ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Πώς η Coca-Cola Τρία Έψιλον αποτελεί μέρος της λύσης στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Καθώς η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται, όπως φαίνεται και από τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας, οι εταιρείες έχουν αρχίσει να δίνουν μεγάλη σημασία και προσοχή στον μετριασμό των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματός τους σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας οφείλει να αποτελεί κεντρικό στοιχείο της επιχειρησιακής στρατηγικής τους, με στόχο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Αυτή η ολιστική προσέγγιση είναι κομβικής σημασίας, τόσο επειδή οδηγεί στον περιορισμό του ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος μίας εταιρείας συνολικά, όσο και λόγω του ότι ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις των σημερινών καταναλωτών για βιώσιμες πρακτικές από πλευράς των εταιρειών. Και κάπως έτσι, η οικολογική συνείδηση τίθεται στο επίκεντρο και οι καταναλωτές είναι περισσότερο ενημερωμένοι, επιλέγοντας, πλέον, εταιρείες και προϊόντα που έχουν ενσωματώσει τη βιωσιμότητα στη στρατηγική τους.

Ελαχιστοποιώντας το ανθρακικό αποτύπωμα σε όλη την αλυσίδα αξίας

Με γνώμονα τη συμβολή στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, ο Όμιλος Coca-Cola HBC δρα έμπρακτα με στόχο την ελαχιστοποίηση του ανθρακικού του αποτυπώματος σε όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040 και η Coca-Cola Τρία Έψιλον, ως μέλος του Ομίλου, βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τον στόχο. Πιο αναλυτικά, η ηλεκτρική ενέργεια που προμηθεύονται τα εργοστάσιά της προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το 65,5% της συνολικής ενέργειας από ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας. Επιπλέον, η Coca-Cola Τρία Έψιλον επενδύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, με το 40% των ψυγείων της να είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Με αυτόν τον τρόπο, η κατανάλωση ενέργειας και οι εκπομπές CO2e μειώθηκαν κατά 77,9GWh και 26.628 τόνους, αντίστοιχα, για το 2023. Όσον αφορά στον στόλο της, υλοποιεί το πρόγραμμα «Πράσινου Στόλου», αντικαθιστώντας τα οχήματά της με οχήματα χαμηλών εκπομπών.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει ήδη προβεί σε ενέργειες για να μειώσει συνολικά το βάρος των συσκευασιών του, περιορίζοντας τις εκπομπές άνθρακα σε όλον τον κύκλο ζωής της συσκευασίας - από την παραγωγή μέχρι την τελική διάθεση ή την ανακύκλωση. Συγκεκριμένα, έχει κυκλοφορήσει τον πρωτοποριακό, νέο τύπο συσκευασίας KeelClip™, μειώνοντας σχεδόν κατά 439 τόνους το πλαστικό και τις εκπομπές CO2e κατά 263 τόνους ετησίως. Επιπλέον, από το 2017 έχει μειώσει κατά 23% κατά μέσο όρο τον όγκο στα PET ΑΥΡΑ. Η δε μείωση του πλαστικού από τις συσκευασίες αναψυκτικού (500ml και 1,5l) ανέρχεται σε 258 τόνους, ενώ χρησιμοποιεί μη αποσπώμενα καπάκια από το 2023 σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο, εφαρμόζοντας νωρίτερα τη σχετική νομοθεσία.

«Πράσινα» εργοστάσια που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη

Είναι προφανές πως η βιωσιμότητα οφείλει να μην αντιμετωπίζεται από τις εταιρείες ως κάτι αποσπασματικό, αλλά να αποτελεί τμήμα κάθε επενδυτικής απόφασης που λαμβάνεται. Όπως κάνει η Coca-Cola Τρία Έψιλον, δηλαδή, στοχεύοντας σε μία εφοδιαστική αλυσίδα μηδενικών εκπομπών ρύπων μέχρι το 2040. Συνολικά, ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών μέσα από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα -και πρότυπο για τον Όμιλο συνολικά- αποτελεί το Σχηματάρι Mega-Plant των περισσότερων από 600 εργαζομένων και των 17 γραμμών παραγωγής. Το εργοστάσιο λειτουργεί από το 1989 και σε αυτό παράγεται το 100% των χυμών και το 96% των αναψυκτικών της Coca-Cola Τρία Έψιλον. Σήμερα, εξελίσσεται σε «έξυπνο», «πράσινο» εργοστάσιο, με ακόμα πιο μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ αναγνωρίζονται οι υψηλές επιδόσεις λειτουργίας στην Υγεία & Ασφάλεια, την Ποιότητα και την Περιβαλλοντική Διαχείριση, γεγονός που το καθιστά το πιο σύγχρονο εργοστάσιο αναψυκτικών και χυμών στη χώρα μας. Εκεί, τα απόβλητα αξιοποιούνται σε ποσοστό 100% μέσα από την ανακύκλωση και την ενεργειακή αξιοποίησή τους. Μάλιστα, η εκσυγχρονισμένη γραμμή παραγωγής κουτιών αλουμινίου με ταχύτητα 100 km/h που διαθέτει θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση της χρήσης νερού, ενέργειας και εκπομπών.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Coca-Cola Τρία Έψιλον αναπτύσσει το όραμά της σχετικά με τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη μονάδα παραγωγής Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ, με χρονικό ορίζοντα το 2025. Επίσης, έχει επενδύσει στη χρήση 100% ηλεκτρικών περονοφόρων οχημάτων, αλλά και σε ενέργειες που έχουν οδηγήσει στην απόκτηση ανώτατων πιστοποιήσεων αναφορικά με τη χρήση νερού.

Η ανάπτυξη της Ελλάδας στο προσκήνιο

Η δημιουργία νέων προοπτικών για την ανάπτυξη της χώρας μας και το όραμα της βιωσιμότητας αποτελούν κινητήριο δύναμη για την Coca-Cola Τρία Έψιλον. Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες αγορές του Ομίλου της Coa-Cola HBC. Προς απόδειξη αυτών, τα 4 εργοστάσια της εταιρείας, τα οποία παράγουν το 96% των προϊόντων της, υποστηρίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια.

Επιπροσθέτως, η αξία που δημιουργείται για τη χώρα αποδεικνύεται και από τις νέες ευκαιρίες απασχόλησης που προσφέρει η εταιρεία, την προώθηση της καινοτομίας και τη διεύρυνση του 24/7 χαρτοφυλακίου. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι σημαντικό πως αυτή η αξία παραμένει στη χώρα μας, καθώς προϊόντα που παράγονται εδώ, έπειτα εξάγονται σε 11 χώρες.

Τοποθετώντας την ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλη την αλυσίδα αξίας, είναι σαφές πως στον πυρήνα της στρατηγικής βρίσκεται η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Υπό αυτό το πρίσμα, εταιρείες που ήδη στρέφονται προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως ο Όμιλος Coca-Cola HBC, προωθούν έναν πιο υγιεινό και «πράσινο» μέλλον για όλες και όλους.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης