ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ελάχιστο ποσό συμμετοχής τα 1.000 ευρώ η ΑΜΚ της Εθνικής για τους Έλληνες επενδυτές

Με ελάχιστο ποσό συμμετοχής τα 1.000 ευρώ η ΑΜΚ της Εθνικής για τους Έλληνες επενδυτές

Τη δυνατότητα σε Έλληνες επενδυτές να μετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου θα δώσει η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ακολουθώντας τις σχετικές παραινέσεις της κυβέρνησης. Η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής αναμένεται στις 8 Δεκεμβρίου 2015.

Η Διοίκηση της τράπεζας πραγματοποίησε σήμερα ειδική εκδήλωση για Έλληνες θεσμικούς επενδυτές και χρηματιστηριακές εταιρείες στην οποία απεκάλυψε πως το 1/10 της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα καλυφθεί από τους Έλληνες επενδυτές.

Ειδικότερα, τονίσθηκε πως θα απευθυνθεί προσφορά προς το εγχώριο επενδυτικό κοινό προκειμένου να καλύψουν περίπου 160 εκατ. ευρώ – 200 εκατ. ευρώ με το ελάχιστο ποσό συμμετοχής ανά επενδυτή να διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ. Η εν λόγω δημόσια προσφορά θα τρέξει μεταξύ 26 και 28 Νοεμβρίου.

Η Εθνική Τράπεζα πέραν των 160 εκατ. ευρώ που δύναται να αντλήσει από τους εγχώριους επενδυτές αναζητά από τους ξένους ιδιώτες κεφάλαια 600 εκατ. ευρώ. Θεωρεί δε πως θα εξασφαλίσει περίπου 900 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή των ομολόγων της στο πλαίσιο της άσκησης διαχείρισης παθητικού. Έτσι, θα καλυφθούν οι ανάγκες του βασικού σεναρίου της άσκησης προσομοίωσης ύψους 1,6 δισ. ευρώ.

Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ξεκαθάρισε πως δεδομένου ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει τη διαφορά του κεφαλαιακού ελλείμματος μέχρι τα 4,6 δισ. ευρώ (βάσει του δυσμενούς σεναρίου), οι ομολογιούχοι που δεν θα αποδεχτούν την προαιρετική δημόσια πρόταση θα κουρευτούν, ενώ και οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου (νόμου Αλογοσκούφη) και των ΗΠΑ συνολικού ύψους 1,55 δισ. ευρώ θα μετατραπούν σε κοινές.

Τέλος, για την Finansbank επισημάνθηκε πως η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία για την πώλησή του 100% της τράπεζας.