Καρκίνος Θυρεοειδούς: Οριστική ίαση στην πιo σιωπηλή νόσο της εποχής μας
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, MD, MSc, PhD, Εξειδικευμένος Χειρουργός Θυρεοειδούς και Ενδοκρινών Αδένων.
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα σε παγκόσμια κλίμακα. Πολλαπλές ερευνητικές ομάδες έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό, καταλήγοντας ομόφωνα στο συμπέρασμα πως τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα, τον συναντάμε συχνότερα σήμερα, εξαιτίας της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού αλλά και της συχνότερης πραγματοποίησης απεικονιστικών εξετάσεων (check – up), συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη.
Συνεπώς, έχει διερευνηθεί πως ο καρκίνος θυρεοειδούς είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου των ενδοκρινών αδένων.
Οι διαφορετικές μορφές του καρκίνου θυρεοειδούς
Υπό τον ευρύτερο όρο καρκίνος θυρεοειδούς περιλαμβάνονται διαφορετικές μορφές καρκίνων του θυρεοειδούς αδένα, η πλειοψηφία των οποίων παρουσιάζει εξαιρετική βιολογική συμπεριφορά. Στις μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα συγκαταλέγονται:
- Ο θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς
- Ο θυλακιώδης καρκίνος θυρεοειδούς
- Ο μυελοειδής καρκίνος θυρεοειδούς
- Το αναπλαστικό καρκίνωμα του θυρεοειδούς
Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα, καθώς αφορά στο 75-80% του συνόλου των περιπτώσεων. Ο συγκεκριμένος καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζει μία εξαιρετική βιολογική συμπεριφορά, υπό την προϋπόθεση φυσικά πως η διάγνωσή του θα είναι έγκαιρη και η αντιμετώπισή του ορθή. Δεδομένης της συχνότητας εμφάνισής του, ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς θα αποτελέσει και το σημερινό μας θέμα.
Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο καρκίνος του θυρεοειδούς δεν προκαλεί κάποιο σύμπτωμα που θα παρατηρήσει ο ίδιος ο ασθενής. Αυτό εξηγεί και το γεγονός πως οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς, εμφανίζουν φυσιολογικά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς στο αίμα, ενώ δεν παρατηρούν κάτι ασυνήθιστο στην περιοχή του τραχήλου (λαιμού) τους.
Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, ένας ευμεγέθης θηλώδης καρκίνος θυρεοειδούς μπορεί να εκδηλωθεί με την εμφάνιση ενός σκληρού μορφώματος στην περιοχή του τραχήλου, το οποίο ψηλαφεί ο ίδιος ο ασθενής ή με την ξαφνική παρουσία βραχνάδας της φωνής, σε περιπτώσεις που ο καρκίνος του θυρεοειδούς έχει διηθήσει το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο.
Εξαιτίας της σπάνιας πρόκλησης συμπτωμάτων, ο καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί μία σιωπηλή νόσο, με τη διάγνωσή του να πραγματοποιείται συνηθέστερα τυχαία, στα πλαίσια κάποιου check-up ή κάποιου υπερηχογραφήματος του τραχήλου για την παρακολούθηση κάποιου όζου του θυρεοειδούς αδένα.
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσουμε πως η εξαιρετική βιολογική συμπεριφορά του θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα αναμενόμενα δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες που αφορούν στην οριστική ίαση των ασθενών. Αναμφίβολα, οι προσδοκίες αυτές είναι απόλυτα ρεαλιστικές, αρκεί, ωστόσο, να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν την οριστική ίαση των ασθενών αυτών.
Ακριβής προεγχειρητικός καθορισμός του σταδίου του καρκίνου θυρεοειδούς
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζει την τάση να προκαλεί συχνά μεταστάσεις στους λεμφαδένες του τραχήλου, ενώ σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν και απομακρυσμένες μεταστάσεις σε άλλα όργανα.
Η εκ των προτέρων γνώση της ύπαρξης ή μη μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου επιτρέπει τον ακριβή καθορισμό του σταδίου κάθε ασθενούς, το οποίο με τη σειρά του θα καθορίσει και την ενδεδειγμένη χειρουργική θεραπεία.
Η ανακάλυψη της ύπαρξης μεταστάσεων στους λεμφαδένες του τραχήλου πραγματοποιείται μέσω ενός λεπτομερούς υπερηχογραφήματος του τραχήλου, την επονομαζόμενη χαρτογράφηση τραχήλου και λεμφαδένων. Αξιολογώντας τα ευρήματα της χαρτογράφησης, ο ενδοκρινολόγος και ο χειρουργός θυρεοειδούς γνωρίζουν ήδη, προεγχειρητικά την κατάσταση των λεμφαδένων του τραχήλου, γεγονός που θα καθορίσει και την περαιτέρω χειρουργική θεραπεία.
Εξατομικευμένη θεραπεία για τον Καρκίνο Θυρεοειδούς
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς δεν είναι ταυτόσημες. Κατά συνέπεια, η ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα (ολική θυρεοειδεκτομή) μπορεί να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας του καρκίνου θυρεοειδούς, αλλά σε κάποιους ασθενείς δεν επαρκεί. Αυτό αφορά σε ασθενείς στους οποίους ο καρκίνος θυρεοειδούς έχει ήδη επεκταθεί στους λεμφαδένες του τραχήλου με τη μορφή μεταστάσεων. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να υποβληθούν, επίσης, σε χειρουργική αφαίρεση των λεμφαδένων που εμφανίζουν τις μεταστάσεις, μία τεχνικά ιδιαίτερη χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται κατά τον ίδιο χρόνο με την ολική θυρεοειδεκτομή και ονομάζεται λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου. Κατά τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε την πλήρη αφαίρεση του καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα και των μεταστάσεών του στους λεμφαδένες, προσφέροντας στους ασθενείς οριστική ίαση και ταυτόχρονα ένα άριστο προσδόκιμο ζωής.
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε την εξαιρετική σημασία που διαδραματίζει, όπως άλλωστε έχουν αποδείξει πολλαπλές επιστημονικές μελέτες, η επιλογή του κατάλληλου χειρουργού για την αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς. Όπως προαναφέρθηκε, η επιστημονικά ορθή αντιμετώπιση του καρκίνου θυρεοειδούς αποτελεί μία πολυπαραγοντική διαδικασία, η οποία προϋποθέτει την πραγματοποίηση μίας ιδιαίτερα απαιτητικής χειρουργικής επέμβασης, την οποία ιδανικά θα πρέπει να πραγματοποιεί κάποιος έμπειρος και εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς, η εμπειρία και εξειδίκευση του οποίου εγγυώνται την επίτευξη άριστων θεραπευτικών αποτελεσμάτων, δίχως την πρόκληση κάποιου είδους επιπλοκής ή υπολείμματος θυρεοειδούς στους ασθενείς. Το ανωτέρω συνοψίζεται στην ακόλουθη φράση: «Δεν έχει σημασία εάν κάποιος χειρουργός μπορεί να αναλάβει τη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς… σημασία έχει το πόσο επιστημονικά ορθά και απόλυτα θεραπευτικά μπορεί κάποιος χειρουργός να αναλάβει τη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς, προσφέροντας τους την οριστική ίαση».
Και εδώ θα πρέπει να συμπληρώσουμε πως τα θεραπευτικά αποτελέσματα κάθε χειρουργού, που αναλαμβάνει τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς φυσικά και τεκμαίρονται και επαληθεύονται, ακόμη και από τους ίδιους τους ασθενείς, μέσω της αξιολόγησης διαφόρων εργαστηριακών παραμέτρων. Το γεγονός αυτό μόνο ωφέλιμο αποδεικνύεται για τους ίδιους τους ασθενείς και την επιλογή τους για τον χειρουργό θυρεοειδούς που θα αναλάβει να τους θεραπεύσει από τη σιωπηλή αυτή νόσο.
Η σημασία της ορθής μετεγχειρητικής παρακολούθησης
Εξίσου σημαντικό ρόλο με αυτόν του χειρουργού θυρεοειδούς στη θεραπεία και τη μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο θυρεοειδούς, διαδραματίζει και ο θεράπων ενδοκρινολόγος του κάθε ασθενούς.
Η αγαστή συνεργασία μεταξύ του θεράποντος ενδοκρινολόγου και του χειρουργού θυρεοειδούς είναι υψίστης σημασίας, καθώς θα καθορίσουν από κοινού την ανάγκη κάποιων ασθενών να λάβουν μετεγχειρητικά συμπληρωματική θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, όπως επίσης θα ανιχνεύσουν έγκαιρα ενδεχόμενη υποτροπή του καρκίνου θυρεοειδούς, η οποία αξίζει να σημειώσουμε πως συμβαίνει σπάνια, υπό την προϋπόθεση πως ο καρκίνος θυρεοειδούς έχει αντιμετωπισθεί ορθά και ογκολογικά ριζικά από κάποιον έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου είναι Εξειδικευμένος Χειρουργός Θυρεοειδούς και Ενδοκρινών Αδένων, με μεγάλη και πολυετή εμπειρία στη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο του θυρεοειδούς.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον χειρουργό στα τηλέφωνα 210 7709910 και 6940 167070.