ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Αττική, Πελοπόννησος, Κεντρική Μακεδονία: Οι τρεις στρατηγικοί «σταθμοί» της DEMO

Αττική, Πελοπόννησος, Κεντρική Μακεδονία: Οι τρεις στρατηγικοί «σταθμοί» της DEMO

Μακέτα από το εργοστάσιο της DEMO στην Τρίπολη

Μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό hub παραγωγής φαρμάκων;

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία απαντά καταφατικά, εστιάζοντας στο τρίπτυχο πρόσβαση – αυτάρκεια – επενδύσεις, με άξονα τις νέες προοπτικές που διαμορφώνει η υπό αναθεώρηση φαρμακευτική πολιτική της Ε.Ε.

Διότι αν υπάρχει κάτι που κατέδειξε η πανδημία, είναι το πόσο ευάλωτη είναι η τροφοδοτική αλυσίδα αγαθών και ιδιαίτερα, δε, όσων κρίνονται ως απαραίτητων, όπως τα φάρμακα. Έτσι, περισσότερο από ποτέ, αναγνωρίζεται η σημασία που έχει η παραγωγή φαρμάκων σε τοπικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η DEMO αναδεικνύεται σε κινητήρια δύναμη των επενδύσεων, συνδέοντας στρατηγικά την Αττική με την Πελοπόννησο και την Κεντρική Μακεδονία. Με την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων και την κατασκευή νέων, γίνεται εφικτή η παραγωγή των απαραίτητων πρώτων υλών, φαρμάκων και βιοτεχνολογικών προϊόντων.

Εκτεταμένες επενδύσεις στρατηγικής σημασίας

Το επενδυτικό πλάνο της DEMO στόχο έχει να καταστήσει την εταιρεία, ως πρωταγωνίστρια στην παραγωγή φαρμάκων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι επενδύσεις, με ορίζοντα περάτωσης το 2027, αφορούν στα πεδία της έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων, χημικής αλλά και βιολογικής προέλευσης.

Επέκταση της παραγωγικής δυναμικής στο Κρυονέρι

Ξεκινώντας από το Κρυονέρι, η DEMO προχωρά στην κατασκευή δύο νέων μονάδων παραγωγής. Με τη συγκεκριμένη επέκταση, αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγή τελικών φαρμάκων μέσα από τον εξοπλισμό με γραμμές εξελιγμένης τεχνολογίας.

Δημιουργία σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο

Η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της βιοτεχνολογίας, συνεχίζει τις επενδύσεις της στην Αττική μέσα από την κατασκευή εργαστηρίων Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) βιοτεχνολογικών προϊόντων και ποιοτικού ελέγχου. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μία πιλοτική μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες, καθώς και η έναρξη προγράμματος ανάπτυξης τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2027.

Εκτός αυτών, θα δημιουργηθεί Ακαδημία Βιοτεχνολογίας στο Κρυονέρι, όπου επιστήμονες από το εξωτερικό θα εκπαιδεύσουν νέους επιστήμονες από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ώστε να ηγηθούν στην Ε&Α σε αυτήν τη νέα τεχνολογία.

Κατασκευή μονάδων παραγωγής πρώτων υλών και τελικού προϊόντος στην Τρίπολη

Μέσα από τις δύο νέες ομάδες παραγωγής πρώτων υλών φαρμάκων, οι οποίες βρίσκονται υπό κατασκευή στην Τρίπολη, η περιοχή θα αναβαθμιστεί σε ευρωπαϊκό hub φαρμάκων εξασφαλίζοντας την επάρκεια σε φάρμακα τόσο για τη χώρα μας όσο και την Ευρώπη. Μάλιστα, θα οδηγήσουν στην παραγωγή τελικών φαρμάκων που δεν παράγονται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα, ενώ θα μπορούν να εξάγονται και στην παγκόσμια αγορά, καθώς θα καλύπτουν και τις προδιαγραφές GMP των ΗΠΑ.

Εντός 10 ετών, αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην Αρκαδία, με τις μονάδες αυτές να υπολογίζεται πως θα καλύψουν το 20% της Ευρωπαϊκής αγοράς στα παραγόμενα προϊόντα.

Νέο κέντρο Ε&Α φαρμάκων χημικής προέλευσης στη Θεσσαλονίκη

Η DEMO εγκαινίασε το 2022 το μεγαλύτερο κέντρο φαρμακευτικής Ε&Α στην περιοχή. Στο κέντρο απασχολείται ήδη, επιστημονικό προσωπικό υψηλής κατάρτισης ενώ, όταν θα λειτουργήσει πλήρως, αναμένεται να απασχολεί περισσότερους από 100 επιστήμονες.

Σημειώνεται πως οι ερευνητικές δραστηριότητες έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο να αναπτυχθούν πέντε νέα Δραστικά Πρώτων Υλών και 21 τελικά προϊόντα κάθε χρόνο. Η συγκεκριμένη επένδυση είναι πρωτοποριακή καθώς θα επιτρέπει τη μεταφορά της τεχνογνωσίας από τη Θεσσαλονίκη στα νέα εργοστάσια που κατασκευάζονται στην Τρίπολη.

Συνολικά, όλα τα παραπάνω συντελούν στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Τα εμβληματικά, πρωτοποριακά έργα που κατασκευάζονται στο πλαίσιό του, αναμένεται να διασφαλίσουν την επάρκεια και αυτονομία του ΕΣΥ, τόσο σε φάρμακα χημικής προέλευσης όσο και σε βιολογικά, σε πλήρη συνοχή με το εταιρικό όραμα της DEMO.