ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η σημασία της επιβράβευσης της αριστείας στη βιωσιμότητα

Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική κρίση αποτελεί σχεδόν καθημερινό μέρος του δημόσιου διαλόγου καθώς είναι το φαινόμενο που συνδέεται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρεάζουν, σε μεγάλο βαθμό, τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δίνει την ευκαιρία σε απλούς πολίτες και επιχειρήσεις να αναλογιστούν τη δική τους ευθύνη και, κυρίως, πώς μπορούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα συμβάλλοντας παράλληλα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Απώτερος στόχος είναι η βιωσιμότητα του πλανήτη, ώστε να υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Φυσικά, ο ρόλος των επιχειρήσεων για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι κομβικός. Και ειδικά αυτών που ανήκουν στον κλάδο της Καφεστίασης και Φιλοξενίας (HoReCa), καθώς πρόκειται για τον κλάδο που παράγει περίπου το 1/3 των συνολικών απορριμμάτων στη χώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η Coca-Cola στην Ελλάδα ήδη δρα έμπρακτα υπέρ της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος δημιουργώντας προγράμματα που συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ένα από αυτά είναι το Zero Waste HoReCa Hub, το οποίο δημιουργήθηκε από την εταιρεία σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation). Πρόκειται για μία δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα για επιχειρήσεις HoReCa, που αναλαμβάνει να τις βοηθήσει να κινηθούν προς μία πιο βιώσιμη κατεύθυνση και να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για ένα καλύτερο, κοινό μέλλον για όλους.

Με βασικούς πυλώνες την ανακύκλωση, την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας και την προώθηση βιώσιμων προμηθειών, τόσο η Coca-Cola στην Ελλάδα όσο και οι επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο πρόγραμμα συμβάλλουν στη δημιουργία οικολογικής συνείδησης και αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα για αντίστοιχες πρωτοβουλίες, καθώς ο κοινωνικός αντίκτυπος αυτής της πρωτοβουλίας είναι μεγάλος.

Πώς μία επιχείρηση HoReCa γίνεται μέρος της προσπάθειας για ένα πιο βιώσιμο «αύριο»

Αρχικά, είναι απαραίτητος ο σωστός σχεδιασμός από πλευράς των επιχειρήσεων, ο οποίος περιλαμβάνει τις ενέργειες και τις πρακτικές οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κλάδου HoReCa και, άρα, τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Αρχικά, η μείωση των απορριμμάτων της κάθε εταιρείας είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα και προβλέπεται από την ένταξη στο δίκτυο Zero Waste HoReCa Hub. Η δε πρόληψη και μείωση παραγωγής απορριμμάτων, η χρήση εξοπλισμού για τον διαχωρισμό τους και η μετέπειτα αξιοποίησή τους, ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων. Επίσης, οι κτηριακές παρεμβάσεις και η προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και νερού, αποτελώντας βασικές βιώσιμες πρακτικές που αποσκοπούν στο ίδιο αποτέλεσμα και καλύπτονται από τα εργαλεία που παρέχει το Zero Waste HoReCa Hub.

Η σημασία της επιβράβευσης

Οι επιχειρήσεις, μέσω της συμμετοχής τους στο Zero Waste HoReCa Hub δεν γίνονται απλά μέρος αλλαγής αλλά λαμβάνουν και σημαντικά οφέλη, είτε αυτά συνδέονται με τη λειτουργία τους είτε με τη συνολική εικόνα τους.

Και, φυσικά, οι πράξεις και οι δράσεις που έχουν θετικό πρόσημο για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω του Zero Waste HoReCa Hub αναδεικνύονται και επιβραβεύονται. Κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητη 24μελή ανοικτή επιτροπή, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και ορισμένων οικονομικών και κοινωνικών φορέων, το Zero Waste HoReCa Hub επιβραβεύει με Χρυσή, Αργυρή ή Χάλκινη Zero Waste διάκριση τις επιχειρήσεις-μέλη του. Τον Φεβρουάριο, μάλιστα, 165 επιχειρήσεις-μέλη του Zero Waste HoReCa Hub στην Ελλάδα πήραν αυτές τις βραβεύσεις για τις βιώσιμες πρακτικές που υιοθέτησαν και εφάρμοσαν σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους. Την ίδια στιγμή, πέντε επιχειρήσεις-μέλη οι οποίες ξεχώρισαν για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες τις οποίες υλοποίησαν στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας και τις Zero Waste πρακτικές τους έλαβαν χρηματικό έπαθλο.

Αυτές οι επιβραβεύσεις έχουν διπλό αντίκτυπο: Αφενός, λειτουργούν ως αναγνώριση της προσπάθειας και της δέσμευσης των επιχειρήσεων προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Αφετέρου, αποτελούν κίνητρο για την κάθε επιχείρηση-μέλος του Zero Waste HoReCa Hub για περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο. Είναι η απόδειξη ότι κάθε βήμα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη έχει αξία και είναι πολύτιμο σε κάθε επίπεδο.

Η Coca-Cola στην Ελλάδα και το πρόγραμμα Zero Waste HoReCa Hub αναλαμβάνουν δράση σήμερα για ένα πιο βιώσιμο αύριο και το πετυχαίνουν παρέχοντας εργαλεία και λύσεις στις επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας, αλλά και επιβραβεύοντας τις προσπάθειες και τα επιτεύγματά τους. Έτσι, καλλιεργούν την περιβαλλοντική συνείδηση σε πολλαπλά επίπεδα και θέτουν σήμερα τα θεμέλια για το αύριο που αξίζουν οι επόμενες γενιές.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης