INSIGHTS

Γυναίκες με εθελοντική προσφορά στην κοινωνία μέσα από μεγάλους οργανισμούς

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής που πηγάζει από τη θέληση ενός ανθρώπου να προσφέρει ανιδιοτελώς στην κοινωνία. Η πολύτιμη προσφορά των ανθρώπων που υπηρετούν με συνέπεια το ιδεώδες του εθελοντισμού και που κάθε χρόνο παρουσιάζουν αξιόλογο έργο προς το κοινωνικό σύνολο, είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι για τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού ο εθελοντισμός δεν γνωρίζει σύνορα. Είναι γεγονός πως μέσα από τη συμβολή τους αυτή, δίνουν μαζί και ένα ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης προς όλους τους πολίτες για να αναλάβει ο κάθε ένας από εμάς έναν πιο ενεργό κοινωνικό ρόλο.

Προσφορά, ανιδιοτέλεια, συμβολή, προσπάθεια, επικοινωνία, σεβασμός, συμπόνια, συμπαράσταση, βοήθεια, αλληλεγγύη είναι μόνο μερικές από τις λέξεις που ο κάθε εθελοντής έχει ως πρώτη προτεραιότητα στο λεξιλόγιό του.

Με αφορμή την 5η Δεκεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, στο CNN INSIGHTS μίλησαν τέσσερις δυναμικές γυναίκες που εδώ και χρόνια προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, η καθεμία από το δικό της "μετερίζι".

Η εθελοντική τους δραστηριότητα, έχοντας τις βάσεις της στην αμοιβαιότητα και την αλληλεγγύη, σκοπό έχει να δημιουργήσει νέα δίκτυα και πρότυπα, επεκτείνοντας το ήδη υπάρχον κοινωνικό κεφάλαιο. Είναι γεγονός πως η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη ενώ φροντίζουν νυχθημερόν να προβάλλουν την κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη, πάντοτε σε συνδυασμό με τον επαγγελματισμό, τη διαφάνεια και την αίσθηση ευθύνης.

Είναι σημαντικό, εξάλλου, να υπογραμμίσουμε πως ο εθελοντισμός αποτελεί μια εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής προσφέρει τον ελεύθερό του χρόνο για έναν κοινωφελή σκοπό είτε με δική του πρωτοβουλία είτε στο πλαίσιο μιας ομάδας ή φορέα.

Έτσι, η δράση του εθελοντισμού έρχεται να αντισταθμίσει την τάση που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες να αξιολογούνται όλα σύμφωνα με τη χρηματική τους αξία και κατά συνέπεια ο σύγχρονος εθελοντισμός προχωρά πέρα από τις παραδοσιακές του μορφές (φιλανθρωπία, αλληλοβοηθητικά σωματεία) και περικλείει μια δυναμική ενεργή συμμετοχή των εθελοντών που εμπλέκονται σε φορείς ή οργανώσεις.

Κατερίνα Παναγοπούλου:Το όραμα του «Ολυμπιακού Ανθρώπου»

Χρόνια τώρα, μέσα από θέσεις ευθύνης, η Κατερίνα Παναγοπούλου, Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το ‘Ευ Αγωνίζεσθαι’ και Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών ‘Καλλιπάτειρα’, προσφέρει αφιλοκερδώς κοινωνικό έργο και ταξιδεύει ανά την υφήλιο για να διαδώσει τις παιδευτικές αξίες του Ολυμπισμού, οι οποίες, όπως σταθερά επαναλαμβάνει, συνιστούν απαραίτητο εργαλείο για τη «μετεξέλιξη των κοινωνιών σε πιο ανθρωποκεντρικά και συνεκτικά σύνολα».

Ένα από τα πολλά βραβεία που έχουν απονεμηθεί στην ακούραστη Κατερίνα Παναγοπούλου είναι και αυτό της Ευρώπης από τη ΔΟΕ, το 2012, για την πολυετή εθελοντική της προσφορά στον αθλητισμό. Η διάκριση αυτή έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εκείνη καθώς - όπως λέει - «δεν είναι δικό μου χρυσό μετάλλιο, είναι της Ελλάδας. Πρώτη φορά το κατακτούσε η χώρα μας. Φέτος είχαμε την τύχη να απονεμηθεί ακόμη ένα, αυτό στη Βούλα Κουζομπόλη. Είναι μεγάλη προβολή της πατρίδας μας».

Το όραμα της δραστήριας Πρέσβεως στο Συμβούλιο της Ευρώπης και Προέδρου της ‘Καλλιπάτειρας’ συνοψίζεται σε δύο λέξεις: Ολυμπιακός άνθρωπος· άλλως, το κύτταρο εκείνο που θα συμβάλλει στην ειρηνική κοινωνία. Πώς δομείται; Μέσω ποιας διαδικασίας; «Μόνο αν κατανοηθεί πόσο σημαντικός είναι ο αθλητισμός στην παιδεία του ανθρώπου», αναφέρει η κ. Παναγοπούλου και καταλήγει: «Με τον αθλητισμό μαθαίνεις να υπομένεις, να επιμένεις, να συνεργάζεσαι, να σέβεσαι, να υπακούς σε κανόνες. Έρχεται στα χρόνια τα τρυφερά, χωρίς να επιβάλλεται, με το παιχνίδι και τη χαρά. Έτσι διαμορφώνονται χαρακτήρες και κατά συνέπεια άνθρωποι».

Δείτε εδώ τη σχετική δημοσίευση

Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: Η ελληνική κοινωνία επιδεικνύει ευαισθησία και φιλότιμο

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη έχει επιδείξει έντονη κοινωνική δράση από το 1998 οπότε και ίδρυσε την Action Aid Ελλάς, μια διεθνή οργάνωση που από το 1972 αλλάζει για πάντα τις ζωές των φτωχότερων και πιο αδικημένων ανθρώπων ενώ σήμερα δουλεύει με περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε 45 χώρες για έναν καλύτερο, δικαιότερο κόσμο για όλους. Η ίδια είναι μέλος του Δ.Σ. της διεθνούς Action Aid από το 2003, ενώ από το 2007 βοηθάει τα παιδιά των πιο φτωχών περιοχών του πλανήτη, μέσω του προγράμματος αναδοχής της οργάνωσης σε εθνικό επίπεδο.

Ευαισθησία και φιλότιμο επιδεικνύει η ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με την κυρία Μητσοτάκη, η οποία τάσσεται υπέρ των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναπτύξουν οι πολίτες, ενώ θεωρεί πως η λύση θα δοθεί μόνο εάν ενεργοποιηθούν τα μέλη των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως από το 2009 τελεί χρέη προέδρου στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Παρισιού, το οποίο προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό στη Γαλλία ενώ παράλληλα διδάσκει σεμινάριο με θέμα την Πολιτική Οικονομία και Ανάπτυξη στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι. Έτσι, τη στιγμή που οι πολιτισμικές αξίες βρίσκονται σε αναθεώρηση στη χώρα μας, ένας οργανισμός στο Παρίσι προάγει τον ελληνικό πολιτισμό.

Επιπρόσθετα, ενστερνιζόμενη την άποψη πως το τρίπτυχο της σύμπραξης Κράτος, Επιχειρηματικός Κόσμος και Κοινωνία των Πολιτών, μπορεί να φέρει την ανάπτυξη στη χώρα, με φορέα την Action Aid Ελλάς, ιδρύθηκε η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση AFI (Action Finance Initiative) με στόχο τη διείσδυση και την καθιέρωση του «μικροδανεισμού» στην Ελλάδα.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη

Πελίνα Θεοδοσίου: Οι ηλικιωμένοι πρέπει να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια

Από το 2010 η δημοσιογράφος Πελίνα Θεοδοσίου προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Γραμμή Ζωής», ο οποίος παρέχει φροντίδα, προστασία και ασφάλεια σε ηλικιωμένους σε ολόκληρη τη χώρα.

