ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Bespoke: Στα 200 εκατ. ο τζίρος το 2023  - Η θυγατρική στις ΗΠΑ και οι εκτιμήσεις για το 2024

Στα 200 εκατ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος της Bespoke SGA Holdings, η εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου, στην πρώτη πλήρη οικονομική χρήση μετά την ίδρυσή της.

Ο Όμιλος υπό την ομπρέλα του οποίου έχουν πλέον ενταχθεί μέσω εξαγορών, οι εταιρείες ΙΟΝ Α.Ε., ΝΙΚΑΣ Α.B.E.E., Αμβροσία Α.Ε. Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε.Β.Ε και θυγατρικές τους, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2022, με όραμα να κατακτήσει θέση μεταξύ των κορυφαίων ομίλων στον κλάδο μέσω επενδύσεων σε ελληνικές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται σε βασικούς τομείς τροφίμων.

Οι πωλήσεις το 2023 ξεπέρασαν τα 199,86 εκατ. ευρώ, από 54,84 εκατ. ευρώ το 2022, στην πρώτη χρήση της εταιρείας η οποία ωστόσο ήταν υποδωδεκάμηνη. Τα μικτά κέρδη έφτασαν τα 39,42 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 10,941 εκατ. ευρώ. Η Bespoke παρουσίασε ζημιές προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων 5,83 εκατ. ευρώ ως όμιλος και 4,73 εκατ. ευρώ ως εταιρεία. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν καθαρές ζημιές 16,49 εκατ. ευρώ το 2023 από 10,72 εκατ. ευρώ το 2022.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν στο ΓΕΜΗ, τον Ιανουάριο του 2023 ο Όμιλος συμμετείχε στην ίδρυση της θυγατρικής Bespoke USA LLC η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, με ποσοστό 51%. Η κύρια δραστηριότητά της εταιρείας είναι η εμπορία προϊόντων του Ομίλου στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνεται.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την πορεία του Ομίλου το 2024, όπως επισημαίνεται, το μακροοικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να παραμένει ευνοϊκό χάρη, μεταξύ άλλων, στους αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης (απόρροια της αύξησης των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης) αλλά και στα θετικά αποτελέσματα από την αύξηση του τουρισμού στην χώρα μας.

Οι πληθωριστικές πιέσεις που συνεχίζουν να επικρατούν, εάν και δίνουν δείγματα αποκλιμάκωσης, επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη και συμπεριφορά των καταναλωτών αλλά και το κόστος πρώτων υλών. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει έλλειψη αποθεμάτων σε ορισμένες βασικές κατηγορίες προϊόντων όπως εσπεριδοειδών και κακάο και συνεπώς αύξηση των τιμών τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σημειώνεται πως ο Όμιλος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εστιάζει στην διαχείριση του κόστους και την ορθολογική τιμολόγηση προκειμένου να αντισταθμίσει όποιες αρνητικές τάσεις, με τη διοίκηση να εμφανίζεται αισιόδοξη για την πορεία το 2024 όπου αναμένει σημαντική αύξηση στα μεγέθη τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και κερδοφορίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης