ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Aegean: Τι φέρνει η νέα επένδυσή της στη Volotea

Από αριστέρα, ο CEO της AEGEAN κ. Δημήτρης Γερογιάννης, ο ιδρυτής και CEO της Volotea κ. Carlos Munoz και ο Πρόεδρος της AEGEAN κ. Ευτύχιος Βασιλάκης.

Elisseos Kontis Event & Corporate Photography

Σημαντική κίνηση προς την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειάς της, υλοποίησε η Αegean με τη νέα της επένδυσή ύψους 25 εκατ. ευρώ στη Volotea, μίας από τις πλέον αναπτυσσόμενες εταιρείες χαμηλού κόστους της Νότιας Ευρώπης.

Η Aegean συμμετείχε, μαζί με τους υφιστάμενους μέτοχους της Volotea, σε αύξηση κεφαλαίου έως 50 εκατ. ευρώ της εταιρείας, μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου δανείου, με δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη. Η αρχική της επένδυση είναι ύψους 25 εκατ. ευρώ και σε περίπτωση που η συμμετοχή της πρώτης εκταμίευσης της Aegean μετατραπεί σε μετοχές, τότε θα ισοδυναμεί σε μερίδιο 13% στη Volotea.

Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει και τη δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, μιας δεύτερης δόσης στην αύξηση κεφαλαίου της Volotea, εκ νέου με μετατρέψιμο δάνειο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, (αντίστοιχου ύψους) και πάλι από κοινού με τους υφιστάμενους μετόχους της Volotea, στην οποία εφόσον πραγματοποιηθεί θα συμμετέχει και η Aegean με 25 επιπλέον εκατομμύρια. Έτσι τo σύνολο των αυξήσεων κεφαλαίου με το μετατρέψιμο δάνειο μπορεί τελικά να φτάσει στα 100 εκατ. (και στις δύο φάσεις) για τη Volotea, στα oποια η Aegean θα έχει συμβάλει συνολικά 50 εκατ. Στην περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή και το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας το ποσοστό της Αegean μπορεί να ανέλθει στο 21%.

Οι νέες δυνατότητες

Με τη συγκεκριμένη επένδυσή της, η εταιρεία ενισχύει αφενός την αναπτυξιακή της δυναμική ενώ δημιουργούνται σταδιακά δυνατότητες συνεργείων μεταξύ Aegean και Volotea, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητας τους στην αγορά της Νότιας Ευρώπης. Άλλωστε, παρότι οι δυο εταιρείες, έχουν διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας, δικτύου και προϊοντική στρατηγική, δραστηριοποιούνται και οι δυο στον ευρύτερο χώρο της Νότιας Ευρώπης. Με φυσικό βασικό κέντρο, από τη μία την Ελλάδα για την Aegean και από την άλλη, τη Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία για τη Volotea, δημιουργείται υψηλή συμπληρωματικότητα και σημαντικές ευκαιρίες συνεργειών μεταξύ τους.

Βάσει της συμφωνίας προβλέπεται άλλωστε η ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δυο εταιρειών για crossselling μέσω των ιδίων καναλιών διανομής και πωλήσεων καθώς και αύξηση των πτήσεων κοινού κωδικού. Οι δύο εταιρείες θα προσφέρουν και θα προωθούν στο δίκτυο πωλήσεών τους, το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών τους - διατηρώντας τις διακριτές ιστοσελίδες και τα κανάλια διανομής τους- διευκολύνοντας τους επιβάτες να επιλέξουν, μετά τις απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές στα websites, τον προορισμό της επιλογής τους από το σύνολο του δικτύου και των δύο εταιρειών.

Οι δύο εταιρείες θα ενισχύσουν παράλληλα τη διεθνή τους δραστηριότητα, συνδέοντας τοπικές αγορές με διεθνείς προορισμούς, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο τα μερίδια αγοράς τους σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Στο εμπορικό σκέλος της συμφωνίας προβλέπεται εξάλλου και η, από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση δρομολογίων εξωτερικού από και προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μέσω συμφωνίας διάρκειας 5 ετών. Αρχικά κατά τα πρώτα δύο χρόνια αφορά στις περιοχές: Ηράκλειο, Χανιά και Ρόδο, προς τις τρεις βασικές αγορές που έχει βάσεις και παρουσία η Volotea, δηλαδή Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία.

Ποια είναι η Volotea και τα πλεονεκτήματα από την επένδυση

Σημειώνεται ότι η AEGEAN συνεργάζεται με την Volotea από το 2021 για κάποιες πτήσεις κοινού κωδικού στο εξωτερικό. Η Volotea που ιδρύθηκε το 2011 ακολουθεί μια πολύ εξειδικευμένη στρατηγική ανάπτυξης εστιάζοντας κυρίως σε εποχιακές, μικρότερες διαδρομές και αγορές αναψυχής, προηγουμένως μη συνδεδεμένες, στις όποιες προσφέρει νέες συνδέσεις. Φέτος, θα εκτελεί σχεδόν 450 δρομολόγια (με περισσότερα από τα μισά αποκλειστικά), θα προσφέρει μεταξύ 12,5 εκατομμυρίων και 13 εκατομμυρίων θέσεων (+12% έως +16% έναντι του 2023) και αναμένεται να πραγματοποιήσει περίπου 80.000 πτήσεις.

Από την πλευρά της, η Aegean προσβλέπει σε απόδοση της επένδυσής της σε βάθος 3-5 ετών από τη συμμετοχή ενώ παράλληλα ενισχύει την παρουσία και την εξωστρέφειά της σε μεγάλες αγορές της Νότιας Ευρώπης όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Ταυτόχρονα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Volotea, η οποία αποτελεί μία εταιρεία χαμηλού κόστους με εξειδικευμένο και αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μετά τον covid καταγράφεται, γενικότερα, αυξημένη τάση των στρατηγικών συμμετοχών, συνεργασιών, εξαγορών και ενοποιήσεων στην αεροπορική αγορά της Ευρώπης. Η διοίκηση της Aegean επέλεξε να επενδύσει από κοινού με τους υφιστάμενους μετόχους της Volotea σε μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες της Νότιας Ευρώπης, έχοντας μία σαφή συμπληρωματική στρατηγική πρόσθετης ανάπτυξης, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική σε μια αγορά η οποία διαρκώς εξελίσσεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης