ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε αποδόμηση της «δίκαιης ανάπτυξης» προχωρά ο ΣΕΒ

Σε αποδόμηση της «δίκαιης ανάπτυξης» προχωρά ο ΣΕΒ

Μία εβδομάδα πριν από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο ΣΕΒ ζήτησε από την κυβέρνηση να μην πολιτικολογεί για το θέμα της ανάπτυξης και να προχωρήσει στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ ασκείται κριτική στο αφήγημα της κυβέρνησης περί δίκαιης ανάπτυξης. «Θα ήταν πιο φρόνιμο να εργαστούμε όλοι ώστε να έρθει η ανάπτυξη, παρά να τη στολίζουμε με επίθετα και να τη μοιράζουμε πριν τη δούμε» αναφέρει σχετικά ο Σύνδεσμος.

Για το μέτωπο της διαπραγμάτευσης και τη χαλαρότητα που φαίνεται να επικρατεί, με φόντο τις καθυστερήσεις στη λίστα των προαπαιτούμενων για τη δεύτερη υποδόση, αναφέρει πως «η κυβερνητική αντίληψη ότι οι επενδύσεις θα έρθουν μέσω αυτόματου πιλότου επειδή έκλεισε μέρος της πρώτης αξιολόγησης είναι ανεδαφική».

Όσο για το ερώτημα πολλών σχολιαστών γιατί δεν έρχονται οι επενδύσεις όταν οι αξίες των ελληνικών assets έχουν υποτιμηθεί τόσο πολύ, ο ΣΕΒ σημειώνει πως δεν έχει ως απάντηση τις θεωρίες συνωμοσίας αλλά το βαρύ ρήγμα εμπιστοσύνης που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια μεταξύ της επενδυτικής κοινότητας και της ελληνικής οικονομίας.

Από τις βολές του για αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής που «δεν φαίνεται να έχει αποκατασταθεί» έως τον κίνδυνο να μας συνοδεύει για χρόνια «μια αναιμική ανάπτυξη, χωρίς νέες θέσεις εργασίας», ο ΣΕΒ περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματικότητα στην οικονομία.

Μιλά για τις ευκαιρίες απασχόλησης που σπανίζουν, για εργαζομένους και επιχειρήσεις που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό, για τη στρεβλή φορολογία ακινήτων που εξοντώνει τα μεσαία στρώματα και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος που συνεχίζουν να αυξάνονται. Αναφέρεται στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που ζουν με το φάσμα της φτώχειας, στις συντάξεις που συνεχώς περικόπτονται και στο γεγονός ότι η απόκτηση ενός αυτοκινήτου ή σπιτιού με τραπεζικό δανεισμό απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Στέκεται ιδιαίτερα στις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα μειώσει τη γραφειοκρατία, το ενεργειακό κόστος, το κόστος δανεισμού, το μεταφορικό κόστος, το κόστος συμμόρφωσης από απαρχαιωμένες ρυθμίσεις, το κόστος εκκίνησης μιας οικονομικής δραστηριότητας, «όλα παραδείγματα ενός παράλογου συστήματος» που συνεχίζει να συντηρείται.

Ο ΣΕΒ κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι επιμένει – όπως και οι προηγούμενες – να διαχειρίζεται τις προοπτικές ευημερίας της χώρας με μόνο άξονα τη συλλογή φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο ζητά να αλλάξει και να επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο χωριστά και όχι στο σύνολο της περιουσίας.

Επιτίθεται όμως ο ΣΕΒ συνολικά στο πολιτικό σύστημα – και στην αντιπολίτευση – για το πώς χειρίζεται τις μνημονιακές δεσμεύσεις. «Τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν την πολυτέλεια της μικροπολιτικής σκοπιμότητας να εφαρμόζουν έξωθεν προερχόμενες οδηγίες, χωρίς να εξηγούν στον πληθυσμό γιατί το κάνουν. Το να ρίχνουν το φταίξιμο των σκληρών μέτρων που εφαρμόζονται, στους προηγούμενους που κυβέρνησαν και στους κακούς ξένους που επιβουλεύονται τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας, εκτός του ότι δεν είναι αλήθεια δεν έχει και κάποια χρησιμότητα ως προς το τι πρέπει να γίνει για να βγει η χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα της κρίσης και της ύφεσης» λέει στο δελτίο του ο ΣΕΒ.