«Φρένο» στην αναβάθμιση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης
Πάγο στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας μέσω της αναβάθμισης και μετατροπής του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) έβαλαν οι εκπρόσωποι των θεσμών.
ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESΜ εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε τράπεζα με μεγαλύτερο εύρος δυνατοτήτων όσον αφορά στην παροχή ρευστότητας στην αγορά.
Το σχέδιο που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομίας προέβλεπε τη σταδιακή μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία θα μπορούσε να χορηγεί πιστώσεις και εγγυήσεις, αλλά και να διαχειρίζεται χρηματοδοτικά εργαλεία ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ως πηγές χρηματοδότησης, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, θα είχε τον συνδυασμό των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των διαρθρωτικών ταμείων, ενώ χρηματοοικονομικές ροές για το Ταμείο, μεταξύ άλλων, θα μπορούσαν να είναι κεφάλαια από ευρωπαϊκούς και διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και ιδρύματα όπως είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων της ΕΤΕπ, το EBRD κ.λπ..
Ωστόσο οι θεσμοί διαφώνησαν στην αναβάθμιση του Ταμείου με τον τρόπο που το έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, καθώς θεωρούν ότι η λειτουργία του θα είναι ασύμβατη και ευθέως ανταγωνιστική με το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα, ενώ επισήμαναν προς την ελληνική πλευρά ότι η μετατροπή του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο με τη μορφή που επιθυμεί η κυβέρνηση απαιτεί και την έγκριση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Πάντως, δεν ήταν αρνητικοί όσον αφορά την ενίσχυση του ΕΤΕΑΝ με περισσότερα προγράμματα παροχής εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις και την απόκτηση μεγαλύτερης ευελιξίας.