ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η επαγγελματική κατάρτιση αναδεικνύεται σε πολύτιμο εργαλείο για την αγορά εργασίας

O κομβικός ρόλος της επαγγελματικής κατάρτισης μέσα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας και σε ένα διεθνές περιβάλλον διαρκών αλλαγών, αναδείχθηκε στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΣΕΚΕΚ) με θέμα: «Η επαγγελματική κατάρτιση ως μοχλός εθνικής ανάπτυξης».

Η μεγάλη προσέλευση, η αυξημένη συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου και ο γόνιμος διάλογος που διεξήχθη το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου στο «Divani Caravel Hotel», αποδεικνύουν το έντονο ενδιαφέρον αλλά και την αναγκαιότητα, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και ο ψηφιακός μετασχηματισμός οργανισμών και επιχειρήσεων, να αποτελέσουν προτεραιότητες για τη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Τον ουσιώδη ρόλο της επαγγελματικής κατάρτισης, ανέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια του διημέρου, τόσο τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, όσο και οι διακεκριμένοι φορείς που σχετίζονται με τη λειτουργία των κέντρων δια βίου μάθησης αλλά και οι ακαδημαϊκοί που συμμετείχαν στο συνέδριο.

Ο κ. Βασίλης Μανωλίτσης, πρόεδρος του Ε.Λ.Σ.Ε.Κ.Ε.Κ.

Η κ. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Το «παρών», από πλευράς κυβέρνησης, έδωσαν η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ιωάννα Λυτρίβη ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, γεγονός που, ταυτόχρονα, υποδηλώνει και τη μέγιστη οικονομικοπολιτική σημασία του συνεδρίου, τη συμβολή του στον δημόσιο διάλογο για θέματα επαγγελματικής κατάρτισης και τον καθοριστικό ρόλο του ΕΛΣΕΚΕΚ στη διαμόρφωση πολιτικών που αφορούν στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και ευρύτερα.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Βασίλης Σπανάκης.

Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σοφία Βούλτεψη.

Κατά τη διάρκεια των εξειδικευμένων θεματικών ενοτήτων οι οποίες αναπτύχθηκαν, οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία της επαγγελματικής κατάρτισης ως δυναμικό εργαλείο επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων αρχικώς των ανέργων. Οι τομείς των ψηφιακών δεξιοτήτων και της βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελούν, χαρακτηριστικά παραδείγματα, με δεδομένο ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν υψηλή ζήτηση για εργαζόμενους με αντίστοιχες γνώσεις.

Η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Ιωάννα Λυτρίβη.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νίκη Κεραμέως.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις τρεις πρωτογενείς πανελλαδικές έρευνες οι οποίες παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, με το κοινό να συμμετέχει ενεργά μέσω ερωτήσεων, δημιουργώντας έναν ζωντανό και ουσιαστικό διάλογο.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO, Κώστας Παναγόπουλος παρουσίασε έρευνα που εστιάζει στη σημασία και τον ρόλο της επαγγελματικής κατάρτισης για τους εργαζομένους. Από τα συμπεράσματα της προέκυψαν, μεταξύ άλλων, αφενός το έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή από εργαζόμενους που δεν έχουν μέχρι σήμερα πάρει μέρος σε πρόγραμμα, αφετέρου η υψηλή αξιολόγηση από τους εργαζόμενους έχουν συμμετάσχει σε αυτά, τόσο αναφορικά με την ποιότητα του περιεχομένου τους όσο και ως προς τη συμβολή τους για την επίτευξη του στόχου τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ALCO, κ.Κώστας Παναγόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Data Consultants, Θεόδωρος Λουλούδης παρουσίασε αντίστοιχη έρευνα με επίκεντρο τους ανέργους, η οποία ανέδειξε μεταξύ άλλων τις ποιοτικές υπηρεσίες υπηρεσίες κατάρτισης που προσφέρουν τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης αλλά και τις δυνατότητές τους να εστιάσουν σε ακόμη πιο στοχευμένη επαγγελματική καθοδήγηση. Προκύπτει παράλληλα η έντονη ανάγκη των ανέργων για αύξηση της διάρκειας των προγραμμάτων κατάρτισης αλλά και της σύνδεσης με την πρακτική άσκηση.

Ο πρόεδρος της Data Consultants, κ. Θεόδωρος Λουλούδης.

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, η γενική διευθύντρια της MARC, Σοφία Τσιλιγιάννη, ανέλυσε τα αποτελέσματα έρευνας που εξετάζει την προσέγγιση των επιχειρήσεων προς την επαγγελματική κατάρτιση. Στο πλαίσιο αυτό αναδείχθηκε η δυσκολία που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των επιχειρήσεων στην εξεύρεση εργαζομένων, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στον δευτερογενή τομέα καθώς και στον τουρισμό και βασική αιτία, την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, γεγονός που αναδεικνύει την υψηλή σημασία των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Η γενική διευθύντρια της MARC, κ. Σοφία Τσιλιγιάννη.

Αποτελώντας σταθερό αρωγό της Πολιτείας προς στον στόχο της ποιοτικής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ενίσχυσης του θεσμού της Δια Βίου Μάθησης στη χώρα, ο ΕΛΣΕΚΕΚ, ο οποίος εκπροσωπεί επιχειρήσεις με 30ετή παρουσία στο χώρο της Επαγγελματικής Κατάρτισης, διερεύνησε, στο πλαίσιο του συνεδρίου, πολύπλευρα όλο το ζήτημα και επικοινώνησε τα ευρήματα. Η μεγάλη συμμετοχή και η επιτυχία της φετινής διοργάνωσης που εξελίσσεται σε θεσμό, αναδεικνύουν την ανάγκη οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση να συνεχιστούν, με το επόμενο ραντεβού να δίνεται πλέον στο ετήσιο συνέδριο του 2025.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης