Σκουριές και Ολυμπιάδα ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας στον χάρτη των κρίσιμων μετάλλων
Ανανεώθηκε:
«Πράσινο» και «ψηφιακό» είναι το νέο πρόσωπο των μεταλλείων της Κασσάνδρας, με τις Σκουριές να τοποθετούν την Ελλάδα στο χάρτη της παραγωγής χαλκού ως κρίσιμου μετάλλου στην πιο επίκαιρη συγκυρία, λόγω της Ευρωπαϊκής Πράξης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και αυξάνει την παραγωγική υποδομή της χώρας ενισχύοντας μεταξύ άλλων και το γεωστρατηγικό της ρόλο.
Σε μια εποχή που η αυτάρκεια της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι στο επίκεντρο, η Ελληνικός Χρυσός παρουσιάζει την εξέλιξη των εργασιών στις Σκουριές, το «καμάρι» της, που «φέρνει την μεταλλευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα στην σύγχρονη εποχή» όπως χαρακτηριστικά λένε οι άνθρωποι της.
Συγκεκριμένα, σε ένα χρόνο περίπου αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία στις Σκουριές, ένα στρατηγικό επενδυτικό έργο που αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και θα συνεισφέρει στην ανθεκτικότητα της Ευρώπης όσον αφορά σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός.
Μάλιστα, με βάση τη Μελέτη Σκοπιμότητας, η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη αποκατάσταση και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιές χρυσού και 67 εκατ. λίβρες χαλκού.
Η παραγωγή ορυκτών στηρίζει την οικονομία
Στη σημασία των επενδύσεων στα μεταλλεία αναφέρθηκε ο επικεφαλής της εταιρείας Χρήστος Μπαλάσκας, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
«Η παραγωγή ορυκτών στηρίζει την οικονομία αλλά και την κοινωνία δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας και επιστρέφοντας αξία στην τοπική κοινωνία» τόνισε και πρόσθεσε: «Ευτυχώς που η αξιοποίηση του σημαντικού κοιτάσματος των Σκουριών, δεν έγινε 30 ή 40 χρόνια πριν, γιατί θα είχε αφήσει πληγές».
«Αυτή τη φορά δεν θα είναι έτσι τα πράγματα, η αξιοποίηση θα γίνει όπως πρέπει, θα γίνει σωστά» τόνισε.
Μάλιστα, στάθηκε στις περίπου 2.0000 θέσεις εργασίας, στα έσοδα που απολαμβάνει η τοπική κοινωνία από τα τέλη και την δραστηριότητα, αλλά και τις αποκαταστάσεις των κακών πρακτικών του παρελθόντος.
Όπως εξήγησε ο κ. Μπαλάκας «Η εταιρεία έχει επενδύσει ήδη 120 εκατ. για αποκατάσταση πρακτικών του παρελθόντος, ενώ συνεχίζει μέσω της παράλληλης αποκατάστασης σχεδόν ταυτόχρονα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα για να επαναφέρει το τοπίο στην κατά το δυνατό πρότερη φυσική του κατάσταση».
Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης
Απάντηση της εταιρείας στις «φωνές» όσον αντιδρούν με την ύπαρξη των μεταλλείων στην περιοχή της Ολυμπιάδας και των Σκουριών είναι το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, μία επένδυση με αρχικό κόστος εγκατάστασης άνω των 4 εκατ. ευρώ και ετήσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης που αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αποτελέσματα των μετρήσεων από 500 σημεία ελέγχου αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο σε μια δημοσίως προσβάσιμη διαδικτυακή πλατφόρμα, διαθέσιμη στο environmental.hellas-gold.com.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Υποθέσεων της εταιρείας Έρικα Ξηρουχάκη η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε ενεργό διάλογο με την εταιρεία και δεν υπάρχει πλέον το κλίμα αντιδράσεων που υπήρχε στο παρελθόν.
Παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του ψηφιακού της μετασχηματισμού, η Ελληνικός Χρυσός έχει υιοθετήσει τεχνολογίες και μεθόδους όπως η απομακρυσμένη πυροδότηση και το απομακρυσμένο ξεμπάζωμα με τηλεχειρισμό των φορτωτών – μηχανημάτων απομακρυσμένα από το Κέντρο Ελέγχου στην επιφάνεια, ο αερισμός κατ’ απαίτηση, η απομακρυσμένη πυροδότηση, το ηλεκτρονικό σύστημα ασφάλειας υπόγειου μεταλλείου κ.ά.
