με όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις της Ευρώπης και της χώρας, αλλά και να φέρνουμε όλες τις τελευταίες τεχνολογίες και καινοτομίες μας για την υποστήριξη των τοπικών έργων.

Ας μοιραστώ μερικά πρόσφατα παραδείγματα. Θα ξεκινήσω με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό που απαγορεύει το αέριο SF6, και σε συμμόρφωση με αυτόν έχουμε αναπτύξει εξοπλισμό Μέσης Τάσης που δεν το περιέχει. Το εξαφθοριούχο θείο (SF6) χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες τόσο σε διακόπτες υψηλής τάσης όσο και μέσης τάσης. Οι ιδιότητές του το καθιστούσαν κατάλληλο για τη διακοπή και απομόνωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Όμως έχει ένα πολύ αρνητικό χαρακτηριστικό που συμβάλλει στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Είναι 25.200 φορές ισχυρότερο από το CO2, γεγονός που το καθιστά το ισχυρότερο αέριο του θερμοκηπίου. Το αέριο αυτό εκτιμάται ότι παραμένει στην ατμόσφαιρα για πάνω από 1.000 χρόνια. Με τις νέες ευρωπαϊκές ρυθμίσεις που απαγορεύουν τη χρήση του, η Schneider Electric πρωτοπορεί φέρνοντας στην ελληνική αγορά εξοπλισμό που χρησιμοποιεί εναλλακτική τεχνολογία, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σε ένα ασφαλέστερο μέλλον χωρίς εκπομπές άνθρακα. Και δε σταματάμε εδώ, αλλά πιστοποιούμε και Έλληνες συνεργάτες για την κατασκευή του εξοπλισμού αυτού στη χώρα.

Ένα ακόμα παράδειγμα, είναι η συνεργασία μας με τον ΔΕΔΔΗΕ για λύσεις προηγμένης τηλεμετρίας. Εδώ, οι καινοτόμες τεχνολογίες μας παρέχουν αποτελεσματική εποπτεία και έλεγχο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των σταθμών παραγωγής και έχουν ήδη πιστοποιηθεί για χρήση από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Τέλος, όπως ανέφερα, συμμετέχουμε στα μεγαλύτερα έργα της Ελλάδας φέρνοντας τις τελευταίες τεχνολογίες και την τεχνογνωσία μας στην αγορά. Ένα πολύ πρόσφατο παράδειγμα είναι η τρέχουσα συνεργασία μας με την Digital Realty στο σημαντικό έργο του data center Heraklion-1. Ως στρατηγικός συνεργάτης του έργου, η Schneider Electric φέρνει τις καινοτόμες λύσεις της, τον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία της στον τομέα της ισχύος, της ψύξης, της ενεργειακής διαχείρισης και της ασφάλειας, διασφαλίζοντας την επιτυχή υλοποίηση αυτού του μνημειώδους έργου.

Ποια βήματα ακολουθεί η Schneider Electric για να διασφαλίσει τις ευρύτερες εταιρικές αξίες της στο εργατικό της δυναμικό;

Στη Schneider Electric, όλες μας οι δράσεις έχουν ως στόχο την προώθηση της προόδου και της βιωσιμότητας για όλους – τους συναδέλφους μας, τους πελάτες, τους συνεργάτες καθώς και τις κοινότητες στις οποίες ζούμε και εργαζόμαστε. Από τα προϊόντα, το λογισμικό και τις υπηρεσίες που οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του βιομηχανικού αυτοματισμού έως τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και εθελοντισμού, στόχος μας είναι να δημιουργούμε θετικό αντίκτυπο, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα και την αποδοτικότητα.

Βάσει της εταιρικής μας κουλτούρας, πιστεύουμε ακράδαντα ότι "ο αντίκτυπος ξεκινά από εμάς" και ότι οι στόχοι μας μπορούν να επιτευχθούν μόνο θέτοντας υποδειγματικά πρότυπα. Αυτό αφορά κάθε μέλος της ομάδας μας, που ενώνεται με τις κοινές αξίες της Συμπερίληψης, της Δεξιοτεχνίας, του Σκοπού, της Δράσης, της Περιέργειας και της Συνεργασίας. Για να διατηρήσουμε αυτή την αρχή, προωθούμε ενεργά τη διαφορετικότητα και την ένταξη, αφοσιωνόμαστε στη βιωσιμότητα, δίνουμε προτεραιότητα στην ευημερία των εργαζομένων μας, επενδύουμε στη συνεχή μάθηση και ανάπτυξη, διατηρούμε ισχυρά ηθικά πρότυπα, προωθούμε τη συμμετοχή στην κοινότητα και επιδεικνύουμε ακλόνητη δέσμευση της διοίκησης σε αυτά τα ιδανικά. Ενσωματώνοντας τις αξίες μας στις καθημερινές μας πρακτικές, καλλιεργούμε ένα συνεκτικό και κινητοποιημένο εργατικό δυναμικό που ευθυγραμμίζεται με την αποστολή και το όραμα της εταιρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης