ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Τα επόμενα βήματα για να «κλειδώσει» η συμφωνία για το καλώδιο της Κύπρου

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΜΔΗΕ

Την Τετάρτη 10/9 και την Παρασκευή 6/9 θα κριθεί το μέλλον της συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου για την ολοκλήρωση του Great Sea Interconnector (GSI), καθώς η γαλλική Nexans έδωσε παράταση στον ΑΔΜΗΕ και τις κυπριακές αρχές προκειμένου να κάνουν τα απαραίτητα βήματα. 

Η σχεσινή συμφωνία (κλικ εδώ) που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, επιτεύχθηκε κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων ελληνικών και κυπριακών αρχών.

Κομβικό σημείο για πρόσφατες εξελίξεις είναι η παραδοχή εκ μέρους των κυπριακών αρχών της βασικής θέσης του ΑΔΜΗΕ ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο εάν δεν ξεκινήσει η περίοδος ανάκτησης των εσόδων από την κατασκευή του έργου και όχι από τη λειτουργία του καλωδίου, όπως αρχικά επεδίωξε η κυπριακή πλευρά.

Επόμενος σταθμός πλέον είναι η έκδοση δύο αποφάσεων από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου αύριο Τετάρτη και Παρασκευή για τον βαθμό απόδοσης της επένδυσης που συμφωνήθηκε στο 8,3 % για 17 χρόνια λειτουργίας του έργου και ανάκτηση ποσού ύψους 125 εκατ. ευρώ από την κυπριακή πλευρά για τα πρώτα πέντε χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου και της επιπλέον συμμετοχής της ίδιας πλευράς κατά την περίοδο της λειτουργίας.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Όπως είπε, η απόφαση για να προχωρήσουμε αρχικά με την ηλεκτρική διασύνδεση ήταν για να μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, προειδοποιώντας ότι αν οι επενδυτές δεν δώσουν ικανοποιητικές διευκρινίσεις στο κράτος, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επιβαρυνθούν επιπρόσθετα οι καταναλωτές ρεύματος, η κυπριακή πλευρά δεν θα είναι θετική σε όσα ζητά ο φορέας υλοποίησης.

Εφόσον καμφθούν όλες οι αντιρρήσεις και εγκριθεί το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο τότε εκτιμάται ότι θα έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου, ώστε να περάσει στο επόμενο στάδιο που είναι η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

«Στοπ» στα σχέδια της Τουρκίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ώθηση προς την κατεύθυνση μιας κατ αρχήν συμφωνίας έδωσαν και τα σχέδια της Τουρκίας να προωθηθεί η ηλεκτρική διασύνδεση των κατεχομένων με την Τουρκία

Ωστόσο, η άμεση και συντονισμένη κοινή αντίδραση τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και του ΔΣΜΚ (Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου) προς τον ENTSO-E δηλαδή τον ευρωπαίο διαχειριστή συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, «μπλόκαρε» τουρκικό πλάνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης