Αφιερωμένο στον θεμελιωτή της ελληνικής φαρμακολογίας Γεώργιο Ιωακείμογλου το «Αυτοί που Τόλμησαν»
Το έργο του Γεωργίου Ιωακείμογλου (1887-1979), λαμπρού Έλληνα επιστήμονα, γιατρού, πρωτοπόρου ερευνητή και θεμελιωτή της ελληνικής φαρμακολογίας, παρουσιάζει το νέο επεισόδιο της πρωτότυπης σειράς ντοκιμαντέρ του ΟΤΕ TV, «Αυτοί που Τόλμησαν», την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 22.00.
Στο 6ο επεισόδιο της σειράς, που γυρίστηκε σε Αυστρία, Βερολίνο, Γιάννενα και Αθήνα, μιλούν η καθηγήτρια Φαρμακολογίας Τεσσαρομάτη Χριστίνα, ο γιατρός Γυναικολόγος Βλαδίμηρος Λάζαρος, ο γιατρός Παθολόγος Μαυρούδης Ευάγγελος, η συγγραφέας, καθηγήτρια Τοξικολογίας Μαρία Στεφανίδου - Λουτσίδου, ο διευθυντής καθηγητής Φαρμακολογίας Σιταράς Νικόλαος, οι καθηγητές Φαρμακολογίας Μαρσέλος Μάριος & Παπαδόπουλος Γεώργιος, o Κυριόπουλος Ιωάννης MD, MPH, MSc, PhD, καθηγητής, ο καθηγητής φαρμακολογίας & συγγραφέας Αθήναιος Φιλίππου, ο Ορθοπεδικός Παπαδόπουλος Ιωάννης. Το επεισόδιο σκηνοθέτησε ο Χρήστος Μπάρμπας.
Στο νέο επεισόδιο του «Ελλάδα από το Α ως το Ω» την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 21.00, ταξιδεύουμε στην Επίδαυρο, το μεγάλο θεραπευτήριο της αρχαιότητας.
Ο καθηγητής αρχαιολογίας Βασίλης Λαμπρινουδάκης μας ξεναγεί στον χώρο του Ασκληπιείου, εκεί όπου χιλιάδες ασθενείς από όλα τα μέρη του τότε γνωστού κόσμου συνέρρεαν για τη λεγόμενη «θεουργική ιατρική», ο αρχαιολόγος Νίκος Κατσαραίος μας οδηγεί στον τάφο γιατρών, ένα «άγνωστο» μνημείο της περιοχής, που αποδεικνύει πως η ιατρική ασκούνταν στην περιοχή αυτή ενεργά έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Άλκηστις Παπαδημητρίου, εξηγεί πώς η εύφορη γη και το κλίμα της περιοχής ευθύνονται για την ανάπτυξή της ήδη από τους Μυκηναϊκούς χρόνους.
Στην ιστορία του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, του καλύτερα σωζόμενου θεάτρου της αρχαιότητας, και του Φεστιβάλ Επιδαύρου, αναφέρεται ο θεατρολόγος Πλάτων Μαυρομούστακος, ενώ την εμπειρία τους από την κάθοδο στην Επίδαυρο μοιράζονται ο σκηνοθέτης και πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Χουβαρδάς, η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου και ο Γερμανός σκηνοθέτης Τόμας Οστερμάγιερ.
Επίσης, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 22.00, στο ντοκιμαντέρ Ελλάδα: Τα μυστικά του παρελθόντος, η γενέτειρα της Δημοκρατίας ζωντανεύει μέσα από μια συναρπαστική αρχαιολογική περιπέτεια, που εξερευνά την ιστορικότητα των ελληνικών νησιών και «δίνει ζωή» στον Παρθενώνα με τη βοήθεια γραφικών. Την αφήγηση του ντοκιμαντέρ κάνει η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός Νία Βαρντάλος.
Τέλος, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 21.00 στο πλαίσιο του αφιερώματος «Αθάνατα Αρχαία Μνημεία» προβάλλεται το ντοκιμαντέρ Εξ-Ιστορώ: Αμφίπολη, όπου με αφορμή τα ευρήματα στον τύμβο Καστά, «περιηγούμαστε» στην ιστορία της αρχαίας Αμφίπολης, που κατά την εποχή των Μακεδόνων παρουσίαζε σημαντική οικονομική και πολιτιστική άνθιση. Παρουσιάζει ο ιστορικός Θανάσης Διαλεκτόπουλος.