ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Η «απάντηση» στην κλιματική κρίση ξεκινάει μέσα από το δικό σας δέντρο

Η «απάντηση» στην κλιματική κρίση ξεκινάει μέσα από το δικό σας δέντρο

Η κλιματική κρίση αποτελεί, πλέον, σχεδόν καθημερινό αντικείμενο συζήτησης, δημόσιας ή ιδιωτικής, καθώς είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει ο πλανήτης μας -και μάλιστα μέσα στις πρώτες δεκαετίες του αιώνα που διανύουμε.

Φυσικά, από αυτήν τη συζήτηση δεν λείπει η αναζήτηση τρόπων αναχαίτισης της κλιματικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κατανοητό πως ένας -κυριολεκτικά- περισσότερο πράσινος πλανήτης διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς ενισχύει τη φυσική ικανότητα της Γης να ρυθμίζει την ατμόσφαιρα και να μετριάζει τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους με τους οποίους επιτυγχάνεται αυτό είναι η διαδικασία της φωτοσύνθεσης, μέσω της οποίας τα δέντρα και τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και απελευθερώνουν οξυγόνο. Έτσι, όχι μόνο μειώνεται η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου αλλά σταθεροποιείται η θερμοκρασία.

Εκτός από τη δέσμευση άνθρακα, η ύπαρξη περισσότερων δέντρων, ειδικά στο αστικό περιβάλλον, συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου της θερμικής νησίδας. Και αυτό, γιατί ρυθμίζει το κλίμα της περιοχής μέσα από τον μηχανισμό της διαπνοής και τη δημιουργία περισσότερης σκιάς. Έτσι, είναι φανερό πως έχει μεγάλη σημασία για τις πόλεις όπου το σκυρόδεμα και η άσφαλτος οδηγούν σε σημαντικά υψηλότερες θερμοκρασίες εντός του αστικού ιστού.

Επιπλέον, όταν υπάρχουν περισσότερα δέντρα σε μια περιοχή βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα. Παράλληλα, ενισχύεται η βιοποικιλότητα, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ανθεκτικών οικοσυστημάτων τα οποία έχουν την ικανότητα να ανταποκρίνονται καλύτερα στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες.

Picture2.jpg

Πώς η μεταφύτευση δέντρων έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον (και όχι μόνο)

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προκύπτει πως η μεταφύτευση δέντρων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες οι οποίες καταβάλλονται με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον. Γι’ αυτό, το Trees4Greece, αναγνωρίζοντας πως η κλιματική κρίση περιορίζει το πράσινο στον πλανήτη μας, έχει στόχο να εξασφαλίζει πόρους για την αγορά μεγαλωμένων δέντρων προς μεταφύτευση σε καμένες και άψιλες περιοχές της Ελλάδας. Φυσικά, στηρίζεται στις δωρεές όλων μας αλλά και στην ομάδα του, η οποία αποτελείται από δασολόγους, γεωπόνους, βιολόγους, ειδικούς πυροπροστασίας, μεγάλους οργανισμούς και ιδρύματα που κάνουν το έργο πιο αποτελεσματικό και άμεσο.

Ποια η σημασία, όμως, και της μεταφύτευσης; Μεταφυτεύοντας θαμνοειδή τα οποία συγκρατούν το νερό, δενδρύλλια, ακόμα και ολόκληρα θαμνοειδή δενδρύλλια και, κυρίως, μεγαλωμένα δέντρα, περιορίζονται οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και η παγκόσμια υπερθέρμανση. Επιπλέον, τα δέντρα που μεταφυτεύονται, συμπληρώνουν τις φυσικές πηγές οξυγόνου της χώρας μας, αυξάνοντας, παράλληλα, τα διαθέσιμα αποθέματα πράσινου, ενώ συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Εξίσου σημαντικό γεγονός, είναι ότι αυτή η διαδικασία δεν αποτελεί απλή φύτευση αλλά ουσιαστικά συμβάλλει στην αποκατάσταση των τοπίων και στην προστασία τους.

Όμως, η μεταφύτευση έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο και στην κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί σημαντικό μέσο για την απελευθέρωση των ανθρώπων και πολλών επαγγελμάτων όπως είναι οι αγρότες -οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα από την κλιματική αλλαγή- από τη φτώχεια. Παράλληλα, δημιουργεί τοπικές κοινότητες εθελοντών οι οποίοι φροντίζουν και προστατεύουν τα δέντρα που έχουν μεταφυτευτεί, ενδυναμώνοντας ουσιαστικά τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Picture3.jpg

Πώς μπορείτε να συμβάλλετε στη δημιουργία ενός πιο «πράσινου» κόσμου

Ένα δέντρο, λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει τμήμα της «απάντησης» στην κλιματική κρίση. Αν θέλετε να βοηθήσετε τις προσπάθειες του Trees4Greece, αρκεί να επιλέξετε το ύψος της δωρεάς σας, ξεκινώντας από το 1 ευρώ μόλις, το δέντρο (ή τα δέντρα) που αντιστοιχεί σε αυτήν και να σημειώσετε τον λόγο για τον οποίο συμμετέχετε στη μεταφύτευση. Και κάπως έτσι, το δέντρο σας θα βρει τη θέση του, μεταξύ των περιοχών οι οποίες έχουν προσδιοριστεί από την Trees4Greece.

Αφού πραγματοποιήσετε τη δωρεά σας, το Trees4Greece σάς στέλνει έναν μοναδικό ηλεκτρονικό κωδικό, ο οποίος ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη μεταφύτευση του δέντρου σας. Μέσα από αυτόν τον αριθμό και την υπηρεσία Track your tree(s) μπορείτε να παρακολουθείτε, όποια στιγμή επιθυμείτε, την εξέλιξη και ανάπτυξη του δέντρου (ή των δέντρων) σας.

Κάνοντας πιο πράσινο τον πλανήτη μας, υπάρχει ελπίδα για τη μελλοντική βιωσιμότητα του πλανήτη και της κοινωνίας μας κόντρα στις προβλέψεις, οι οποίες απορρέουν από την κλιματική κρίση. Υπό αυτό το πρίσμα, ακόμα και ένα δέντρο, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, μπορεί να ενισχύσει τις παραπάνω προσπάθειες.