Παρέμβαση της Κομισιόν για τις σπάνιες γαίες ζητά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος
Ανανεώθηκε:
Την παρέμβαση της Κομισιόν για τις σπάνιες γαίες με στήριξη της βιομηχανίας ζητά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, σε ανάρτησή του στο linkedin με αφορμή σχετικό άρθρο του Reuters.
«Η Κίνα συνεχίζει να περιορίζει τις εξαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών. Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον σημαντικό κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή, από τον Μάιο του 2024, τον νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, με σκοπό να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πρόσβαση και τον βιώσιμο εφοδιασμό των εν λόγω υλικών, ξεκινώντας από την εγχώρια εξόρυξη και παραγωγή, αλλά περιλαμβάνοντας επίσης διαφοροποιημένες εισαγωγές», ο Ευ. Mυτιληναίος.
Όπως σημειώνει ο κ. Mυτιληναίος, «η λίστα περιλαμβάνει 34 κρίσιμες πρώτες ύλες, μεταξύ των οποίων αντιμόνιο, γερμάνιο, βωξίτης, γάλλιο και πολλές άλλες».
«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραλείψει να ορίσει απτά μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προκειμένου να διαδραματίσει το ρόλο του παρόχου CRM, παραλείποντας να παρουσιάσει σταθερά εργαλεία απορρόφησης κινδύνου ή κίνητρα τύπου IRA. Με μια νέα Επιτροπή ante portas και χωρίς άλλο χρόνο για χάσιμο σε διαβουλεύσεις, αναμένουμε άμεσα ουσιαστική δράση», προσθέτει ο κ. Mυτιληναίος, με αναφορά σε "ενδιαφέρον" όπως χαρακτηρίζει άρθρο του πρακτορείου Reuters.
Ειδικότερα, το Reuters αναφέρει ότι η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές αντιμονίου από τις 15 Σεπτεμβρίου είναι πιθανό να οδηγήσει τις τιμές του μετάλλου που χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά και μπαταρίες σε νέα ρεκόρ, καθώς οι αγοραστές αναζητούν περισσότερο υλικό για να αποθηκεύσουν, όπως δήλωσαν αναλυτές και traders την περασμένη εβδομάδα.
Οι τιμές του μετάλλου διαπραγματεύονται ήδη σε ιστορικά υψηλά πάνω από τα 22.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο, έχοντας περίπου διπλασιαστεί από την αρχή του έτους λόγω του διεθνούς ελλείμματος του μετάλλου.
«Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ακόμη σε τιμές ρεκόρ, είναι πιθανό οι τιμές να ανέβουν ακόμη περισσότερο με αυτή την ανακοίνωση», δήλωσε ο Chetan Soni από τη συμβουλευτική εταιρεία CRU, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν τα 30.000 δολάρια, καθώς οι αγοραστές θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν υλικό για μελλοντική παραγωγή ή αποθήκευση.
Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αντιμονίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 48% των παγκόσμιων προμηθειών σε 83.000 τόνους πέρυσι, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) και το Πεκίνο θα επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές αντιμονίου και συναφών στοιχείων στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, στην τελευταία κίνηση για τον περιορισμό των αποστολών κρίσιμων ορυκτών που είναι ο κυρίαρχος προμηθευτής.
Αυτό θα μπορούσε να διευρύνει το έλλειμμα στην αγορά αντιμονίου, το οποίο η εταιρεία συμβούλων Project Blue υπολόγισε σε 10.000 τόνους τον Μάιο.
Μια νέα άνοδος των τιμών του αντιμονίου θα ενισχύσει την εξάρτηση του δυτικού κόσμου από την Κίνα για κρίσιμα ορυκτά, στα οποία περιλαμβάνονται επίσης οι σπάνιες γαίες, το γάλλιο και το γερμάνιο, οι εξαγωγές των οποίων επίσης περιορίζονται από πέρυσι.
Οι στενές συνθήκες στην αγορά οφείλονται εν μέρει στις διαταραχές της προσφοράς από τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και στη μειωμένη εγχώρια παραγωγή της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι η Ρωσία παρήγαγε 4.300 τόνους το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του USGS.