ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Reuters: Τον Οκτώβριο η πώληση ποσοστού 10 - 13% της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ

Reuters: Τον Οκτώβριο η πώληση ποσοστού 10 - 13% της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ

Στην πώληση ποσοστού 10-13% της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να προχωρήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις αρχές Οκτωβρίου, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη βασική του αποστολή, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Όπως δήλωσε αξιωματούχος, «το ακριβές ποσοστό και η ημερομηνία της πώλησης θα αποφασιστούν την ερχόμενη εβδομάδα», ενώ σύμφωνα με δεύτερη πηγή, εάν υπάρξει μεγάλη ζήτηση, τότε το ποσοστό πώλησης θα φτάσει το 13%.

«Το μερίδιο θα πουληθεί με τη διαδικασία του βιβλίου προσφοράς (book building process) και δημόσια προσφορά» αναφέρει η πηγή του πρακτορείου.

Το ΤΧΣ κατέχει σήμερα το 18,4% της Εθνικής Τράπεζας, και μετά την πώληση, το υπόλοιπο ποσοστό 5,4% θα μεταφερθεί στο υπερταμείο, το οποίο θα αναλάβει και την απορρόφηση του ΤΧΣ.

Για τη διαχείριση της πώλησης, το ΤΧΣ έχει προσλάβει ως σύμβουλο την JP Morgan.

Η σχεδιαζόμενη πώληση σηματοδοτεί την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού τομέα, που είχε διασωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους κατά την οποία η Ελλάδα κόντεψε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και διεθνείς πιστωτές επέβαλαν αυστηρά μέτρα λιτότητας για την παροχή δανείων διάσωσης, σημειώνει το Reuters.

Υπενθυμίζεται πως το ΤΧΣ ιδρύθηκε το 2010 ως μέρος των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας και διέθεσε περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λαμβάνοντας μετοχές ως αντάλλαγμα.