ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Πώς το Zero Waste HoReCa Hub λέει «ναι» σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Η κλιματική κρίση αποτελεί -δυστυχώς- αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης εποχής, καθώς είναι φανερό πως επηρεάζει τόσο το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε όσο και την καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι Παγκόσμιες Ημέρες αποτελούν αφορμή για να αντιληφθούμε καλύτερα τι συμβαίνει στον κόσμο και να ασχοληθούμε εκτενέστερα με κρίσιμα θέματα τα οποία αφορούν το σύνολο της ανθρωπότητας. Να αποκτήσουμε, δηλαδή, περισσότερη ενσυναίσθηση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπενθυμίζει σε όλες και όλους την αξία της γης και του οικοσυστήματος για όλα τα πλάσματα στον πλανήτη Γη. Μέσω αυτής, δίνεται η ευκαιρία να σκεφτεί κάποιος τις σημερινές συνθήκες αλλά και την ανθρώπινη ευθύνη σε σχέση με αυτές. Το ερώτημα που προκύπτει, επομένως, είναι: «Πώς μπορούμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο, να ‘χτίσουμε’ την περιβαλλοντική μας συνείδηση και να συμβάλλουμε σε ένα βιώσιμο μέλλον;».

Κάπου εδώ έρχεται η Coca-Cola Hellas, η οποία, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιείται, αναλαμβάνει τη δική της ευθύνη και δημιουργεί προγράμματα τα οποία στοχεύουν στην ενημέρωση, την εκπαίδευση και την υιοθέτηση πιο βιώσιμων πρακτικών από εταιρίες στον κλάδο της καφεστίασης και φιλοξενίας. Γνωρίζοντας ότι ο κλάδος HoReCa παράγει περίπου το 1/3 των συνολικών απορριμμάτων στη χώρα και το μέσο ποσοστό εκτροπής από ταφή με Διαλογή στην Πηγή του κλάδου, το 2020, είναι μικρότερο από 5%, η Coca-Cola Hellas δημιούργησε την ψηφιακή πλατφόρμα Zero Waste HoReCa Hub σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation). Πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία εμπνέει τους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων του κλάδου HoReCa να γίνουν μέρος της αλλαγής και να έχουν ενεργό ρόλο στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για όλες και όλους.

Η αύξηση του ποσοστού των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, η εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, καθώς και η προώθηση βιώσιμων προμηθειών αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του Zero Waste HoReCa Hub. Έτσι, καλύπτει κάθε ανάγκη της επιχείρησης και «αγγίζει» κάθε τομέα που χρήζει βελτίωσης στο δρόμο προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους. Παράλληλα, προωθεί έμπρακτα την κυκλική οικονομία και έχει, ευρύτερα, κοινωνικό αντίκτυπο.

Οι μικρές αλλαγές που κάνουν τη διαφορά

Αυτό που κάνει τη διαφορά σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν το περιβάλλον και την κοινωνία είναι οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις που θα αλλάξουν, όσο είναι εφικτό, την υφιστάμενη κατάσταση, αλλάζοντας παράλληλα και τη σχέση επιχειρήσεων και περιβάλλοντος, με στόχο τη μετάβαση σε μια νέα, «πράσινη» εποχή. Το Zero Waste HoReCa Hub στηρίζει και δημιουργεί αυτές τις αλλαγές, ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με όρους βιωσιμότητας αλλά και μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν είναι τα μόνα πλεονεκτήματα για τις επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν στο Zero Waste HoReCa Hub αφού, μέσω της ένταξής τους στην πλατφόρμα, εξασφαλίζουν καθοδήγηση από ειδικούς και δωρεάν πρόσβαση σε εργαλεία και πληροφορίες οι οποίες σχετίζονται με τις νέες νομοθεσίες, γεγονός που βοηθάει, σε μεγάλο βαθμό, την καλύτερη και πιο ομαλή λειτουργία τους. Για παράδειγμα, με βάση τη νέα νομοθεσία «Πληρώνω Όσο Πετάω – ΠΟΠ», οι επιχειρήσεις HoReCa θα καλούνται να πληρώσουν για τα απορρίμματα που δεν ανακυκλώνουν ή δεν αξιοποιούν. Με τη βοήθεια του Zero Waste HoReCa Hub, το ποσοστό των μη ανακυκλώσιμων ή αξιοποιήσιμων απορριμάτων μίας επιχείρησης μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Όλες αυτές οι αλλαγές, οι οποίες απορρέουν από την εγγραφή των επιχειρήσεων HoReCa στο Zero Waste HoReCa Hub, έχουν δύο πτυχές. Η μία συνδέεται άμεσα με το περιβάλλον και την προστασία του και έχει σημαντικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο, ενώ η άλλη συμβάλλει στη βέλτιστη πορεία της κάθε επιχείρησης, με αποτέλεσμα να αποκτάει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και να προσελκύει περισσότερους πελάτες με περιβαλλοντική συνείδηση.

Τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα η ενεργή περιβαλλοντική δράση του Zero Waste HoReCa Hub

Οι δράσεις της Coca-Cola Hellas προς όφελος του κοινωνικού συνόλου οδήγησαν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, χάρη στο Zero Waste HoReCa Hub, η μέση επιχείρηση μέλος του HoReCa ανακυκλώνει και κομποστοποιεί τα απορρίμματά της σε ποσοστό 57,7%, ενώ, χωρίς τη συμβολή της συγκεκριμένης ψηφιακής πλατφόρμας, το ίδιο ποσοστό ανέρχεται σε 4,4%, σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες της ιστοσελίδας της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση zerowastefuture.gr.

Φυσικά, ο θετικός αντίκτυπος αυτής της ενέργειας δεν σταματάει εκεί. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, που βρίσκονται δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα zerowastefuture.gr, οι συνολικοί τόνοι υλικών και αντικειμένων που προλήφθηκαν, ανακυκλώθηκαν ή κομποστοποιήθηκαν έφθασαν τους 2.820, ενώ εξοικονομήθηκαν συνολικά 4.950 τόνοι νερού. Επιπλέον, μέσω όλων των μελών της πλατφόρμας, οι ισοδύναμες εκπομπές CO2 μειώθηκαν περισσότερους από 4.800 τόνους.

Τα «βήματα» για την εγγραφή στην πλατφόρμα

Οι επιχειρήσεις HoReCa οι οποίες επιθυμούν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να γίνουν μέρος της αλλαγής, αρκεί να ακολουθήσουν πέντε απλά «βήματα». Αρχικά, κάνουν την εγγραφή της επιχείρησης στο σύστημα και έπειτα ενημερώνονται για το Zero Waste HoReCa Hub. Έπειτα, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια, ώστε να μάθουν περισσότερα για τις βιώσιμες επιχειρήσεις, αλλά και το πώς θα λειτουργούν οι ίδιες με τη βοήθεια του προγράμματος. Στη συνέχεια, καταγράφουν τα περιβαλλοντικά τους δεδομένα και, με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αποκτήσουν την Zero Waste HORECA Διάκριση. Σε κάθε βήμα, ειδικοί από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης βρίσκονται στο πλευρό κάθε επιχείρησης.

Ανακεφαλαιώνοντας, η Coca-Cola Hellas και το Zero Waste HoReCa Hub, εκπαιδεύοντας επιχειρηματίες και επιχειρήσεις για την υιοθέτηση ενός πιο βιώσιμου τρόπου λειτουργίας και παρέχοντάς τους εργαλεία για την επίτευξη των στόχων τους, χτίζει ένα πιο βιώσιμο αύριο αναλαμβάνοντας δράση σήμερα!

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης