INSIGHTS

Ποια είναι εντέλει τα επαγγέλματα του μέλλοντος;

Κάποιοι μαθητές αρίστευσαν και πέρασαν στις πρώτες τους επιλογές, αρκετοί έδωσαν «μάχη» μέχρι και το τελευταίο μόριο για να πετύχουν την εισαγωγή τους σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας, ενώ δεν είναι λίγοι οι νέοι οι οποίοι την περίοδο που διανύουμε, καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με το ακαδημαϊκό και κατά συνέπεια, επαγγελματικό τους μέλλον.

Η ανακοίνωση των εξαιρετικά χαμηλών βάσεων στα τέλη του περασμένου μήνα, μονοπώλησε το ενδιαφέρον της ειδησεογραφίας και δημιούργησε αναμφίβολα νέα δεδομένα για πολλούς νέους και τους γονείς τους. Στην πλειονότητα των σχολών σημειώθηκε μεγάλη πτώση, ενώ σε λίγες μόνο περιπτώσεις -όπως στα Οικονομικά τμήματα και τις Αστυνομικές και Στρατιωτικές σχολές αλλά και την Πυροσβεστική Ακαδημία- οι βάσεις διατηρήθηκαν σταθερά υψηλές ή κατέγραψαν ανοδική πορεία. Ως αποτέλεσμα της ιδιαίτερα σημαντικής πτώσης των βάσεων, πολλοί είναι οι νέοι οι οποίοι πέρασαν σε σχολές ακόμη και με βαθμό κάτω από το 10 -ειδικότερα σε τμήματα της Περιφέρειας όπου τα ποσοστά ήταν πιο χαμηλά, όπως για παράδειγμα στο Μαθηματικό της Σάμου η βάση του οποίου έφτασε τα 7.501 μόρια- ενώ υπάρχει και υποψήφιος ο οποίος εισήχθη στο πανεπιστήμιο με βαθμολογία 0,8.

Τα παραπάνω στοιχεία προκαλούν ερωτηματικά και σε πολλές περιπτώσεις ανησυχία. Και αυτό διότι πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι προβληματίζονται αναφορικά με το αν οι υποψήφιοι που κατάφεραν να εισαχθούν με βαθμό κάτω από τη βάση σε κάποια σχολή (η οποία, μάλιστα, δεν βρισκόταν ψηλά στις προτιμήσεις τους), θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Το ζήτημα των σπουδών στην Περιφέρεια αποτελεί ένα ακόμη «αγκάθι» για πολλές οικογένειες οι οποίες αδυνατούν να αναλάβουν το κόστος των σπουδών των παιδιών τους μακριά από το σπίτι. Για πολλούς νέους, οι σχολές της Περιφέρειας δεν αποτελούσαν επιλογή, ωστόσο, οι ακόμη μεγαλύτερες απώλειες που σημειώθηκαν σε πολλά τμήματα εκτός των αστικών κέντρων, συνέβαλε στην εισαγωγή τους σε αυτά.

Με τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν τα αποτελέσματα των βάσεων των φετινών Πανελλαδικών και τον φόβο της ανεργίας, που οδηγεί πολύ συχνά σε λανθασμένες επιλογές σπουδών, η αναζήτηση του κατάλληλου εκπαιδευτικού προγράμματος μετατρέπεται σε… εξίσωση για γερούς λύτες. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, οι οποίες παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και φαίνεται πως ανοίγουν νέα παράθυρα στο «αύριο» της απασχολησιμότητας.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι ειδικότητες αυτές; Ποια είναι, άραγε, τα επαγγέλματα τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν σε έναν νέο μία θέση στην αγορά εργασίας; Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι αναμένεται να επιλέξουν και φέτος τον δρόμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα; Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει τις απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα.

