ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Πώς το Zero Waste HoReCa Hub κάνει τη διαφορά μέσα στην κοινωνία

COCA COLA / Zero Waste HoReCa Hub

Από το 1972, όποτε και πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μέχρι σήμερα, έχει γίνει φανερό πως η βιωσιμότητα του πλανήτη βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, επομένως, δεν είναι άλλη μία παγκόσμια ημέρα, αλλά μία ημέρα που ενθαρρύνει την ευαισθητοποίηση και τη δράση με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος για ένα βιώσιμο αύριο. Υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης, η τμήμα της κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste Future που δημιουργήθηκε από την Coca-Cola στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation). Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Πώς ο κλάδος HoReCa μπορεί να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα;

O κλάδος HoReCa παράγει περίπου το 1/3 των συνολικών απορριμμάτων στην Ελλάδα και το μέσο ποσοστό εκτροπής από ταφή με Διαλογή στην Πηγή του κλάδου το 2020, είναι μικρότερο από 5%. Ο κλάδος καφεστίασης και φιλοξενίας, επομένως, γίνεται πρωταγωνιστής της προσπάθειας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον εντάσσοντας την ανακύκλωση, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, καθώς και την προώθηση βιώσιμων προμηθειών στο πλαίσιο της λειτουργίας του.

Στο ερώτημα, λοιπόν, πώς ένας τόσο εκτενής κλάδος καταφέρνει να υιοθετήσει στην πράξη μία Zero Waste φιλοσοφία και λειτουργία, κατά την οποία τίποτα δεν θα πηγαίνει χαμένο, παρέχοντας μάλιστα τα κατάλληλα εφόδια έτσι ώστε να γίνει πραγματικότητα η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων, έρχεται να απαντήσει το Zero Waste HoReCa Hub.

Και αυτό γιατί πρόκειται για μία δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα για επιχειρήσεις HoReCa η οποία εκπαιδεύει σε θέματα ανακύκλωσης, εξοικονόμησης ενέργειας και νερού και στις βιώσιμες προμήθειες ενώ, συγχρόνως, τις βοηθά να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, τα δημοτικά τέλη και τη γραφειοκρατία, αλλά και να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους πελάτες. Στη βάση όλων, όμως, βρίσκεται η παραδοχή ότι κάθε επιχειρηματίας είναι πρώτα από όλα ενεργό μέλος της κοινωνίας, όπου δραστηριοποιείται και υλοποιεί δράσεις με θετικό αντίκτυπο τόσο για την επιχείρησή του όσο, κυρίως, για το περιβάλλον στο οποίο ζει.

Οι «πράσινες» επιτυχίες
του Zero Waste HoReCa Hub

Καθώς ένας κλάδος όπως είναι ο HoReCa, ο οποίος παράγει περίπου το 1/3 των συνολικών απορριμμάτων στη χώρα και το μέσο ποσοστό εκτροπής από ταφή με Διαλογή στην Πηγή του κλάδου ήταν μικρότερο από 5% το 2020, κρίνεται από τις πράξεις του, αρκεί να γνωρίζετε όλα όσα έχει πετύχει.

Tο Zero Waste HoReCa Hub μέχρι σήμερα, λοιπόν, έχει απονείμει σε 165 HoReCa Διακρίσεις, ενώ 8 εξ αυτών έλαβαν Χρηματικά Έπαθλα για τις εξαιρετικές ή καινοτόμες Zero Waste HORECA πρωτοβουλίες τους. Μάλιστα, με περισσότερες από 2.000 συμμετοχές επιχειρήσεων HoReCa, οι οποίες έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα μέσω της πλατφόρμας, έχουν προληφθεί ή ανακυκλωθεί ή κομποστοποιηθεί 2.820 τόνοι υλικών και οι εκπομπές CO2 έχουν μειωθεί κατά 4.800+ τόνους, ενώ έχει επιτευχθεί και μεγάλη εξοικονόμηση νερού η οποία φτάνει τους 4.950 τόνους, σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες της ιστοσελίδας της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση zerowastefuture.gr.

Μπορεί να φαίνεται ότι είναι μικρές αλλαγές, όμως έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος κάθε επιχείρησης και να συμβάλλουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κλάδου.

Οι στόχοι του Zero Waste HoReCa Hub
που συμβάλλουν στην κοινωνική ευημερία

Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι, μέσω του Zero Waste HoReCa Hub, οι επιχειρήσεις HoReCa που έχουν διακριθεί ανακυκλώνουν και κομποστοποιούν τα απορρίμματα τους σε ποσοστό 57,7% ενώ, χωρίς τη συμβολή της συγκεκριμένης ψηφιακής πλατφόρμας, το ίδιο ποσοστό ανέρχεται σε 4,4%,

σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες της ιστοσελίδας της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση zerowastefuture.gr.

Μέσω πέντε απλών «βημάτων», δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ενημερωθούν για τις βιώσιμες ενναλακτικές ως προς τη λειτουργία τους και, με αυτόν τον τρόπο, να συμβάλλουν ευρύτερα στην κοινωνική ευημερία. Συγκεκριμένα, τα «βήματα» αυτά περιλαμβάνουν την εγγραφή της επιχείρησής στην ψηφιακή πλατφόρμα, τη σχετική ενημέρωση για το πρόγραμμα, την παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων, την καταγραφή των περιβαλλοντικών δεδομένων και, τελικά, την απόκτηση της Zero Waste HORECA διάκρισης.

Κάπως έτσι, η εκπαίδευση προς τη βιωσιμότητα μετατρέπεται σε βασικό πυλώνα κοινωνικής ευθύνης, από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις μπορούν και υιοθετούν έναν περισσότερο βιώσιμο τρόπο λειτουργίας.

Σε έναν κόσμο όπου η περιβαλλοντική συνείδηση αποτελεί πρωταρχικό στόχο και η ουσιαστική ενημέρωση για τα ζητήματα βιωσιμότητας κρίνεται μείζονος σημασίας, το να γνωρίζει κάποιος το «πώς» και το «γιατί» χρειάζεται να εφαρμόσει αλλαγές στην καθημερινότητά του, αλλά και την επιχείρησή του, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά ωφέλιμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Zero Waste HoReCa Hub προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό το «πώς» αλλά και το «γιατί», δίνοντας το έναυσμα ώστε οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να γίνουν μέρος της αλλαγής, αφήνοντας το δικό τους θετικό αποτύπωμα στον πλανήτη.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης