Mark Chaban (Microsoft): Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην υιοθέτηση του ΑΙ
Οι υψηλοί ρυθμοί υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence – AI) που παρατηρούνται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, έχουν ως αποτέλεσμα να επιταχύνουν τις εξελίξεις στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών.
Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στην κάμερα του CNN Greece, ο Mark Chaban, ο οποίος είναι ο γενικός διευθυντής τεχνολογίας (chief technology officer) της Microsoft για την περιοχή της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Σπεύδοντας να προσθέσει, εντυπωσιασμένος από την πρωτοπορία που υπάρχει από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, όσον αφορά στην αξιοποίηση του ΑΙ.
Ο κ. Chaban βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή το Microsoft Envision Greece, την ελληνική εκδοχή του παγκόσμιου συνεδρίου του αμερικανικού κολοσσού της τεχνολογίας. Στην εκδήλωση, όπου συμμετείχαν περισσότερα από 600 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών από τομείς αιχμής της ελληνικής οικονομίας, ένα από τα σημεία στα οποία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, ήταν η μεγάλη διείσδυση που παρατηρείται στην χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο του Microsoft Envision Greece, σύμφωνα με την έρευνα Work Trend Index της Microsoft και του LinkedIn, 3 στους 4 εργαζόμενους στην οικονομία της γνώσης (knowledge workers) χρησιμοποιούν, πλέον, τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία τους για να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους και να εξοικονομήσουν χρόνο που θα τους επιτρέψει να επικεντρωθούν σε σημαντικά κομμάτια της δουλειάς τους που απαιτούν ανθρώπινη ευφυΐα.
Η ταχεία υιοθέτηση του ΑΙ από τις επιχειρήσεις είναι και το στοιχείο που ενθουσιάζει περισσότερο τον κ. Chaban. «Το 75% των στελεχών χρησιμοποιούν το ΑΙ και το χρησιμοποιούν πολύ τους τελευταίους έξι μήνες» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις προκειμένου το ΑΙ να αξιοποιηθεί στον χώρο εργασίας, διαφορετικά οι άνθρωποι θα φέρουν τη δική τους εκδοχή της τεχνητής νοημοσύνης και αυτό θα δημιουργήσει κινδύνους για τον οργανισμό.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μία εντυπωσιακή επιτάχυνση. «Πλέον είναι 12 φορές φθηνότερο να “τρέχουμε” αυτά τα ΑΙ μοντέλα και 6 φορές ταχύτερο σε σχέση με ό,τι ήταν πριν από έναν χρόνο», αναφέρει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft, επισημαίνοντας ότι η υιοθέτηση θα συνεχίσει να διευρύνεται, μιας και πλέον -όχι μόνο το ΑΙ χρησιμοποιεί τη φυσική γλώσσα αλλά και οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν διάφορα μέσα (video, εικόνες, ήχο) για να επικοινωνήσουν με τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Παράλληλα, αλλάζουν και οι συσκευές με τον κ. Chaban να αναφέρεται στην πρόσφατη παρουσίαση των Copilot+ PCs, τα οποία ενσωματώνουν μία εξειδικευμένη νευρωνική επεξεργαστική μονάδα (neuronic processing unit – NPU) που επιτρέπει -μεταξύ άλλων- τη μετάφραση σε 40 διαφορετικές γλώσσες χωρίς καν σύνδεση στο Διαδίκτυο! «Η δυνατότητα αυτές οι εργασίες να γίνονται χωρίς σύνδεση και σε μία τερματική συσκευή είναι κάτι το εκπληκτικό», επισημαίνει ο κ. Chaban.
Όσον αφορά στους κλάδους που επηρεάζονται, ο κ. Chaban σημειώνει ότι η υιοθέτηση υπάρχει σε όλους τους κλάδους, αλλά δείχνει εντυπωσιασμένος από όσα έχουν γίνει σε αυτόν της υγείας με εξελίξεις όπως η μεγάλη πρόοδος στον καθορισμό της αλληλουχίας των γονιδίων, όπου έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο. «Αυτές είναι σημαντικές εξελίξεις γιατί δημιουργούν νέους τρόπους για να μας βοηθήσουν στην υγεία, στη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως το κάνουμε αυτό με έναν υπεύθυνο τρόπο». Μάλιστα, στο τελευταίο σημείο ότι δηλαδή, είναι κάτι που δίνει ιδιαίτερη προσοχή η Microsoft, ο κ. Chaban τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί η ηθική και υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο κ. Chaban δείχνει επίσης, ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με τον ρόλο της Ελλάδας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, αναφέροντας ότι σε ομιλίες τους στην Ευρώπη, χρησιμοποιεί τη χώρα μας ως παράδειγμα ταχείας υιοθέτησης του ΑΙ, ακόμη και σε περιοχές όπως είναι η κυβερνοασφάλεια. «Είναι σημαντικό που βλέπουμε τον εκδημοκρατισμό των κρατικών υπηρεσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε χρήστη» τονίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Microsoft, προσθέτοντας ότι είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που έχει λανσάρει τέτοιου είδους υπηρεσίες και «πρέπει να είστε υπερήφανοι για αυτό».