ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αττική Οδός: Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα σύμβαση παραχώρησης - Την Πέμπτη οι υπογραφές

Αττική Οδός: Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα σύμβαση παραχώρησης - Την Πέμπτη οι υπογραφές

Αττική Οδός

Eurokinissi (φωτογραφία αρχείου)

Για το πρωί της Πέμπτη 12/9 έχει προγραμματιστεί η υπογραφή της νέας σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού από το ΤΑΙΠΕΔ και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά τη ανάρτηση στο ΦΕΚ της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), με την οποία οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και Υποδομών & Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξουσιοδοτούνται για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι στιγμής, με την αρχική εκτίμηση του προϋπολογισμού να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ και το τελικό ποσό της προσφοράς της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ανέρχεται στα 3,27 δισ. ευρώ.

Μετά τις «υπογραφές» οι δύο πλευρές έχουν περιθώριο μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2025 για να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή, ωστόσο, πριν από την παράδοση του άξονα στον νέο παραχωρησιούχο, η Αττική Οδός θα περάσει στον ενδιάμεσο παραχωρησιούχο.

Συγκεκριμένα, στις 5 Οκτωβρίου η Αττική Οδός ΑΕ, η οποία είναι ο υφιστάμενος παραχωρησιούχος θα παραδώσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του οδικού άξονα στον ενδιάμεσο παραχωρησιούχο. Εκτός απροόπτου, ενδιάμεσος θα είναι το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, το οποίο θα κληθεί άμεσα να επιλέξει τον λειτουργό (operator) του άξονα.

Σημειώνεται πως από την πλευρά του αναδόχου τη σύμβαση θα υπογράψει το Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Εμμανουήλ Μουστάκας και από την πλευρά της αναθέτουσας αρχής ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης.