Ποια σχήματα κατέθεσαν προσφορά για τον νέο «υπερυπολογιστή» της Ελλάδας
Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του σχήματος που θα αναλάβει την κατασκευή του Δαίδαλου, του νέου «υπερυπολογιστή» της χώρας, ο οποίος αναμένεται να ενισχύσει τις δυνατότητες των εγχώριων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων.
Χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών από τα ενδιαφερόμενα σχήματα, τα οποία, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ήταν τελικώς δύο: η Hewlett Packard Hellas ΕΠΕ (Hewlett Packard Enterprise – HPE) και η Nova ICT. Σημειώνεται ότι η αρχική καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου αλλά υπήρξε καθυστέρηση λόγω προσφυγών από άλλους ενδιαφερόμενους, οι οποίες, τελικώς, αποσύρθηκαν.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η HPE, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής παγκοσμίως, συμμετέχει αυτόνομα καθώς αποτελεί συνήθης τακτική του αμερικανικού κολοσσού σε έργα που αφορούν την ανάπτυξη υπερυπολογιστικών συστημάτων και θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ήδη αναλάβει αρκετά αντίστοιχα έργα σε χώρες της ΕΕ.
Από την άλλη, λεπτομέρειες για το σχήμα με το οποίο διεκδικεί τον διαγωνισμό η Nova ICT δεν υπάρχουν πολλές, αλλά εκτιμάται ότι θα αξιοποιήσει υποδομές και συστήματα της Eviden, η οποία αποτελεί μέλος του γαλλικού ομίλου Atos, και θεωρείται, επίσης, από τους σημαντικούς «παίκτες» παγκοσμίως όσον αφορά στην ανάπτυξη υπερυπολογιστικών συστημάτων.
Το έργο
Ο διαγωνισμός αφορά το έργο «Ανάπτυξη νέου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων», του υπέρ-υπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ (DAEDALUS)». Το έργο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό European High Performance Computing Joint Undertaking – EuroHPC JU, με συνολικό προϋπολογισμό 41,9 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Από τη στιγμή που θα επιλεγεί ο ανάδοχος, σύμφωνα με τα υπάρχοντα χρονοδιαγράμματα, ο Δαίδαλος θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει σε διάστημα περίπου 8-9 μηνών (α’ φάση) με την διαδικασία αναβάθμισης να απαιτεί άλλους 5-6 μήνες. Το σύστημα θα εγκατασταθεί στο νέο Κέντρο Δεδομένων στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ).
Την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του νέου υπερυπολογιστή θα έχει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σημειώνεται πως το ΕΔΥΤΕ έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του υφιστάμενου υπερυπολογιστή της χώρας, ονόματι ARIS. Ο «Δαίδαλος» θα διαθέτει 120 φορές μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ σε σχέση με τον ARIS, η λειτουργία του οποίου στα μέσα της περασμένης δεκαετίας βοήθησε σημαντικά την προσπάθεια των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας, τα οποία και τον αξιοποίησαν.
Οι νέες δυνατότητες
Ο «Δαίδαλος» πέραν ότι θα είναι ο μεγαλύτερος υπερυπολογιστής (high performance computer – HPC) στη χώρα θα είναι και από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη και εκτιμάται ότι θα βρίσκεται και στη λίστα των κορυφαίων 500 συστημάτων παγκοσμίως σε επιδόσεις (Τ500) και αποδοτικής χρήσης (GREEN500). Μάλιστα, ο «Δαίδαλος» εκτιμάται ότι θα έχει -όταν ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του- υπολογιστική ισχύ της τάξεως των 60 petaFlops, ήτοι 60 τρις πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο.
Η αρχιτεκτονική του συστήματος θεωρείται πως θα είναι ιδανική για να φιλοξενήσει μεγαλύτερες και πιο ετερογενείς εφαρμογές, συνδυάζοντας υπολογιστικές εφαρμογές υψηλής απόδοσης με την τεχνητή νοημοσύνη, την μηχανική μάθηση και την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων. Επιπλέον, ο νέος υπερυπολογιστής θα έχει κεντρικό ρόλο, μεταξύ άλλων, στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών και αξιόπιστων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω αιτημάτων σε φυσική γλώσσα, για την εξατομικευμένη ιατρική, την πυροπροστασία, τον χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και για την έξυπνη κινητικότητα και στα αυτόνομα οχήματα.