Γιατί να επιλέξει κάποιος να σπουδάσει Νομική στην Κύπρο;
Χιλιάδες μαθητές «μάχονται» κάθε χρονιά, προκειμένου να καταφέρουν να κατακτήσουν μία θέση στις σχολές Νομικής (Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής). Ο ανταγωνισμός παραμένει μεγάλος, με τις βάσεις να παραμένουν σταθερά πολύ υψηλά και τους ενδιαφερόμενους που δεν καταφέρνουν να εισαχθούν σε κάποια από τις παραπάνω σχολές, να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.
Αρκετοί σκέφτονται να σπουδάσουν νομικά στο εξωτερικό, αλλά συναντούν εμπόδια στον δρόμο τους, καθώς προβληματίζονται σχετικά με την αναγνώριση του πτυχίου τους. Παρόλα αυτά, η Κύπρος αποτελεί μία σημαντική διέξοδο, καθώς προσφέρει αναγνωρισμένα πτυχία Νομικής Ελληνικού Δικαίου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το γεγονός ότι η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί κορυφαία επιλογή για πολλούς νέους όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Αυτό συμβαίνει διότι αποτελεί την πρώτη αυτοτελή Νομική Σχολή στην Κύπρο, η οποία εκτός από το πρόγραμμα Κυπριακού Δικαίου, προσφέρει και το μόνο αναγνωρισμένο πρόγραμμα Νομικής Ελληνικού Δικαίου εκτός Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Δρ. Κωνσταντίνο Τσιμάρα, το πρόγραμμα σπουδών Ελληνικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, η ύλη των μαθημάτων και οι ώρες διδασκαλίας είναι ακριβώς αντίστοιχες των νομικών σχολών των ελληνικών πανεπιστημίων.
Παράλληλα, το Νομικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας βεβαιώνει τη δυνατότητα εγγραφής των πτυχιούχων στα μητρώα ασκούμενων Δικηγορικών Συλλόγων της Κύπρου. Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, οι πτυχιούχοι της Νομικής οι οποίοι έχουν την ισοτιμία του τίτλου σπουδών τους από τον ΔΟΑΤΑΠ εγγράφονται στα μητρώα ασκουμένων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδος.
Τι ισχύει για την αναγνώριση του Τίτλου Νομικής Ελληνικού Δικαίου;
Το πρόγραμμα σπουδών οδηγεί σε πτυχίο Νομικής Ελληνικού Δικαίου, το οποίο επικυρώνεται από τον επίσημο Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιστοσελίδα του (www.dipae.ac.cy), όπου αναρτώνται μόνο τα εγκεκριμένα/αναγνωρισμένα προγράμματα που προσφέρονται από τα κρατικά και μη-κρατικά πανεπιστήμια της Κύπρου, ενώ τα διδασκόμενα μαθήματα καλύπτουν όλο το εύρος της ύλης της νομικής επιστήμης τόσο στο Κυπριακό όσο και στο Ελληνικό Δίκαιο, καθώς και όλα τα επίπεδα σπουδών, όπως προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό.
Ο Δρ. Τσιμαρας τόνισε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας κατά το έτος 2017 επέλυσαν το ζήτημα της αναγνώρισης της ισοτιμίας των πτυχίων ειδικότερα με την 1755/2017 απόφασή του. Έτσι, από τη στιγμή που πτυχιούχος της Νομικής έχει την ισοτιμία του τίτλου του από τον ΔΟΑΤΑΠ, η εγγραφή του στα μητρώα των ασκούμενων πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς εξετάσεις. Προσφάτως, εντός του Μαρτίου του 2018, αποφασίστηκε από τους δικηγορικούς συλλόγους η εγγραφή στα μητρώα των ασκούμενων δικηγόρων των πτυχιούχων της Νομικής Σχολής του ΕΠΚ οι οποίοι είχαν την ισοτιμία του τίτλου σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει πολλά ακόμη πλεονεκτήματα, καθώς στελεχώνεται από μόνιμους διδάσκοντες διεθνούς εμπειρίας, διοργανώνει τακτικές επισκέψεις σε δικαστήρια στην Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και ομιλίες και διαλέξεις από διακεκριμένους νομικούς.
Έτσι, αποτελεί ένα από τα πιο «δυνατά» τμήματα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, το οποίο μάλιστα είναι το πρώτο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα που αξιολογήθηκε από τον διεθνή οργανισμό αξιολόγησης QS TOP UNIVERSITIES (QS Stars) με τον υψηλότερο δείκτη «Πέντε Αστέρια» στους τομείς της διδασκαλίας, των εγκαταστάσεων, της κοινωνικής ευθύνης, της διεθνοποίησης και της προσβασιμότητας/στήριξης των φοιτητών.