ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Γιατί η μεταφύτευση μεγαλωμένων δέντρων δημιουργεί αξία για το περιβάλλον και την κοινωνία

Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και ανησυχιών, και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν χωράει αμφισβήτηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δράσεις με βιώσιμο πρόσημο, είτε είναι ατομικές είτε συλλογικές, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς σχεδιάζονται για να καλύπτουν τις παρούσες ανάγκες, χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ανταποκριθούν στις δικές τους.

Είναι φανερό, λοιπόν, πως οι «πράσινες» πράξεις προστατεύουν και δημιουργούν αξία όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Και αυτό, διότι συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσικών πόρων, τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης, την προαγωγή της υγείας και της ευημερίας, την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την ενίσχυση της κοινότητας.

Τα οφέλη της μεταφύτευσης για το περιβάλλον

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η εξασφάλιση πόρων για την αγορά μεγαλωμένων δέντρων προς μεταφύτευση σε καμένες και άψιλες περιοχές της χώρας μας, η οποία είναι στόχος του Trees4Greece, είναι μια ενέργεια η οποία μπορεί να δώσει πολύτιμες «ανάσες» στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Αρχικά, το περιβάλλον ωφελείται από το γεγονός ότι η μεταφύτευση μεγαλωμένων δέντρων, αλλά και θαμνοειδών τα οποία συγκροτούν νερό, δενδρυλλίων ακόμα και ολόκληρων θαμνοειδών δενδρυλλίων συμβάλλουν στον μετριασμό της κλιματικής κρίσης και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό έχει μεγάλη σημασία αν αναλογιστεί καθένας μας ότι κλιματική κρίση και υπερθέρμανση αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες προκλήσεις του αιώνα που διανύουμε.

Επιπλέον, είναι εύκολα κατανοητό πως η μεταφύτευση δέντρων, όχι μόνο αυξάνει τα αποθέματα πρασίνου της χώρας μας αλλά και συμπληρώνει τις φυσικές πηγές οξυγόνο, συμβάλλοντας παράλληλα και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Για την ακρίβεια, η παρουσία περισσότερων δέντρων οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή οξυγόνου και συμβάλλει σε μία περισσότερο υγιεινή ατμόσφαιρα. Πέρα από αυτό, τα δέντρα ενισχύουν τη σταθερότητα αλλά και την ποικιλομορφία του οικοσυστήματος, υποστηρίζοντας τη μεγαλύτερη παραγωγή οξυγόνου και τη συνολική περιβαλλοντική υγεία.

Η μεταφύτευση δέντρων, δε, αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την αποκατάσταση και προστασία των τοπίων, προωθεί την οικολογική διαδοχή, ενισχύει τη βιοποικιλότητα, σταθεροποιεί τα εδάφη, ρυθμίζει τον κύκλο του νερού και δημιουργεί μικροκλίματα. Έτσι, μπορεί να επιτευχθεί μία αρμονική ισορροπία μεταξύ της περιβαλλοντικής υγείας και της ανθρώπινης ευημερίας, διασφαλίζοντας ότι τα αποκατεστημένα τοπία θα συνεχίσουν να παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες για τις επόμενες γενιές.

Μεταφύτευση και κοινωνία

Εκτός από τα παραπάνω, η μεταφύτευση δέντρων έχει θετικό αντίκτυπο και στην κοινωνία, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για να «βγουν» από τη φτώχεια πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την κλιματική κρίση.

Επίσης, οι πρωτοβουλίες μεταφύτευσης δεν είναι σπάνιο να προωθούν τη συνδρομή των ντόπιων -και όχι μόνο- στη διαδικασία. Το Trees4Greece, για παράδειγμα, βασίζεται κυρίως στους εθελοντές του καθώς κάνουν πράξη το όραμά του και φροντίζουν για τη δημιουργία προϋποθέσεων για ένα περισσότερο αισιόδοξο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Μάλιστα, επιστήμονες οι οποίοι δραστηριοποιούνται, συμβουλεύουν και καθοδηγούν για το βέλτιστο τελικό αποτέλεσμα, ενώ ειδικότητες όπως δασολόγοι, γεωπόνοι, βιολόγοι, ειδικοί πυροπροστασίας κ.ά. κάνουν το έργο πιο λειτουργικό και άμεσο.

Φυσικά, δεν αποκλείεται κανένας άνθρωπος από τη διαδικασία καθώς δεν είναι απαραίτητο να είναι κανείς εξειδικευμένος για να συμβάλλει στις προσπάθειες αυτές -το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχει θέληση. Εκτός των άλλων, το Trees4Greece δημιουργεί τοπικές κοινότητες εθελοντών για την προστασία των δέντρων τα οποία μεταφυτεύονται, καλλιεργώντας έτσι ένα αίσθημα συλλογικής υπευθυνότητας και συσφίγγοντας τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Συμμετοχή στην αλλαγή

Αυτό που γίνεται εμφανές, είναι πως ακόμα και ένα δέντρο μπορεί να ξεκινήσει την αλλαγή την οποία χρειάζεται τόσο το περιβάλλον όσο και η κοινωνία. Μπορείτε λοιπόν, να γίνετε και εσείς μέρος αυτής, εκτός του εθελοντισμού, επιλέγοντας τη δωρεά που θέλετε να κάνετε στο Trees4Greece και σημειώνοντας την αιτία για την οποία επιθυμείτε να συμβάλλετε στη μεταφύτευση.

Η δωρεά ξεκινάει από το 1 ευρώ και μπορείτε να επιλέξετε τα χρήματα που είστε πρόθυμοι να διαθέσετε για μεταφύτευση σε περιοχή ανάλογα με τις προγραμματισμένες δεντροφυτεύσεις, αλλά και τον αριθμό των δέντρων, τα οποία αντιστοιχούν στη δωρεά. Μετά την κατάθεση της δωρεάς σας μπορείτε να παρακολουθείτε, όποτε επιθυμείτε, την εξέλιξη και την ανάπτυξη του δέντρου (ή των δέντρων) σας μέσω του Track your tree(s). Για να εκμεταλλευτείτε αυτήν την υπηρεσία, προϋπόθεση είναι το να έχετε αποθηκεύσει τον μοναδικό ηλεκτρονικό κωδικό, ο οποίος θα σας έχει σταλεί από το Trees4Greece προς επιβεβαίωση της μεταφύτευσης του δέντρου σας.

Μια μικρή αλλαγή μπορεί να ξεκινάει από ένα δέντρο και να επιφέρει μεγαλύτερες, θετικές αλλαγές για το περιβάλλον και την κοινωνία. Αυτό ακριβώς μας υπενθυμίζει το Trees4Greece.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης