Δρ. Χάρης Σπυρόπουλος: Η ρομποτική προσέγγιση απαραίτητη στην αντιμετώπιση σύνθετων κηλών
Η μεταρρύθμιση, η πρόληψη και η τεχνολογία της Υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο του CNN Insights, που διοργάνωσε το CNN Greece μαζί με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ). Στο πλαίσιο του διαλόγου που αναπτύχθηκε, ο Δρ. Χάρης Σπυρόπουλος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής στη Γ΄ Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Metropolitan General, αναφέρθηκε στις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος που αποτελούν την πιο συχνή συνηθισμένη χειρουργική πάθηση.
Πώς δημιουργούνται οι κήλες;
Αρχικά, ο Δρ. Σπυρόπουλος εξήγησε ότι οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. «Μπορεί να οφείλονται στη χειρωνακτική εργασία, την άρση βάρους, την αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, ενώ και η παχυσαρκία παίζει ρόλο λόγω της αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης, αλλά υπάρχουν και παράγοντες προδιαθεσικοί, γενετικοί», σημείωσε.
Είναι, ωστόσο, πολύ σημαντικό η πάθηση να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται πριν εξελιχθεί και δημιουργήσει προβλήματα.
Η σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης
Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε πως μία κήλη είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπίζεται εγκαίρως, ιδίως σε άτομα μικρότερης ηλικίας, καθώς η κήλη σίγουρα θα μεγαλώνει και θα δημιουργεί προβλήματα στον ασθενή, αλλά υπάρχει και κίνδυνος επιπλοκών.
«Μία χαρακτηριστική και επικίνδυνη επιπλοκή είναι η περίσφιξη της κήλης, δηλαδή το “μπλοκάρισμα” του περιεχομένου της, το οποίο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διορθώνεται στον κατάλληλο χρόνο», συμπλήρωσε.
Ο ρόλος της παχυσαρκίας και του φύλου
Η παχυσαρκία είναι μία αυτόνομη νόσος, η οποία σχετίζεται με πολλά προβλήματα. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται και η κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, δεν είναι όμως το κύριο πρόβλημα. Αν ένας παχύσαρκος άνθρωπος χάσει σωματικό βάρος και μειωθεί η ενδοκοιλιακή του πίεση, θα μειωθεί και η πιθανότητα εμφάνισης κηλών.
Αναφορικά με τον ρόλο του φύλου στην εμφάνιση της νόσου, ο Δρ Σπυρόπουλος διευκρίνισε πως οι κήλες έχουν διάφορες εντοπίσεις. Για παράδειγμα υπάρχει η βουβωνοκήλη και η ομφαλοκήλη, με την πρώτη να είναι πιο συχνή στους άντρες και τη δεύτερη στις γυναίκες. «Δηλαδή, η κατανομή και η εμφάνιση των κηλών εξαρτάται και από το φύλο», τόνισε, ενώ υπογράμμισε πως σίγουρα η άθληση και η ύπαρξη ενός προγράμματος διατήρησης σωματικού βάρους, καθώς και η σωστή διατροφή, παίζουν ρόλο στην πρόληψη και την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων.
Η συμβολή της ρομποτικής χειρουργικής στην αντιμετώπιση της ασθένειας
Σύμφωνα με τον Δρ. Σπυρόπουλο, πρέπει να γίνει σαφές, όπως συμβαίνει και με την εξέλιξη της ιατρικής και της χειρουργικής τεχνολογίας, ότι η αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος θέλει, σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεχωριστή εξειδίκευση, κάτι που δυστυχώς δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα στην Ελλάδα.
Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν αναπτυχθεί τεχνικές, διαφορετικές από αυτές του παρελθόντος, συνδυαστικά με τη χρήση της τεχνολογίας, της λαπαροσκοπικής και της ρομποτικής, πλέον, χειρουργικής, η οποία είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση συνθέτων καταστάσεων.
«Αυτό είναι σημαντικό διότι, με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής, έχουμε τη δυνατότητα να διορθώνουμε προβλήματα σύνθετων κηλών, τα οποία παλιότερα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν με την κλασική χειρουργική», σχολίασε ο Δρ. Σπυρόπουλος.
Κλείνοντας, ο Δρ. Χάρης Σπυρόπουλος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής στη Γ΄ Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Metropolitan General, υπογράμμισε πως οι γιατροί χειρουργούν πλέον, με καλύτερες τεχνικές, στο κοιλιακό τοίχωμα, εκεί που είναι το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να μην εισέρχονται καν στο εσωτερικό της κοιλίας. Οι οπές, ακόμα και για σύνθετες κήλες, είναι μικρές, με αποτέλεσμα να μην πονάει ο ασθενής, πολλές φορές ακόμα και καθόλου, ενώ μικρότερα προβλήματα κηλών αντιμετωπίζονται με ημερήσια νοσηλεία. Έτσι, ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα, χωρίς παροχετεύσεις και μεγάλες τομές και επιστρέφει πολύ γρήγορα στην καθημερινότητά και τις δραστηριότητές του.