ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Παπαστράτος: Η συμβολή του επιχειρηματικού κόσμου στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Παπαστράτος: Η συμβολή του επιχειρηματικού κόσμου στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Το 2024 η ενδοοικογενειακή βία, μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές έμφυλης βίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί δυστυχώς τμήμα του, σχεδόν, καθημερινού λεξιλογίου.

Μάλιστα, το φαινόμενο παρουσιάζει αυξητική τάση στη χώρα μας, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία ετήσια έκθεση απολογιστικού έργου υπηρεσιών αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας από την Ελληνική Αστυνομία, για το έτος 2022.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, το 2022 καταγράφηκαν 11.534 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έναντι 8.776 περιστατικών το 2021, δηλαδή παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 31% μέσα σε 12 μήνες.

Τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν την έξαρση του φαινομένου και μάλιστα, σε ένα πλαίσιο το οποίο χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από τον μεγάλο (και αυξανόμενο) όγκο υποθέσεων, καθώς και τις ελλείψεις σε χώρους και εξειδικευμένο προσωπικό.

Και κάπως έτσι, έρχεται στο επίκεντρο η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των κρατικών υποδομών και των συνεργειών, με στόχο την ουσιαστική αντιμετώπιση ενός ιδιαίτερα πολυσύνθετου κοινωνικού φαινομένου, το οποίο παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Η αρχή έχει γίνει ήδη, και μάλιστα μέσα από τη συνεργασία ανάμεσα στην Παπαστράτος και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έτσι ώστε να αποκηρυχθεί κάθε μορφής βία και να προστατευτεί το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων των ανθρώπων στη ζωή και την ασφάλεια.

45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε ολόκληρη τη χώρα

Για την Παπαστράτος, ο σεβασμός, η ισότητα, η ενδυνάμωση των γυναικών και η αποκήρυξη κάθε μορφής βίας αποτελούν θεμελιώδεις αξίες και για αυτόν τον λόγο η εταιρεία, μέσω του Προέδρου της και Διευθύνοντα Συμβούλου, Γιώργου Μαργώνη, υπέγραψε Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης, με το Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Πιο αναλυτικά, στις 5 Ιουνίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνοδεία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγου Δημήτριου Μάλλιου, επισκέφτηκαν το νέο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Χαριλάου Αναλήψεως στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό, λίγο πριν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κηρύξει την έναρξη λειτουργίας των επιπλέον 45 νέων, πέρα των 18 υφιστάμενων, Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

1718197414552-343798044-Picture2.jpg

Όπως δήλωσε μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Μαργώνης: «Είμαι περήφανος που συνυπογράφω εκ μέρους της Παπαστράτος το Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μια πρωτοβουλία που έχει στόχο την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, μιας κοινωνικής μάστιγας που τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Με το Μνημόνιο αυτό, η Παπαστράτος δεσμεύεται να υποστηρίξει οικονομικά τη δημιουργία 45 νέων γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σε συνέχεια των 18 υφιστάμενων και να συνεργαστεί με το Υπουργείο σε κοινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Παπαστράτος σημαίνει επιστροφή στην κοινωνία».

Στηρίζοντας με συνέπεια την Πολιτεία

Η συνεργασία της Παπαστράτος με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησε το 2019 όταν, έχοντας δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο ουσιαστικής προσφοράς, υποστήριξε την καμπάνια «Έχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου» της Ελληνικής Αστυνομίας και συνέχισε, με την υποστήριξη της δημιουργίας των πρώτων 18 Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα.

Αν προστεθεί μάλιστα, και η φετινή υποστήριξη της Παπαστράτος, είναι γεγονός ότι τα ειδικά διαμορφωμένα γραφεία θα φτάσουν τα 63 σε 55 πόλεις της χώρας μας. «Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Πολιτεία που είναι παρούσα και συνεργάζεται με τους εγχώριους επιχειρηματικούς φορείς για την εξυπηρέτηση τέτοιων υψηλών κοινωνικών σκοπών. Ως επιχείρηση με βαθιές ρίζες στην Ελληνική Κοινωνία, η Παπαστράτος θα βρίσκεται στο πλευρό της για την υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών», κατέληξε ο κ. Μαργώνης.

Η έμπρακτη στήριξη της Παπαστράτος, όχι μόνο στους ανθρώπους της αλλά και την κοινωνία και, ευρύτερα, τη χώρα δεν περνάει απαρατήρητη από την Πολιτεία. Χαρακτηριστικά, ο κ. Χρυσοχοΐδης, κατά την υπογραφή του Μνημονίου Αμοιβαίας Κατανόησης, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στην εταιρεία, αναγνωρίζοντας πως: «Είναι μια σημαντική κοινωνική προσφορά, είναι η κοινωνική προσφορά της επιχειρηματικότητας στην προσπάθεια που κάνει το κράτος, το δημόσιο, η αστυνομία, για να διασφαλίσει την ασφάλεια, την ακεραιότητα της ζωής των γυναικών που κινδυνεύουν από πράξεις βίας και συνεπώς αυτό που οφείλουμε είναι ευγνωμοσύνη». Τόνισε, δε, πως πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες και να αντιλαμβανόμαστε κάθε ημέρα, πόσο σημαντικός είναι ο κοινωνικός ρόλος και η εταιρική ευθύνη, όταν ασκείται στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης.

Κατά τη διάρκεια της ακόλουθης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στο Α.Τ. Χαριλάου, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τη συμβολή της Παπαστράτος και την ευχαρίστησε για την ευγενική χορηγία να διαμορφώσει αυτούς τους χώρους, λίγο διαφορετικούς από ένα συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα. Και αυτό, διότι ένας οικείος χώρος είναι το Α και το Ω, όταν πρόκειται για μία γυναίκα τραυματισμένη, στρεσαρισμένη και κατά κανόνα με μεγάλη ψυχολογική πίεση.

1718197458027-275217694-Picture3.jpg

Από τα παραπάνω προκύπτει πως δεν αρκεί για μια εταιρεία όπως η Παπαστράτος, να ξεχωρίζει μόνο ως εργοδότης που νοιάζεται για τους υπαλλήλους του αλλά, κυρίως, ως ένας καλός εταιρικός συμπολίτης που επιστρέφει αξία στην κοινωνία. Διότι, με αυτόν τον τρόπο, μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να συμβάλλει και αυτός στην προσπάθεια για τη δημιουργία μιας πιο ασφαλούς χώρας για όλες και όλους.