ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Η DEMO ενισχύει την ανάπτυξη και προσέλκυση κλινικών μελετών στην Ελλάδα

Η DEMO ενισχύει την ανάπτυξη και προσέλκυση κλινικών μελετών στην Ελλάδα

Αλλαγή παραδείγματος στον χώρο των κλινικών μελετών στην Ελλάδα φιλοδοξεί να φέρει η DEMO, αποδεικνύοντας πως η κλινική έρευνα μπορεί να γίνει και ελληνική υπόθεση.

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας υστερεί στην προσέλκυση της διεθνούς κλινικής έρευνας, καθώς ο αριθμός των διεθνών κλινικών μελετών που συμμετέχει η Ελλάδα είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν παρόμοιο μέγεθος. Στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από 44 δισ. ευρώ σε διεθνείς κλινικές μελέτες με την Ελλάδα να απορροφά λιγότερο από 100 εκατ. ευρώ. Ακόμη κι αν επενδυόταν στην Ελλάδα μόλις το 1,5% από τη συνολική δαπάνη που πραγματοποιείται στην Ευρώπη σε Έρευνα & Ανάπτυξη στον φαρμακευτικό κλάδο, αυτό θα σήμαινε 500 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις στις κλινικές μελέτες, ποσό που οδηγεί σε 1 δισ. ευρώ αύξηση του ΑΕΠ, 180 εκατ. ευρώ έσοδα από φόρους και 23 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η DEMO, με την επένδυση στη βιοτεχνολογία, γίνεται η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον κλάδο και επιλέγει να δημιουργήσει «πρόσφορο έδαφος» για τρίτους στον χώρο των κλινικών μελετών με τον πλέον δυναμικό τρόπο. Συγκεκριμένα, η επένδυση για τη δημιουργία σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, περιλαμβάνει εργαστήρια Έρευνας & Ανάπτυξης βιοτεχνολογικών προϊόντων, καθώς και πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων, τόσο για την ανάπτυξη προϊόντων της DEMO, όσο και για παραγωγή παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες. Έτσι, εκτός από τις κλινικές μελέτες ανάπτυξης που θα τρέξει η ίδια η DEMO, και άλλες εταιρείες αλλά και ακαδημαϊκοί/ερευνητικοί οργανισμοί να έχουν τη δυνατότητα να παράγουν τις δοκιμαστικές τους παρτίδες για κλινικές μελέτες στην Ελλάδα.

demo2.jpg

Οι κλινικές μελέτες αποτελούν το τελικό στάδιο ανάπτυξης πριν από την έγκριση των φαρμάκων τα οποία θα κυκλοφορήσουν στην αγορά για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Μέσω αυτών των μελετών, είναι δυνατό να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια καθώς και οι πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων σε ανθρώπους. Τα δεδομένα των κλινικών μελετών είναι ζωτικής σημασίας, γιατί οδηγούν στην ανάπτυξη και την κατανόηση των θεραπευτικών προσεγγίσεων. Πολλές εταιρείες του εξωτερικού, μεγάλου ή μικρού μεγέθους, start-ups ή άλλες, ερευνητικοί οργανισμοί και ακαδημαϊκοί φορείς, που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων, βιοομοειδών ή καινοτόμων θεραπειών, αναζητούν συνεργάτη στη φαρμακευτική βιομηχανία προκειμένου να αναπτυχθεί η διαδικασία παραγωγής και να γίνουν οι ποιοτικές, συγκριτικές ή άλλες μελέτες. Το Κέντρο Βιοτεχνολογίας της DEMO μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο συνεργάτη τους σε αυτόν τον σκοπό, ως χώρος παραγωγής και ανάπτυξης δοκιμαστικών παρτίδων ή παρτίδων για κλινικές μελέτες.

demo3.jpg

Επίσης, σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή στην προώθηση της επιτόπιας επιστημονικής έρευνας σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμάκων. Η μεταφορά τεχνογνωσίας και το μείγμα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, μπορεί να γίνει θύλακας Έρευνας και Ανάπτυξης στη βιοτεχνολογία. Παράλληλα, η DEMO δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας μεταξύ των οποίων και θέσεις υψηλής εξειδίκευσης και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει ενεργά στο brain gain.

demo4.jpg

Συνολικά, η επένδυση της DEMO στη βιοτεχνολογία, ειδικότερα στην παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων, έχει τη δυναμική να ενισχύσει σημαντικά τις κλινικές μελέτες στη χώρα μας και να αποτελέσει ευκαιρία για αύξηση των εθνικών εσόδων στον χώρο των κλινικών δοκιμών. Το πιο σημαντικό δε, είναι ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά τη ζωή των ασθενών, προσφέροντας την ευκαιρία να λάβουν θεραπείες δυνητικά σωτήριες για τη ζωή τους.