Βασίλης Ραμπάτ: Η «ναυτοσύνη» μας απέναντι στις προκλήσεις
Ανανεώθηκε:
Η πανδημία του 2020 καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο το 2021 αλλά και για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Είναι γεγονός δυστυχώς ότι νευραλγικοί κλάδοι της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο δέχτηκαν καίριο πλήγμα, που ήταν αδύνατο να προβλεφθεί όπως συμβαίνει με κάθε φυσικό φαινόμενο.
Σε αυτές τις περιόδους μεγάλων κρίσεων όλοι κρινόμαστε από τα αντανακλαστικά που θα επιδείξουμε ή αλλιώς τη «ναυτοσύνη» μας και το σχέδιο που θα εκπονηθεί για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ μεγάλο κύμα του αντίκτυπου του COVID-19 στο οικονομικό περιβάλλον και ειδικότερα στις επιχειρήσεις.
Αυτό φάνηκε και στα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας CEO Index της ΕΑΣΕ σε συνεργασία με την ICAP στην οποία έξι στους 10 CEOs δήλωσαν ότι η Ελληνική οικονομία το 2021 θα κινηθεί σε χαμηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Η πλειοψηφία σε ποσοστό 62% θεωρεί ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί σε χαμηλούς ρυθμούς, ποσοστό που αυξάνεται σε 83% για τους CEOs βιομηχανικών επιχειρήσεων και 70% για τους CEOs εμπορικών επιχειρήσεων.
Ως εκπρόσωπος των υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων με την ιδιότητα του Προέδρου της ΕΑΣΕ θα έλεγα ότι πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων όχι μόνο για τους κλάδους που πλήττονται αλλά για κάθε επιχείρηση που πλήττεται με ελαφρύτερη φορολογία και ενισχύσεις. Η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων ήταν μέρος των προτάσεων της ΕΑΣΕ προς την κυβέρνηση και για το περιβάλλον μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, η οποία γίνεται ακόμη πιο σημαντική σήμερα λόγω των εξελίξεων.
Πέρα από τη διασφάλιση της οικονομικής μας επιβίωσης ως χώρα και ως επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που καθιστούν τη χώρα μας περισσότερο ανταγωνιστική στο παγκόσμιο περιβάλλον. Αν κάτι αντιληφθήκαμε όλους αυτούς τους μήνες, είναι ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας δεν μπορεί να περιμένει, ειδικά για το Ελληνικό Δημόσιο.
Ως Ανώτατη Ηγεσία παρακολουθούμε φυσικά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις και γενικότερα στο περιβάλλον εργασίας. Στοιχεία της Moody’s του περασμένου Νοεμβρίου μιλούν για 22.000.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν μέσα στο 2020. Για τη χώρα μας η εικόνα δείχνει ήδη μεγάλη πτώση της καταναλωτικής δαπάνης και αύξηση της ανεργίας, που θα μας φέρουν αντιμέτωπους με ένα αναδυόμενο κοινωνικό πρόβλημα.
Ως ΕΑΣΕ πιστεύουμε ότι η ευημερία της κοινωνίας συνδέεται με ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και είναι το δημογραφικό ζήτημα. Ανέκαθεν η ΕΑΣΕ θεωρούσε το δημογραφικό ως πρωτεύον ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το σύνολο, ανεξαιρέτως, των πολιτικών δυνάμεων της χώρας – ένα ζήτημα για το οποίο θα έπρεπε να υπάρχει εθνικός συναγερμός και συγκεκριμένα, άμεσα και επαρκή μέτρα πολιτικής.
Συμπερασματικά, το 2021 θα πρέπει να γίνει η χρονιά που θα εξασκήσουμε τη «ναυτοσύνη» μας τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας αλλά και ως επικεφαλής επιχειρήσεων που καλούνται να διαχειριστούν ένα περιβάλλον σύνθετων προκλήσεων.
* Ο Βασίλης Ραμπάτ είναι Πρόεδρος της ΕΑΣΕ και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Xerox Hellas