ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«The Cube»: Πώς η PMI χτίζει το όραμά της για ένα smoke free μέλλον

«Αν δεν καπνίζεις, μην το ξεκινήσεις. Αν καπνίζεις, να το διακόψεις. Αν δεν το διακόψεις, άλλαξε». Στο τρίπτυχο αυτό, συνοψίζεται η στρατηγική της Philip Morris International (PMI) και το όραμά της για ένα smoke free μέλλον.

Στην πόλη Neuchâtel της Ελβετίας, δίπλα στην ομώνυμη λίμνη, σε ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά κτίριο, βρίσκεται το «The Cube», το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (R&D) της PMI, εκεί όπου ξεδιπλώνεται και αναπτύσσεται ολόκληρο το πλάνο της εταιρείας για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο.

Στο πλαίσιο του «Technovation: 30 years of innovation, 10 years of progress» του ολοήμερου event που φέτος πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου, στο επίκεντρο βρέθηκαν η καινοτομία, η τεχνολογία και ο ρόλος της επιστήμης στη μείωση της βλάβης προς την επίτευξη του στόχου της PMI. Mεταξύ άλλων, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο διεθνές περιβάλλον σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα ενώ επισημάνθηκε πως ολοένα και αυξανόμενος αριθμός κυβερνήσεων αναγνωρίζει ότι οι επιστημονικά τεκμηριωμένες λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις στο κάπνισμα μπορούν να παίξουν ρόλο στην επιτάχυνση της μείωσης του καπνίσματος.

Κινούμενη στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού της, από το 2008, η εταιρεία έχει επενδύσει περισσότερα από 12,5 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη, την επιστημονική τεκμηρίωση και την εμπορευματοποίηση μη καιόμενων προϊόντων. Πλέον το 38% των καθαρών εσόδων της προέρχεται από smoke free προϊόντα ενώ στόχος είναι έως το 2030, πάνω από τα δύο τρίτα των συνολικών καθαρών εσόδων της, να προέρχονται από τα καινοτόμα αυτά προϊόντα.

Ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδιασμού της πολυεθνικής ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικής σημασίας με την Παπαστράτος, θυγατρική της PMI, να διαθέτει στον Ασπρόπυργο το πρώτο εργοστάσιο παγκοσμίως που παράγει αποκλειστικά προϊόντα smoke-free.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, σε λιγότερα από 8 χρόνια από την αρχική κυκλοφορία του IQOS το δεύτερο τρίμηνο του 2024, περισσότερο από το ένα πέμπτο της ελληνικής αγοράς καπνού κατ' όγκο έχει μετατοπιστεί στη νέα αυτή τεχνολογία, με τον αριθμό των ενήλικων καπνιστών που την έχουν επιλέξει στη χώρα μας, να ξεπερνά τους 650.000.

Σημειώνεται, ότι το 2023 πάνω από το 70% των συνολικών καθαρών εσόδων της Παπαστράτος προήλθε από τα μη καιόμενα προϊόντα ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτέλεσε την τέταρτη χώρα παγκοσμίως που λάνσαρε η πολυεθνική τη νέα τεχνολογία του IQOS ILUMA.

Η PMI από το 2017 έχει επενδύσει συνολικά 700 εκατ. ευρώ στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Παπαστράτος με πιο πρόσφατη την «πράσινη» επένδυση ύψους 10 εκατ. για την αναβάθμιση της παραγωγικής μονάδας στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να γίνει ενεργειακά αυτόνομο με εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ενώ έχει προχωρήσει και σε πάνω από 1.000 προσλήψεις για αυτό το διάστημα.

Η παραγωγικότητα του εργοστασίου της Παπαστράτος, μόνο την τελευταία τριετία έχει υπερδιπλασιαστεί, με την αξία των εξαγωγών να ανέρχεται ετησίως στα 300 εκατ. ευρώ. Πλέον το 90% της παραγωγής της εταιρείας εξάγεται, με την Ιαπωνία να απορροφά τον μεγαλύτερο όγκο των θερμαινόμενων ράβδων καπνού, οι οποίες αποτελούν και το νούμερο ένα ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης