ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ένα micro Forest από τη L'Oréal Hellas δίνει «πνοή» στην Άνω Κυψέλη

Ένα micro Forest από τη L'Oréal Hellas δίνει «πνοή» στην Άνω Κυψέλη

Σχεδόν έναν χρόνο πριν, τον Ιούλιο του 2023, η Αθήνα «έσπασε» ένα ρεκόρ.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο περασμένος Ιούλιος καταγράφηκε ως ο πιο θερμός μήνας στην ιστορία της Αθήνας, τουλάχιστον για τα τελευταία 160 χρόνια, για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Πρόκειται για ένα ρεκόρ, το οποίο μας έφερε για ακόμη μία φορά, αντιμέτωπους με την κλιματική κρίση, η οποία όπως φαίνεται επηρεάζει καθημερινά τη ζωή των πολιτών, και ιδίως εκείνων που ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα.

emporiko

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως ο οικολογικός μετασχηματισμός της χώρας χρειάζεται άμεσες δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μεταμορφώσουν -άμεσα- την Αθήνα σε μία πράσινη και βιώσιμη πόλη, μέσα από μικρά αλλά σημαντικά «βήματα». Μία τέτοια πρωτοβουλία, που έχει ως απώτερο στόχο την αλλαγή της εικόνας της πόλης και μάλιστα, σε μία περιοχή που θεωρείται από τις πιο πυκνοκατοικημένες της Αθήνας, έρχεται από τη L'Oréal Hellas. Σε συνεργασία λοιπόν, με τον Δήμο Αθηναίων αλλάζει με ένα έργο «πνοής» για πάντα την όψη της Άνω Κυψέλης, στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος L'Oréal for the Future.

Μια πιλοτική «πράσινη» πρωτοβουλία που αλλάζει την ‘Ανω Κυψέλη

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η L'Oréal Hellas ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός micro Forest στο κέντρο της Αθήνας. Το εν λόγω πιλοτικό εγχείρημα συμπεριλαμβάνεται στο ετήσιο πλάνο βιωσιμότητας της εταιρείας, αλλά και στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος L’Oréal for the Future, ενώ παρουσιάστηκε στις 4 Ιουνίου σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στον συνεδριακό χώρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του πρώτου Πράσινου Ελληνικού Μουσείου.

LOREAL_0283603_MD.jpg

Το συγκεκριμένο εγχείρημα μάλιστα, έλαβε χώρα σε μία εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας υπάρχει επιτακτική ανάγκη, να δημιουργηθούν «πνοές» πρασίνου στις πόλεις. Γι’ αυτό άλλωστε, απαιτούνται, μεταξύ άλλων, φυτεύσεις περισσότερων δέντρων καθώς και η δημιουργία επιπλέον χώρων πρασίνου, ειδικά σε περιοχές με υψηλό συντελεστή δόμησης.

Μέσα από το micro Forest, το οποίο θα δημιουργηθεί στην «καρδιά» της Αθήνας από τη L'Oréal Hellas, θα φυτευτούν σε πρώτη φάση, περίπου 5.000 δέντρα και θάμνοι στην Αλεπότρυπα, όπως είναι γνωστός ο λόφος Ελικώνα στα σύνορα Γκράβας με Άνω Κυψέλη, με στόχο να αλλάξει όψη εντός των επόμενων μηνών. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η διαμόρφωση των συνθηκών, οι οποίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός δάσους, το οποίο σε 10 χρόνια θα θυμίζει βιότοπο ηλικίας 20-30 ετών, περιλαμβάνοντας περισσότερα από 10.000 φυτικά είδη και πλούσια βιοποικιλότητα.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί πως η ιδέα του micro Forest ξεκίνησε από τον Ιάπωνα βοτανολόγο Akira Miyawaki και συμβάλλει καθοριστικά, στις προσπάθειες που γίνονται για τη σχεδιασμένη και συντονισμένη προστασία του πρασίνου. Διότι με πράσινες πρωτοβουλίες όπως αυτή, αναδεικνύεται και ο ρόλος του πράσινου ως βασικό και αναπόσπαστο τμήμα της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Και κάπως έτσι, η ανάπτυξη του micro Forest στην Αθήνα τα επόμενα χρόνια θα αποφέρει μοναδικά οφέλη στη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας: Από βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, μειώνοντας την τοπική θερμοκρασία μέχρι και 6 βαθμούς, μέχρι απορρόφηση έως και 400 κιλών CO2 ετησίως, αλλά και ουσιαστική ενίσχυση της τοπικής χλωροπανίδας.

Στο επίκεντρο αειφορία και βιωσιμότητα

Αναφορικά με τη δέσμευση της εταιρείας στην αειφόρο ανάπτυξη, τις δράσεις οι οποίες, σε τοπικό επίπεδο, συμβάλλουν με σεβασμό στην τήρηση των ορίων του πλανήτη, τη σημασία της δημιουργίας του micro Forest, αλλά και τη σταθερή προτεραιότητα της εταιρείας για ενίσχυση του επιχειρηματικού της οικοσυστήματος, μίλησε μεταξύ άλλων η κ. Alessandra Delfini, Country Managing Director της L’Oréal Hellas. Συγκεκριμένα, η ίδια επεσήμανε ότι: «Στη L'Oréal Hellas αποδεικνύουμε τη συνεχή μας δέσμευσή στην Αειφόρο Ανάπτυξη επενδύοντας στη μακροπρόθεσμη προοπτική, αλλά και σε επιχειρηματικές λύσεις οι οποίες βασίζονται σε βιώσιμες πρακτικές. Κατ’ επέκταση, οι δεσμεύσεις μας οι οποίες σχετίζονται με το πεδίο της Αειφόρου Ανάπτυξης είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με τις αρχές του προγράμματος L'Oréal for the Future.».

Για να αποκτήσουν όσες και όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μία εικόνα των βασικών σημείων του εγχειρήματος, η κ. Δήμητρα Πετρίδη, Corporate Affairs και Engagement Director της L’Oréal Hellas, παρέθεσε τα ειδοποιά στοιχεία, τα οποία καθιστούν τη δημιουργία ενός micro Forest μία ξεχωριστή διαδικασία, καθώς μιμείται την ανάπτυξη ενός δάσους από το μηδέν, αν φυσικά αποκλειόταν τελείως η ανθρώπινη δραστηριότητα. Επιπλέον, ο κ. Φίλιππος Μιχόπουλος, Sustainability Leader της L’Oréal Hellas, προχώρησε σε ανάλυση των σύνθετων τεχνικών λεπτομερειών του έργου σε επίπεδο προ-μελέτης, αλλά και στα πρώτα στάδια υλοποίησής του.

Από την πλευρά του, ο Joel Tronchon, Sustainability Director Europe, μίλησε τόσο για τους πυλώνες του παγκόσμιου προγράμματος L’Oréal for the Future, όσο και τις προτεραιότητες του Ομίλου διεθνώς, με έμφαση στους στόχους βιωσιμότητας τις οποίες έχει θέσει η εταιρεία για να υλοποιήσει μέχρι το 2030.

Είναι γνωστό πως το πράσινο στην Αθήνα αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Χάρη Δούκα. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που ο ίδιος καλωσόρισε το εγχείρημα του micro Forest. «Η πρόταση της L'Oréal Hellas για τη δημιουργία ενός micro Forest, στην πιο πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας, στην Κυψέλη, βρίσκει τον Δήμο στο δυναμικό ξεκίνημα της πράσινης εκστρατείας του και ακουμπά τον κεντρικό πυρήνα της δράσης μας στην πόλη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τώρα, το μόνο που μένει να δουν οι κάτοικοι της Αθήνας για να συνεχίσουν να «βαδίζουν» προς τη βιωσιμότητα, είναι πώς, χάρη στη συνεργασία της L’Oréal Hellas με τον Δήμο Αθηναίων, μία πολυσύχναστη περιοχή του κέντρου θα γίνει… πράσινη.