ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανάπτυξη και επενδύσεις στην «κοιλάδα του θανάτου»

Ανάπτυξη και επενδύσεις στην «κοιλάδα του θανάτου»
Ian Waldie/Getty Images/ Ideal Image

Δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας οι συνθήκες για ανάπτυξη και καινοτομία, επισημαίνει στο CNN Greece ο καθηγητής Γιώργος Μητακίδης, Πρόεδρος του Φόρουμ Ψηφιακού Διαφωτισμού.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, απουσιάζουν οι βασικές προϋποθέσεις για να υπάρξει η ζωτική ανάπτυξη, μέσω της καινοτομίας, στην Ελλάδα. Όπως υποστηρίζει ο κ. Μητακίδης, που είχε αναλάβει στο παρελθόν τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης (ESPRIT), αρκετές εκ των επιχειρηματικών προσπαθειών απειλούνται να παραμείνουν σε αυτό που ονομάζεται «κοιλάδα του θανάτου». Δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να μπορέσουν να καλύψουν την απόσταση ανάμεσα στο ξεκίνημα μίας καινοτόμου νεοφυούς εταιρίας μέχρι τη στιγμή που μπορεί να θεωρηθεί μία επιτυχημένη επιχείρηση. Οι περισσότερες εγκλωβίζονται ανάμεσα στο ρίσκο της προσπάθειας και τις δυσμενείς συνθήκες για επενδύσεις, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας.

Όπως τονίζει ο κ. Μητακίδης, «η δημιουργία επενδύσεων σε καινοτόμους τομείς χρειάζονται μία σειρά από προαπαιτούμενα. Ορισμένα είναι γνωστά και στις μέρες μας επαναλαμβάνονται διαρκώς: σταθερό προβλέψιμο φορολογικό σύστημα αντί ενός συστήματος που αλλάζει κάθε χρόνο. Μαζί με αυτό νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που είναι καθαρό, αντί να είναι ένα κουβάρι, το οποίο μόνο ειδικοί μεσάζοντες μπορούν να ξεμπλέξουν. Με αυτό συνδέεται και η διαδικασία της δικαιοσύνης, το πόσο γρήγορα περαιώνεται μία υπόθεση. Στην Ελλάδα αυτές οι τρεις προϋποθέσεις έχουν ήδη επισημανθεί ότι λείπουν και μάλιστα σε τραγικό βαθμό.

»Εκτός από αυτά τα βασικά τα οποία προαναφέραμε είναι και συνθήκες όπως το να μπορείς να ξεκινήσεις μια εταιρεία και χωρίς μεγάλη αρχική επένδυση,. Σε αυτό κάτι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Πρέπει, όμως, και να μπορείς να την κλείσεις γρήγορα και σχετικά ανέξοδα. Σε αυτό δεν έχει γίνει τίποτα. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις πρέπει να μπορούν να ανοίγουν αλλά και να κλείνουν γρήγορα χωρίς να στέλνουν τους υπεύθυνους στο πυρ το εξώτερο. Πρέπει να προστατεύονται αυτοί που επιχειρούν κάτι καινοτόμο, εξ ορισμού επικίνδυνο, αλλά και εκείνοι που δέχτηκαν να είναι στο διοικητικό τους συμβούλιο ή να είναι μέτοχοι. Όλα αυτά είναι προϋποθέσεις. Δεν είναι καμία από μόνη της επαρκής, αλλά σήμερα στην Ελλάδα λείπουν τόσες πολλές από αυτές που η ανάπτυξη δεν θα έρθει αν δεν αρχίσουμε να κάνουμε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι επενδυτές διστάζουν σήμερα να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτός ο δισταγμός αποτελεί ορθολογική συμπεριφορά».

Διαβάστε ακόμη:
Η νύκτα που δημιουργήθηκε το Διαδίκτυο