Πρόκειται για πρακτικές που αναβαθμίζουν επίπεδα ασφάλειας και ενισχύουν σημαντικά την παραγωγικότητα του μεταλλείου της Ολυμπιάδας.
Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας το 2023, η παραγωγή της Ολυμπιάδας σημείωσε αύξηση 15% σε σχέση με το 2022, ενώ παράλληλα διατηρήθηκαν τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας.
Παράλληλα, για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, η εταιρεία επενδύει στην επανεκπαίδευση μέρους του υφιστάμενου δυναμικού της στο σύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης που λειτουργεί, αξιοποιώντας νέες μεθόδους εκπαίδευσης, όπως η βιωματική εκπαίδευση σε προσομοιωτές τεχνολογίας εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.
Τα μεταλλεία της Κασσάνδρας σε αριθμούς
- Συνολική επένδυση άνω των 3 δισ. δολάρια
- 2.000+ θέσεις εργασίας σήμερα. 3.000 στην πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας
- 5,5 εκατ. ευρώ δαπάνες κοινωνικών επενδύσεων κατά την περίοδο 2021-2024 σε 500+ προγράμματα και πρωτοβουλίες ΕΚΕ
- 80 εκατ. δολάρια πρωτοποριακό πρόγραμμα ΕΚΕ σε βάθος 25ετίας
- 1,5 δισ. δολάρια σε Έλληνες προμηθευτές μέσω τοπικών προμηθειών. 4 δισ.+ δολάρια εντός των επόμενων ετών
- Εξαγωγές προϊόντων αξίας 1,4 δισ. δολάρια, 13 δισ. δολάρια στο μέλλον
- 0,6 δισ. δολάρια φορολογικά έσοδα έως σήμερα. 2,3 δισ. δολάρια στο μέλλον
- Σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης 24/7, με 500 διαφορετικά σημεία ελέγχου που καλύπτουν 40.000 εκτάρια γης (Αρχικό κόστος εγκατάστασης 4 εκατ. ευρώ και ετήσιο κόστος συντήρησης 2 εκατ. ευρώ)
- Χώρος Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα: Επένδυση 100 εκατ. δολάρια
- 1 εκατ. ευρώ επένδυση στο Κέντρο Εκπαίδευσης
1. Η Ολυμπιάδα
- 800 εκατ. δολάρια συνολικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του μεταλλείου
- Πιθανά & βεβαιωμένα αποθέματα (Σεπτ. 2023):
- 1,9 εκατ. ουγκιές χρυσού
- 35,8 εκατ. ουγκιές αργύρου
- 374.000 τόνοι μολύβδου
- 468.000 ψευδαργύρου
- Ρυθμός παραγωγής: 470.000 τόνοι/έτος
- Αύξηση παραγωγής κατά 21% στους 793.692* τόνους το 2024
- Σχεδιασμός για την αναβάθμιση του εργοστασίου στην επεξεργασία 650.000 τόνων/έτος ως το 2027
- Εκτιμώμενη διάρκεια ζωής: 15 έτη
- Καθαρισμός 4 εκατ. τόνων παλαιών τελμάτων από προηγούμενους ιδιοκτήτες (1976-1995) μέσω επένδυσης 120 εκατ. δολάρια
- Δημιουργία φυτωρίου 1 εκατ. φυτών σε αποκατεστημένη περιοχή
2. Οι Σκουριές
- 1 δισ. δολάρια επένδυση έως σήμερα
- Πιθανά & βεβαιωμένα αποθέματα (Σεπτ. 2023): 740.000 τόνοι χαλκού & 3,6 εκατ. ουγκιές χρυσού
- Εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή 140.000 ουγκιές χρυσού & 67 εκατ. λίβρες χαλκού
- Εκτιμώμενη διάρκεια ζωής: 20 έτη
- 76% συνολική πρόοδος κατασκευής, 72% μηχανολογικές εργασίες και 78,6% δεσμεύσεις δαπανών **
- 1.010 εργαζόμενοι στο έργο. 1.300 έως το τέλος του 2024
- 40% μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα
- 130+ εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων
* Περιλαμβάνει και στείρα υλικά
** Στοιχεία προόδου έως το τέλος Ιουνίου 2024