Ποια είναι η καλύτερη είσοδος για την αγορά εργασίας;
Προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των νέων στην Ελλάδα που βλέπουν τα ποσοστά της ανεργίας να αυξάνονται διαρκώς και το μέλλον τους θολό εξαιτίας των περιορισμένων επαγγελματικών διεξόδων που τους παρέχονται.
Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει η πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ από την οποία προκύπτει ότι το ποσοστό της ανεργίας το πρώτο τρίμηνο του 2016 έφτασε το 24,9%. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει εξάλλου η κατανομή της ανεργίας, η «ανθρωπογεωγραφία» των ανέργων λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται σε όσους έχουν ολοκληρώσει μόνον μερικές τάξεις δημοτικού (46,2%) ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται σε εκείνους που κατέχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (11,3%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (18,4%).
Συνεπώς, οι σπουδές διαδραματίζουν έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην εύρεση εργασίας. Ένας καλά προετοιμασμένος νέος, ο οποίος έχει αποφοιτήσει από μία σχολή με κύρος και γνωρίζει το αντικείμενό του σε βάθος, έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκατασταθεί άμεσα επαγγελματικά.
Φυσικά, για να επιτύχει τον στόχο του θα πρέπει να διερευνήσει τις προοπτικές της αγοράς εργασίας, να ενημερωθεί για τα επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση τα επόμενα χρόνια και να μην παραβλέψει τις κλίσεις του και τα ταλέντα του.
Στη συνέχεια πρέπει να συμβουλευτεί τα κατάλληλα άτομα, όπως είναι οι ακαδημαϊκοί σύμβουλοι που θα τον καθοδηγήσουν και θα τον βοηθήσουν να κάνει τις σωστές επαγγελματικές επιλογές από την αρχή έως το τέλος των σπουδών του. Για παράδειγμα, στο BCA λειτουργούν τρία Επιχειρηματικά Συμβούλια τα οποία ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις στο μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον και προσαρμόζουν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Έτσι, οι σπουδαστές έχουν όλα τα εφόδια που χρειάζονται και είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν άμεσα στις προκλήσεις των καιρών.
Ένας από τους λόγους που αρκετοί νέοι παραμένουν άνεργοι είναι ότι διαθέτουν μόνο στείρες ακαδημαϊκές γνώσεις από πανεπιστήμια που δεν έχουν στην πραγματικότητα εκσυγχρονιστεί. Έτσι, αγνοούν τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος αμέσως μετά την αποφοίτησή του. Ακόμη και το πιο απλό, όπως για παράδειγμα ένα λάθος δομημένο βιογραφικό μπορεί να δημιουργήσει κακή εικόνα σε έναν πιθανό εργοδότη με αποτέλεσμα ο ενδιαφερόμενος να μην έχει ποτέ την ευκαιρία να περάσει από μία συνέντευξη.
Στη σύγχρονη εποχή, ένας απόφοιτος πέρα από ακαδημαϊκές γνώσεις πρέπει να κατέχει και πρακτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες πριν βγει στον απαιτητικό στίβο της αγοράς εργασίας. Το κριτήριο επιλογής ενός εργαζόμενου από τις σύγχρονες εταιρείες δεν είναι τόσο το τυπικό πλαίσιο σπουδών του, όσο η ικανότητά του να αποδείξει ότι κατέχει ολόπλευρα το αντικείμενό του. Πώς όμως θα επιτύχει τον παραπάνω στόχο;
Μέσω των γραφείων επαγγελματικής προώθησης. Ένα από τα πιο οργανωμένα είναι το Career Office του BCA, το οποίο συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες προσλαμβάνουν τους αποφοίτους του αμέσως μετά το τέλος των σπουδών τους. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό της απορροφητικότητας των αποφοίτων του BCA από την αγορά εργασίας φθάνει το 80%!
Αυτό συμβαίνει διότι η επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών είναι πρωταρχικός στόχος του κολλεγίου. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνονται οι Ημέρες Καριέρας και οι Ημέρες Δικτύωσης που δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές να περάσουν από συνεντεύξεις σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες και να διεκδικήσουν μία θέση σε αυτές.
Συνεπώς, ένας απόφοιτος του BCA έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αποκατασταθεί άμεσα επαγγελματικά. Με σωστή καθοδήγηση από τους ειδικούς, ένας καλά καταρτισμένος νέος έχει λαμπρές προοπτικές για το μέλλον ακόμη και στο δύσκολο επαγγελματικό τοπίο της εποχής μας.