Ως υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας του Εθελοντικού Οργανισμού, η κυρία Θεοδοσίου -μητέρα τεσσάρων παιδιών- αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει, προσπαθώντας να κάνει γνωστό το μεγάλο έργο της «Γραμμής Ζωής» και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, με μοναδικό σκοπό να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια οι ηλικιωμένοι στην χώρα μας.

Χάρη στο Silver Alert Hellas χιλιάδες άνθρωποι έχουν επιστρέψει με ασφάλεια στα σπίτια τους, ενώ προγράμματα όπως ο «Εθελοντής Γείτονας» και το «Κάθε μέρα δίπλα τους» προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια σε άτομα 3ης και 4ης ηλικίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κυρία Θεοδοσίου, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα άλλαξε δραματικά τα δεδομένα για τους ηλικιωμένους στην Ελλάδα καθώς οι ανάγκες τους πολλαπλασιάστηκαν και την ίδια ώρα περιορίστηκαν τα οικονομικά περιθώρια του Οργανισμού, που στηρίζεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Όπως είπε η ίδια, μιλώντας στο CNN ΙNSIGHTS, «ο εθελοντισμός μπορεί να μας γεμίζει ηθικά και συναισθηματικά» γι’ αυτό και ζήτησε από όλους τους Έλληνες να βοηθήσουν «όσο μπορούν και όπου μπορούν» τη «Γραμμή Ζωής».

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη

Παρασκευή Δημητριάδου: Ο εθελοντισμός δεν επιβάλλεται, είναι θέμα ελεύθερης επιλογής

Οι κακοποιημένες γυναίκες που επισκέπτονταν το γραφείο της δικηγόρου Παρασκευής Δημητριάδου, ήταν η αφορμή για να πάρει την απόφαση να ασχοληθεί ενεργά με τον εθελοντισμό και να προσφέρει νομικές συμβουλές στο Σύλλογο ΒΟΗΘΕΙΑ-ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗ και στον Οργανισμό SYNANTISIS.

Έτσι, εδώ και χρόνια συνεχίζει το δύσκολο έργο της στηρίζοντας ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι γυναίκες, τα παιδιά και κατ' επέκταση οι πρόσφυγες, προσπαθώντας να ενθαρρύνει τους συνανθρώπους της να κάνουν το ίδιο.

Όπως τονίζει στο CNN INSIGHTS, η απουσία του κρατικού μηχανισμού δυσχεραίνει την ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι διστάζουν να πάρουν την απόφαση να γίνουν εθελοντές και να βοηθήσουν εκείνους που τους έχουν ανάγκη, λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι. Πώς θα μπορούσαν όμως να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν περισσότερο οι Έλληνες για να τονωθεί το κίνημα του εθελοντισμού στη χώρα μας;

Δείτε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη

Οι εκπρόσωποι τεσσάρων εθελοντικών οργανώσεων άνοιξαν τα χαρτιά τους στο CNN INSIGHTS αναλύοντας την εμπειρία αυτή του εθελοντισμού. Και φαίνεται ότι τα καταφέρνουν πολύ καλά. Εθελοντής είναι αυτός που παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς χρηματικό αντίτιμο, με δική του βούληση, συνήθως υποστηρίζοντας τις δράσεις μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, ενός φορέα, μιας ομάδας, μιας κοινότητας κ.α.

Όλοι μας μπορούμε να προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας, ακόμη κι αν έχουμε διαφορετικούς προσανατολισμούς και καταρτίσεις. Μένει να απλώσουμε μία χείρα βοηθείας στο συνάνθρωπο που έχει ανάγκη.

Kείμενο: Σοφία Μαυραντζά

Συνεντεύξεις: Μαρία Καρχιλάκη, Σοφία Μαυραντζά, Ειρήνη Πολλάλη, Κατερίνα Ηλιάκη

Κάμερα- Μοντάζ: Περικλής Χατζηνάκος, Κατερίνα Μέξη

Σκηνοθεσία: Σεραφείμ Ντούσιας

Επιμέλεια: Τάσος Οικονόμου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης