ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mega deal 120 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό - Έκταση 85.658 τ.μ. «περνάει» στον Προκοπίου

Mega deal 120 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό - Έκταση 85.658 τ.μ. «περνάει» στον Προκοπίου
Lamda Development /Dimitris Spyrou /Pentaprism

Σε περίπου 120 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος του συμβολαίου αγοραπωλησίας ακινήτου που υπέγραψε η LAMDA DEVELOPMENT S.A. με την εταιρεία SKITI ENTERPRISES COMPANY LIMITED, συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογένειας - με σημαντική παρουσία στο real estate - του κ. Γεώργιου Προκοπίου, ενώ η συνολική επένδυση της ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο αφορά στην πώληση οικοπέδων έκτασης 85.658 τ.μ., εντός του έργου του Ελληνικού, προς ανάπτυξη οικιστικών και γραφειακών χώρων όπως επίσης και εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα.

Ειδικότερα, τα οικόπεδα βρίσκονται απέναντι από το Γκολφ της Γλυφάδας και η συνολική μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 85.658 τ.μ.

Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής συνεργασίας της LAMDA με τον κ. Γιώργο Προκοπίου, σε συνέχεια της πρόσφατης πώλησης 5 οικοπέδων για οικιστικές αναπτύξεις τον Ιούλιο 2024, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κατά την υπογραφή της συμφωνίας.

Μάλιστα, ο ΔΣ της LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου, δήλωσε σχετικά:

«Σημειώνεται ότι τα συνολικά έσοδα από τις δύο αυτές συναλλαγές πώλησης οικοπέδων ανέρχονται σε 226 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό λογιστικό κέρδος ανέρχεται σε 158 εκατ. ευρώ».

Πώς θα αξιοποιηθεί το ακίνητο

Οι επιτρεπόμενες χρήσεις είναι:

(α) 30.000 τ.μ. για οικιστικές αναπτύξεις για τις οποίες το μέσο τίμημα συναλλαγής ανέρχεται περίπου στα 2.100 ευρώ ανά τ.μ. οικοδομήσιμης επιφάνειας,

(β) 35.658 τ.μ. για αναπτύξεις χώρων γραφείων με μέσο τίμημα συναλλαγής στα 1.150 ευρώ ανά τ.μ., και

(γ) 20.000 τ.μ. για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με μέσο τίμημα συναλλαγής στα 850 ευρώ ανά τ.μ..

Πέραν των προαναφερθέντων, η συμφωνία προβλέπει ότι, εκτός από το κόστος υλοποίησης του εκπαιδευτικού ιδρύματος, η αγοράστρια εταιρεία αναλαμβάνει και το κόστος των προβλεπόμενων έργων υποδομών εντός των οικοπέδων, τα οποία εκτιμώνται σε 150 ευρώ ανά τ.μ.

Η αξία των οικοπέδων στα βιβλία του Ομίλου LAMDA Development την 30.06.2024 ανερχόταν σε 37 εκατ. ευρώ. Ο Όμιλος αναμένεται να αναγνωρίσει λογιστικό κέρδος προ φόρων ποσού περίπου 82 εκατ. ευρώ (περιλαμβανομένων των εξόδων συναλλαγής), ενισχύοντας περαιτέρω την κερδοφορία και την ρευστότητα του Έργου του Ελληνικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Προκοπίου κύρια χαρακτηριστικά της επένδυσης θα αποτελέσουν «η ευαισθησία μας ως προς το σχεδιασμό των κατασκευών, με σεβασμό στην ελληνική αρχιτεκτονική και στον υφιστάμενο σχεδιασμό του Έργου».

Όπως επισημαίνει, επιθυμεί να συμβάλλει στο όραμα της εταιρείας για τη δημιουργία ενός παραδειγματικού τρόπου ζωής των κατοίκων του Ελληνικού, με ανοιχτούς χώρους πρασίνου, «σε μια έξυπνη πόλη που χαρακτηρίζεται από ησυχία, ενισχύοντας τη διάσταση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης.»