Nico Gariboldi: Η καινοτομία αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα
Ανανεώθηκε:
Στα χρόνια που ακολουθήσαν την ψηφιακή τεχνολογική επανάσταση, έγινε φανερό ότι η τεχνολογία και η καινοτομία θα αποτελέσουν τη βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.
Η τεχνολογία, και ειδικότερα η ψηφιοποίηση, μετασχηματίζουν την παγκόσμια οικονομία και επιχειρηματικότητα, τοποθετώντας τον καταναλωτή στο κέντρο του σύγχρονου επιχειρείν και παρέχοντας νέα εργαλεία για την κατανόηση και ανταπόκριση στις ανάγκες και τις προσδοκίες του.
Επιτρέπει επίσης, στις startups να διαταράσσουν τις αγορές, δημιουργώντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα, ενώ καταργεί τα όρια μεταξύ των παραδοσιακών τομέων της οικονομίας.
Αυτή η τάση είναι εξαιρετικά πιθανό να ενταθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19, η οποία αλλάζει ραγδαία τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι εργάζονται, ξοδεύουν, αποταμιεύουν, ταξιδεύουν και επικοινωνούν. Ο ρυθμός ψηφιοποίησης του ελληνικού δημόσιου τομέα τον τελευταίο χρόνο, που όλοι παρακολουθούμε, είναι μια σαφής εκδήλωση αυτής της τάσης.
Η πανδημία βοήθησε επίσης, στο να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχουν πολύ λίγες ερωτήσεις στις οποίες η τεχνολογία και η καινοτομία, δεν αποτελούν την απάντηση. Ο χρόνος ρεκόρ που χρειάστηκε η φαρμακοβιομηχανία, για να αναπτύξει ένα εμβόλιο, που υπόσχεται να απαλλάξει την ανθρωπότητα από αυτήν την απειλή, ήταν πιθανώς η πιο αισιόδοξη είδηση, σε μια, κατά τα άλλα, δυσάρεστη χρονιά.
Η φαρμακοβιομηχανία είναι πράγματι ένας από τους τομείς, όπου η τεχνολογία και η καινοτομία έχουν τις πιο σημαντικές επιπτώσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων, τηρώντας πάντα τη νομοθεσία για την επεξεργασία δεδομένων, μας παρέχουν τα μέσα για να αναπτύξουμε φάρμακα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και να συγκεντρώσουμε, να συνδυάσουμε και να αναλύσουμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, εξασφαλίζοντας τα καλύτερα αποτελέσματα που χρειάζονται οι ασθενείς.
Για την Ελλάδα, αυτές οι εξελίξεις αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία. Σχεδόν το 20% των νέων επενδύσεων και των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται σήμερα στην Ευρώπη, βρίσκονται στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, μια τάση που η Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει, εάν θέλει να ανακάμψει γρήγορα από την οικονομική ύφεση και να επιστρέψει σε βιώσιμους, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με το υψηλής εκπαίδευσης εργατικό δυναμικό και τις εντυπωσιακές δεξιότητες του. Αναπτύσσει επίσης, ένα δυναμικό οικοσύστημα με πολλά υποσχόμενες startups, το οποίο αποτελεί και αυτό βασικό ζητούμενο για τους επενδυτές.
Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει αυτά τα πλεονεκτήματα και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα βοηθήσει στην προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων σε μεγάλη κλίμακα. Πρέπει επίσης να αναπτύξει περαιτέρω τις υποδομές της και τη συνδεσιμότητα, όπως κάνει ήδη με την εισαγωγή του 5G.
Η εμπειρία μας στην Pfizer, με την ίδρυση του Digital Hub στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα. Έχουμε δημιουργήσει περισσότερες από 200 νέες θέσεις εργασίας σε κρίσιμα πεδία πληροφορικής και είμαστε περήφανοι να αναφέρουμε ότι πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας έχουν αναληφθεί από νέους επαγγελματίες που είχαν μεταναστεύσει κατά τη διάρκεια των χρόνων της κρίσης για να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό και επέστρεψαν για να εργαστούν στο Hub. Βοηθούμε λοιπόν στην αντιστροφή του brain drain από τo οποίο η Ελλάδα υπέφερε τόσο πολύ.
Είμαι επίσης πολύ χαρούμενος που θα πω ότι δεν είμαστε μόνοι. Τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση και προσελκύει ορισμένες σημαντικές επενδύσεις από κορυφαίες παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας. Εάν συνεχιστεί, η Ελλάδα μπορεί να αισιοδοξεί ότι θα εξελιχθεί σε περιφερειακό κέντρο τεχνολογίας.
* O Nico Gariboldi είναι επικεφαλής του ψηφιακού κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας της Pfizer στην Θεσσαλονίκη.