ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μυτιληναίος: Το μέγεθος της Metlen μπορεί να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί την επόμενη 5ετία

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Metlen Energy & Metals Φωτογραφία αρχείου

Την εκτίμηση ότι η Metlen θα έχει διπλάσιο ή και τριπλάσιο μέγεθος στα επόμενα 3-5 χρόνια εξέφρασε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στην εκδήλωση «Back to Business» του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μυτιληναίος, αναφερόμενος στις μελλοντικές προοπτικές της Metlen, επεσήμανε ότι αποφεύγει μακροπρόθεσμους στόχους διάρκειας 10-20 ετών λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας των αγορών και της ζωής εν γένει, εστιάζοντας αντίθετα σε μεσοπρόθεσμες περιόδους.

«Μπορώ να πω όμως ότι την επόμενη 3ετία-5ετια μπορεί να είμαστε μια εταιρία δύο και τρεις φορές το (σ.σ. σημερινό) μέγεθος μας».

Μια νέα εποχή για την ενέργεια

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε κατά την ομιλία του ότι η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται από πρωτοφανείς προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία.

«Ακόμη και πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, βρισκόμασταν ήδη στην αρχή μιας νέας εποχής για την ενέργεια και τις αγορές πρώτων υλών. Η πανδημία, η αυξανόμενη πληθωριστική πίεση, καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση για πρώτες ύλες, απαιτούμενες για την υποστήριξη μιας αποανθρακοποιημένης οικονομίας, έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τοπίο», είπε.

«Οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένουν σφιχτές και ασταθείς, με συνεχείς αυξομειώσεις στις τιμές. Οι γεωπολιτικοί παράγοντες αναδεικνύονται πλέον ως ένας από τους κυριότερους κινδύνους στην προμήθεια πρώτων υλών και εμπορευμάτων. Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, τα μέταλλα και η ενέργεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα», πρόσθεσε.

Και επεσήμανε ότι η Metlen είχε την διορατικότητα να αναγνωρίσει αυτήν τη συνεργία νωρίς, μετασχηματίζοντας τη δομή της γύρω από ένα ολοκληρωμένο μοντέλο Ενέργειας και Μετάλλων.

Η είσοδος στην αγορά του Λονδίνου

Μιλώντας για την απόφαση της εταιρείας να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η ενίσχυση της παρουσίας της στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια από τις σημαντικότερες στρατηγικές προτεραιότητες της Metlen και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα συμπεριληφθεί στον δείκτη FTSE100.

«Η ένταξή μας σε αυτόν τον δείκτη δεν είναι απλά ένας στόχος, αλλά αποτελεί ένα κομβικό σημείο στην πορεία μας προς τη περαιτέρω διεθνοποίηση της εταιρείας. Βλέπουμε το LSE ως μια πύλη προς μια από τις πιο ευρύχωρες και διαφοροποιημένες δεξαμενές επενδυτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, η οποία θα δημιουργήσει αναρίθμητες ευκαιρίες για την επιτάχυνση της ανάπτυξής μας», επεσήμανε.

Πράσινη Μετάβαση

Αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, αλλά για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, απαιτούνται ρεαλιστικά σχέδια και αποφάσεις.

«Η έλλειψη χρηματοδότησης για μεγάλες επενδύσεις καθαρής ενέργειας αποτελεί ένα κρίσιμο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Τα ενεργειακά δίκτυα, που είναι κρίσιμα για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρειάζονται σημαντικές αναβαθμίσεις, και αυτή η πρόκληση έχει διεθνείς διαστάσεις», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο να συζητήσουμε την ανάγκη για έξυπνες πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα καταστήσουν την Ευρώπη ξανά ανταγωνιστική σε έναν ολοένα και πιο σκληρό παγκόσμιο οικονομικό στίβο, όπως για παράδειγμα έγινε στις ΗΠΑ μέσω του Inflation Reduction Act που στηρίζει τη βιομηχανία και την οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης