ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπάρμπα Στάθης: Νέο πλάνο επενδύσεων έως 30 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας

Επενδύσεις οι οποίες αναμένεται να φτάσουν έως και τα 30 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Μπάρμπα Στάθης από τις αρχές του 2025 και σε ορίζοντα πενταετίας.

Μέσα σε ένα περιβάλλον σημαντικών και πολλαπλών προκλήσεων, με κυριότερη την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, όπως περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικήτας Ποθουλάκης, η Μπάρμπα Στάθης εστιάζει στην ανάπτυξή της μέσω νέων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνέχεια του προηγούμενου επενδυτικού πλάνου που ολοκληρώνεται στις αρχές του νέου έτους, ξεκινά νέο κύκλο επενδύσεων για την αύξηση της δυναμικότητας και της παραγωγικότητάς της αλλά και τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος της εταιρείας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ποθουλάκης κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης.

Έχοντας ενισχύσει την τελευταία διετία το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της με περισσότερα από 20 νέα προϊόντα ετησίως, η Μπάρμπα Στάθης στοχεύει στην ανάπτυξη της κατηγορίας των plant based προϊόντων για την οποία μάλιστα ο κ. Ποθουλάκη αποκάλυψε πως η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο μεγάλες πολυεθνικές για την παραγωγή προϊόντων για λογαριασμό τους. Παράλληλα επισήμανε πως στο πλαίσιο της ενίσχυσης της δυναμικότητας της εταιρείας, εξετάζονται και νέες περιοχές για καλλιέργειας πέραν εκείνων που δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα καθώς και νέες μονάδες παραγωγής.

Ο πληθωρισμός και οι τιμές στο ράφι

Αναφερόμενος στην πρόκληση του πληθωρισμού ο κ. Ποθουλάκης σημείωσε πως η εταιρεία δεν προχώρησε σε αυξήσεις μέσα στο 2024, το προηγούμενο έτος διέθεσε 15 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια προσφορών μέσα στα σούπερ μάρκετ ενώ φέτος το αντίστοιχο ποσό θα φτάσει τα 17 εκατ. ευρώ.

«Μέσα σε μία πληθωριστική περίοδο όπου οι τιμές για τα κατεψυγμένα προϊόντα στον κλάδο είναι μεσοσταθμικά αυξημένες κατά 1% το 2024, οι δικές μας τιμές είναι μειωμένες κατά 3%. Συμπιέζονται τα περιθώρια κέρδους αλλά παραμένουμε στον στόχο μας να παράγουμε και να διαθέτουμε τα πιο ποιοτικά, τα πιο ασφαλή καθώς και καινοτόμα προϊόντα στον καταναλωτή» σημείωσε. Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις πληθωριστικές πιέσεις στην κατηγορία των τροφίμων πάντως ο ίδιος επισήμανε πως «οι τιμές δεν είναι εύκολο να πέσουν» εκτιμώντας μάλιστα πως στο μέλλον θα τεθούν και ζητήματα επάρκειας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ως προς τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας ο κ. Ποθουλάκης ανέφερε πως εννεάμηνο του έτους οι πωλήσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά 2% σε σχέση με πέρσι, σε όγκο και σε αξία. Το 2023 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 108,8 εκατ. ευρώ με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν πλέον στο 10%, όταν πριν από τέσσερα χρόνια βρίσκονταν στο 2%.

Το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της εταιρείας

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα ευρήματα μελέτης που εκπονήθηκε με την επιστημονική επίβλεψη του Εργαστήριου Έρευνας για την Κοινωνικοοικονομική και Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα (ReSEEs) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της εταιρείας στην ελληνική οικονομία

Σύμφωνα με τη μελέτη η συνολική συνολική συνεισφορά της Μπάρμπα Στάθης στο ΑΕΠ για την πενταετία (2019 – 2023) εκτιμάται σε 507 εκατ. ευρώ και η συνολική επίδρασή στα δημόσια έσοδα, μέσω των φόρων και των εισφορών που προκύπτουν από τη δραστηριότητά της στα 118 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ακόμη πως η εταιρεία το 2023 σε σύγκριση με το 2019 παρουσιάζει στο ΑΕΠ αύξηση στη συνολική της επίδραση κατά 46%, ενώ στο Εθνικό Εισόδημα και στην Απασχόληση, κατά 48% και 33% αντίστοιχα.

Παράλληλα για κάθε 1 ευρώ συνεισφοράς της Μπάρμπα Στάθης στο ΑΕΠ δημιουργείται αξία 2,1 ευρώ στην εθνική οικονομία ενώ, μεταξύ 2019 – 2023, για κάθε μία άμεση θέση εργασίας που προσέφερε η εταιρεία υποστηρίχθηκαν τρεις επιπλέον θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, η μέση ετήσια άμεση επίδραση στην απασχόληση εκτιμάται σε 570 θέσεις εργασίας, αποτελώντας το 3% κατά μέσο όρο του εργατικού δυναμικού που απασχολήθηκε στον κλάδο Φρούτων και Λαχανικών για τη συγκεκριμένη περίοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης