ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρέη Εταιρειών & Επιχειρήσεων. Εργαλεία Ρύθμισης & Αναδιάρθρωσης για δεύτερη ευκαιρία.

Χρέη Εταιρειών & Επιχειρήσεων. Εργαλεία Ρύθμισης & Αναδιάρθρωσης για δεύτερη ευκαιρία.

Οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, η έλλειψη ρευστότητας, το υψηλό κόστος δανεισμού και οι εν γένει δυσκολίες στην εμπορική δραστηριότητα, αναμφισβήτητα δοκιμάζουν συνεχώς την αντοχή και τα όρια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σημαντικός αριθμός ατομικών επιχειρήσεων και εταιρειών (Ο.Ε, ΕΠΕ, ΙΚΕ, Α.Ε), μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στην υψηλή φορολογική επιβάρυνση, το υψηλό κόστος ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο και στις συσσωρευμένες οφειλές τους προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς, τις Τράπεζες, τα Funds ή τρίτους ιδιώτες πιστωτές, οδηγούνται σε μείωση δραστηριότητας, αδράνεια ή και παύση της λειτουργίας τους.

Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις που εταίροι ή ακόμα και εργαζόμενοι εταιρειών, εγγυήθηκαν με την προσωπική τους περιουσία σε δάνεια των εταιριών που συμμετείχαν, με αποτέλεσμα να ευθύνονται ατομικά οι ίδιοι - παράλληλα με αυτές - στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Σε κάθε περίπτωση ως νομικοί εκπρόσωποι και σύμβουλοι πολλών εταιρειών που έχουν απευθυνθεί σε εμάς για την ρύθμιση των οφειλών τους, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η ικανότητα προσαρμογής των εταιριών στα νέα δεδομένα και η αξιοποίηση των κατάλληλων κατά περίπτωση διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μπορεί να αποβεί σωτήρια για την συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε τα διαθέσιμα εργαλεία για την εξυγίανση, την αναδιάρθωση και την επανεκκίνηση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και εταιρειών, καταγράφοντας τους γενικούς άξονες αυτής της στρατηγικής, ενώ θα πρέπει να σταθούμε και στο ζήτημα της ομαλής λύσης και παύσης λειτουργίας, για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν αυτόν το τρόπο, προκειμένου να αποφευχθούν λανθασμένοι χειρισμοί, οι οποίοι δεν θα επιτρέψουν την απεμπλοκή των εταίρων από τα χρέη τους και την δυνατότητα τους για μια δεύτερη ευκαιρία στο μέλλον.

Πλέον συγκεκριμένα ο νόμος 4738/2020 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, συμπυκνώνει το σύνολο των νομικών δυνατοτήτων που διαθέτει μια υπερχρεωμένη επιχείρηση ή μια εταιρεία που βρίσκεται σε καθεστώς παύσης πληρωμών.

Εξωδικαστικός Μηχανισμός – Αναστολή ποινικού αδικήματος μη καταβολής χρεών

Το βασικό εργαλείο ρύθμισης αποτελεί ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών (5-30 ν. 4738/2020), με τον οποίο ρυθμίζονται οφειλές προς το Δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) και οφειλές προς Τράπεζες και Funds.

Μεταξύ των πρόσφατων αλλαγών και εμπλουτισμού του νόμου προς όφελος των υπερχρεωμένων εταιριών, είναι και η δυνατότητα που δίνεται από τον Νοέμβριο του 2024, μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, για ρύθμιση των οφειλών νομικών προσώπων που έχουν τεθεί σε λύση ή εκκαθάριση ή έχουν πάψει να υφίστανται, με αίτηση στον εξωδικαστικό των φυσικών προσώπων που βαρύνονται την υποχρέωση εξόφλησης.

Για να υποβληθεί από το συνυπεύθυνο πρόσωπο αίτηση ρύθμισης οφειλών, είναι απαραίτητο πριν από την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, να προηγηθούν διαδικασίες στους Δημόσιους Φορείς (ΑΑΔΕ/ΕΦΚΑ), όπως αναφέρονται στο άρθρο 2 της ΚΥΑ 13131 ΕΞ 2024. Για παράδειγμα το συνυπεύθυνο πρόσωπο οφείλει πριν από την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ως προς το Δημόσιο, να επιβεβαιώνει την ιδιότητα της συσχέτισής του και τη χρονική περίοδο συνυπευθυνότητας μέσω της ψηφιακής πύλης «myAADE» στην ενότητα «Στοιχεία Μητρώου - Φυσικού Προσώπου».

396A5059-(1).jpg

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό, σίγουρα συγκαταλέγεται και η αναστολή για το ποινικό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο καθώς και της μη καταβολής εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, αδικήματα που πολύ συχνά απασχολούν νόμιμους εκπροσώπους και διαχειριστές εταιριών.

Πτώχευση – Απαλλαγή Εκπροσώπων Εταιριών από χρέη

Για όσες υπερχρεωμένες εταιρείες δεν είναι δυνατό να προκύψει μια βιώσιμη ρύθμιση για τις οφειλές τους, εναλλακτικά υφίσταται η επιλογή της κατάθεσης αίτησης πτώχευσης και απαλλαγής οφειλών.

Με την αίτηση πτώχευσης ρευστοποιείται μεν το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της αιτούσας εταιρείας, αλλά τελικώς είναι δυνατή η απαλλαγή για το σύνολο των πτωχευτικών χρεών της αιτούσας.

Με αυτό τον τρόπο πλέον αποφεύγεται το στίγμα της πτώχευσης, καθώς μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, τα πρόσωπα που αποτελούσαν την εταιρεία θα μπορέσουν να ξεκινήσουν από την αρχή μια νέα εταιρία με παρόμοια δραστηριότητα, έχοντας την πολύτιμη εμπειρία προκειμένου να αποφύγουν τυχόν λανθασμένες επιχειρηματικές κινήσεις που τους οδήγησαν στην υπερχρέωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο 195 του ν. 4738/2020 με την υποβολή της αίτησης πτώχευσης εκ μέρους της εταιρείας, μπορεί να ζητηθεί απαλλαγή του εκπροσώπου από τα χρέη που βαραίνουν αυτόν ως συνυπεύθυνο πρόσωπο. Ως συνυπεύθυνα πρόσωπα σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο θεωρούνται οι διαχειριστές κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΑΕ-ΙΚΕ-ΕΠΕ κλπ) και όχι οι ομόρρυθμοι εταίροι, οι οποίες οφείλουν αυτοτελώς να υποβάλλουν αίτηση πτώχευσης για να απαλλαγούν από τις οφειλές τους.

Με αυτόν τον τρόπο απαλλάσσεται ο εκάστοτε εκπρόσωπος κεφαλαιουχικής εταιρίας από κάθε αλληλέγγυα ευθύνη του για οφειλές έναντι Δημοσίου και ΦΚΑ που προέκυψαν 3-5 χρόνια πριν από την κήρυξη της πτώχευσης. Έτσι, ουσιαστικά παρέχεται μια “δεύτερη ευκαιρία” στους νομίμους εκπροσώπους υπερχρεωμένων επιχειρήσεων για ένα νέο επιχειρηματικό ξεκίνημα.

Από την έναρξη ισχύς του ως άνω νόμου, το εξειδικευμένο στον Εξωδικαστικό μηχανισμό και στις Πτωχεύσεις τμήμα της δικηγορικής εταιρείας «ΑΝΝΑ Α. ΚΟΡΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» έχει χειριστεί εκατοντάδες υποθέσεις ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων εταιρειών κάθε μορφής κι έχει πετύχει την οριστική απαλλαγή των χρεών τους, δίνοντας τη δυνατότητα για τη συνέχιση της εμπορικής τους δραστηριότητας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 2108250008, ή support@korakilaw.gr .