Νέες Τεχνολογίες και Πληροφορική

Το «χρυσό» εισιτήριο για την έναρξη μιας λαμπρής καριέρας, προσφέρουν, χωρίς αμφιβολία, οι σπουδές στις Νέες Τεχνολογίες και στην Πληροφορική. Με τα Big Data, το Cloud Computing, το Machine Learning, το IoT και το AI να διεισδύουν συνεχώς στις ζωές μας, τα ψηφιακά επαγγέλματα που θα σχετίζονται με τις εξελίξεις σε αυτούς τους τεχνολογικούς τομείς θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος σε κάθε τομέα απασχόλησης. Είναι, εξάλλου, δεδομένο ότι η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος θα επηρεάσει την πλειονότητα των σημερινών επαγγελμάτων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που θα κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις προγραμματισμού και ψηφιακές δεξιότητες να έχουν πάντοτε το προβάδισμα στον εργασιακό στίβο των επόμενων δεκαετιών.

Computer Games Programming

Η βιομηχανία της τεχνολογικής ψυχαγωγίας είναι ένα πεδίο με μεγάλους τζίρους και αμέτρητες ευκαιρίες απασχόλησης. Οι Game Developers θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε ένα ευρύ τομέα, που δεν αφορά μόνο στην ανάπτυξη και παραγωγή ηλεκτρικών παιχνιδιών για προσωπικούς υπολογιστές και κονσόλες, αλλά και στη δημιουργία εφαρμογών για smartphone, tablet και συσκευές εικονικής (VR) ή επαυξημένης πραγματικότητας (AR), που θα αποτελέσουν το μέλλον της ψυχαγωγίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στα στοιχεία ερευνών, που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, για να αντιληφθεί τους ρυθμούς ανάπτυξης της συγκεκριμένης βιομηχανίας: Η αγορά των mobile applications θα έχει μεγεθυνθεί μέχρι το 2020 κατά 270% στα 189 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα παιχνίδια να έχουν μερίδιο 55%, ενώ ο τζίρος των VR και AR τεχνολογιών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει φέτος τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι 68,8% αύξηση σε σχέση με το 2018!

Νομική και Ιατρική

Μπορεί οι σπουδές στη Νομική και την Ιατρική να έρχονται παραδοσιακά πρώτες στις προτιμήσεις των νέων λόγω της «αίγλης» που τις περιβάλλει, ωστόσο η εξέλιξη και η διείσδυση της τεχνολογίας και του διαδικτύου σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών δημιουργεί προκλήσεις και νέες ανάγκες, που καθιστούν τα επαγγέλματα αυτά πιο απαραίτητα -και περιζήτητα- από ποτέ. Οι δικηγόροι που θα ειδικεύονται στην προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο και θα είναι εξοικειωμένοι στις εικονικές δίκες, καθώς και οι γιατροί που θα έχουν γνώσεις στη βιοτεχνολογία, την τηλεϊατρική και την ηλεκτρονική διαχείριση ιατρικών δεδομένων, υπηρεσιών υγείας και βιολογικού υλικού, θα αποτελούν ειδικότητες με τεράστια απήχηση, αλλά και προοπτικές περαιτέρω «άνθισης».

Sports Management

Με τη βιομηχανία του Αθλητισμού να απασχολεί εκατομμύρια ειδικότητες διεθνώς και να αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως, οι σπουδές στο Sports Management δεν θα μπορούσαν πάρα να αποτελούν μία από τις κορυφαίες επιλογές για τους νέους που θέλουν να διευρύνουν περαιτέρω τις γνώσεις τους και ασχοληθούν με τα επαγγέλματα αυτού του ταχέως αναπτυσσόμενου κλάδου. Οι ειδικοί στη Διαχείριση Αθλητισμού «βλέπουν» το μέλλον και δημιουργούν μεγάλες ομάδες, αναλαμβάνουν τη διοίκηση αθλητικών ομίλων και οργανισμών, γνωρίζουν τα πάντα για τη διαχείριση και ανάδειξη ταλαντούχων παικτών και αποτελούν το «αύριο» της βιομηχανίας των σπορ.
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης